Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Sterftecijfers ziekenhuizen medio 2010 publiek

Ziekenhuizen maken vanaf medio 2010 hun sterftecijfers bekend. Patiënten kunnen dan voor elk ziekenhuis nagaan hoe groot het risico op overlijden is.
Sterftecijfers ziekenhuizen medio 2010 publiek

Dat hebben de NVZ Vereniging van Ziekenhuizen, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en de Orde van Medisch Specialisten vandaag, vrijdag 11 december, laten weten. De organisaties geven hiermee gehoor aan de ‘nadrukkelijke wens van de maatschappij om de cijfers te kunnen raadplegen’, aldus NVZ-directeur Gita Gallé.

Einde aan verhitte discussie sterftecijfers
Met het besluit komt een eind aan een verhitte discussie over het wel of niet publiceren van sterftecijfers. Patiëntenorganisaties, artsen, media en ook de Tweede Kamer dringen hier al jaren op aan. Ze vinden het onacceptabel dat ziekenhuizen zelf hun sterftegetal kennen, maar weigeren om dat bekend te maken.

Hospital Standardized Mortality Rate
Medio volgend jaar worden eerst de ruwe, absolute sterftecijfers gepubliceerd. Dat getal geeft inzicht in het aantal ziekenhuisdoden gerelateerd aan het aantal ziekenhuisopnamen. De inzet is om in 2011 ook met het gewogen sterftecijfer naar buiten te komen, het zogenoemde HSMR (Hospital Standardized Mortality Rate). De HSMR koppelt de werkelijke ziekenhuissterfte aan de sterfte die je op grond van de patiëntenpopulatie (leeftijd, ernst van de ziekte enzovoorts) mag verwachten. Een hoog HSMR zegt hiermee iets over vermijdbare fouten met dodelijke afloop. De ziekenhuizen hebben steeds aangevoerd dat dit gewogen sterftecijfer nog niet rijp was voor publicatie.

‘Ziekenhuis des doods’
Minister van Volksgezondheid Ab Klink liet eerder al weten het toe te juichen als ziekenhuizen zelf met de cijfers naar buiten komen. In landen als Canada, Denemarken, Engeland, Zweden en delen van de VS kunnen patiënten het HSMR al jarenlang raadplegen. Sommige slecht scorende ziekenhuizen wisten er hun sterftecijfers drastisch omlaag te brengen, nadat deze openbaar werden. Dat gold bijvoorbeeld voor het Engelse ‘ziekenhuis des doods’ Walsall, dat aanvankelijk een HSMR van 130 had, waar 100 gemiddeld is.

Door: redactie Nursing
Nederlands Dagblad

1 REACTIE

  1. Het publiceren van sterftecijfers zou wel eens negatief uit kunnen pakken voor patiënten. Je loopt hiermee denk ik het risico dat ziekenhuizen ernstig zieke terminale patiënten gaan ‘dumpen’ naar de thuissituatie voordat dit verantwoord en goed geregeld is. Op die manier voorkomen ze dat zo’n patiënt in het ziekenhuis sterft en dus de cijfers negatief beïnvloed.
    Ook zullen er ziekenhuizen zijn die terminale patiënten minder snel op zullen nemen voor een palliatieve behandeling vanwege het grote risico dat de patiënt dan onder hun dak komt te overlijden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.