Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Strafrecht

Een overzicht van het Strafrecht met betrekking tot verpleegkundige fouten.

Een foutje is menselijk, maar kan erg naar uitpakken. Als het een ernstige of fatale verpleegkundige fout betreft, kun je strafrechterlijk vervolgd worden. Wat zijn je rechten en wat kan er gebeuren als het jou overkomt? 

Wanneer val ik onder het strafrecht?
Bij fouten van verpleegkundigen of artsen waarbij de patiënt letsel oploopt, is het strafrecht vrijwel altijd toepasbaar. Het kan bijvoorbeeld gaan om het verkeerd fixeren van een patiënt waardoor hij overlijdt, of het amputeren van het verkeerde been. Vervolging vindt niet in alle gevallen plaats, dat hangt af van de feiten. In het geval van Lucia de B. is sprake van vervolging: volgens het OM wijzen de feiten op haar betrokkenheid bij het overlijden van patiënten.

Verdacht: en dan?
Zodra een verpleegkundige verdacht wordt van het plegen van een strafbaar feit, komt de politie in actie. De politie valt onder het toezicht van een Officier van Justitie, en daarmee onder het Openbaar Ministerie. Het OM start dus het opsporingsonderzoek: er komt recherche naar de afdeling voor grondig onderzoek. Een strafrechtadvocaat staat je bij; deze krijg je toegewezen of je neemt er zelf één in de hand. 

Daarna ziet de gang van zaken er als volgt uit:

– Rechtbank: hoort getuigen en bekijkt de feiten
– Gerechtshof: hoger beroep
– Hoge Raad: cassatie tegen uitspraak van gerechtshof

Overlap met tuchtrecht
Tegelijk met een strafrechtprocedure tegen een verdachte verpleegkundige, kan ook een tuchtrechterlijke procedure lopen. Vaak is de strafrechterlijke procedure in gang gezet door de officier van justitie en de tuchtrechterlijke door de patiënt of zijn familie. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg kan een tuchtrechtprocedure aanspannen. In het tuchtrecht speelt beroepsethiek een zwaardere rol dan in het strafrecht.

Tekst: Redactie Nursing
Bronnen: Nursing, Wikipedia.nl, LEVV

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.