Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stoorzenders bij risicosignalering in de zorg

Risicosignalering is belangrijk om als verzorgende ig goede zorg te bieden. Voor een goede observatie is een neutrale houding van essentieel belang. Maar hoe zorg je hiervoor? Dit zijn stoorzenders van een neutrale houding.
00risicosignalering.jpg
Als je voldoende van je cliënt weet
  • Onzekerheid/onervarenheid: de cliënt voelt zich niet op zijn gemak bij jou en zal niet het achterste van zijn tong laten zien.
  • Verbaal en non-verbaal sluiten niet goed bij elkaar aan: je woorden zeggen iets anders dan je houding. Dit geeft verwarring bij de cliënt.
  • Vooringenomenheid: je ziet alleen wat je wilt zien.
  • Je eigen normen en waarden wegen zwaar: dit levert een gekleurde waarneming op.
  • Desinteresse of weerstand: dit zorgt voor terughoudendheid of irritatie bij de cliënt.
  • Sympathie en antipathie: naar een cliënt die je niet mag kijk je anders, dan naar een cliënt die je heel aardig vindt. In beide gevallen kan het je observatie beïnvloeden en bestaat de kans dat je van iemand alleen de positieve kanten ziet.
  • Je emotionele en lichamelijke gesteldheid: vermoeidheid, een slecht humeur, persoonlijke zorgen en niet goed slapen zorgt voor minder scherpte en verstoren een heldere kijk op de zaak.
  • Niet goed aansluiten bij de cliënt: Wanneer jouw taalgebruik en toon niet aansluiten bij die van de cliënt, zal hij je niet goed begrijpen. Dus zorg ervoor dat je een taal spreekt die de cliënt verstaat. Gebruik duidelijke voorbeelden en vermijd jargon. 

Deze tips komen uit het nieuwe boek ‘Risicosignalering in de zorg’. Tijdschrift voor Verzorgenden mag drie exemplaren van dit handige boek verloten. Winnen? Stuur dan een mail naar redactie.tvv@bsl.nl ovv Risicosignalering. Deze actie duurt tot 20 juni. Klik hier om het boek te bestellen >> 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.