Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Student hbo-v waardeert ouderen maar wil niet voor hen werken

Eerstejaarsstudenten hbo-v aan de NHL Hogeschool in Leeuwarden zijn tamelijk positief over ouderen, maar hun kennis over deze doelgroep is matig. Ze hebben bovendien weinig animo om voor hen te werken.
Student hbo-v waardeert ouderen maar wil niet voor hen werken

Dat blijkt uit onderzoek van dr. Job van ’t Veer van het Lectoraat ‘Wonen Welzijn en Zorg op hoge leeftijd’ aan de NHL Hogeschool. Begin 2012 vroeg hij 98 eerstejaars studenten hbo-v naar hun attitude richting ouderen en hun kennis over deze doelgroep in een kleinschalig enquêteonderzoek.

Kennis verpleegkundestudenten over ouderen
De hbo-v studenten scoorden goed op kennis over mentale en fysieke kenmerken van ouderen. De meesten wisten dat door ouderdom de conditie, de spierkracht, de reactietijd en het aanleren van nieuwe dingen achteruit gaan. Velen overschatten daarentegen de eenzaamheid en verveling onder ouderen, en onderschatten juist het aantal dat zelfstandig woont. Dat laatste bleek onder meer uit de reacties op de bewering dat een tiende van de ouderen in een aanleunwoning, verpleeg- of verzorgingshuis woont. 70 Procent dacht dat dit waar is, terwijl het om minder ouderen gaat.

Attitude verpleegkundestudenten jegens ouderen
De studenten hbo-v hebben een redelijk positief beeld van ouderen, volgens de AOP-schaal (Attitudes Towards Older People). Het schaalgemiddelde ligt op 128 en daar zitten de studenten ruim boven met 146. De verpleegkundestudenten ervaren wel een generatiekloof: een ruime groep van 48 procent vindt ouderen ‘anders’ en ‘moeilijker te begrijpen’ dan jongere volwassenen en de meesten vinden dat ouderen nogal eens klagen over de jongere generatie (68 procent).
Maar de levenservaring van ouderen waardeerden de studenten wel: met de stelling ‘ouderdom komt met de jaren’ is 53 procent het eens, en ‘verhalen over vroegere ervaringen’ wordt door veel studenten gewaardeerd (83 procent).

Werken met ouderen
Toch reageren de respondenten terughoudend op de vraag of zij met ouderen willen werken: slechts 31 procent zegt daar ja tegen. En dat terwijl 76 procent aangeeft de kans groot te achten later met ouderen te zullen werken. Die discrepantie is niet onderzocht, maar is aanleiding voor vervolgonderzoek. Van ’t Veer: ‘We willen meerdere hbo-v opleidingen betrekken bij een groter opgezet onderzoek om een verklaring te vinden voor het feit dat de studenten aan de ene kant ouderen waarderen, maar toch niet voor hen willen werken. Ligt dat aan de doelgroep, of aan het werk zelf? Of is het de stage die ze in het eerste jaar in het verpleeghuis lopen; moeten we daar misschien aanpassingen in doen? Of ligt het aan de lage status van het werken met ouderen?’

Contact over onderzoek: veerj@nhl.nl

Door: redactie Nursing, Margot Hamel

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

4 REACTIES

 1. Dit jaar werk ik 30 jaar in de ouderenzorg, ben begonnen als 17 jarige met een stage in het bejaardentehuis. Ik ben sinds 2011 verpleegkundige niv 5 en werk sinds dit jaar opnieuw in de ouderenzorg die vergeleken met 30 jaar geleden dynamischer maar ingewikkelder is geworden. Ik vind niv 5 verpleegkundigen nodig en waardevol, de situaties waar ik tegen aan loop kan ik nu vanuit mijn opleiding, ervaring en deskundigheid handelen.
  Het enige wat zeer demotiverend is ,is het salaris, ik heb dat geaccepteerd omdat ik terug wilde naar de ouderenzorg en wat er niet is kan nog komen.
  Ik ben het met Peter Koopman eens, een verpleeghuisstage is niet altijd geschikt voor eerste jaars studenten, er moet meer naar het individu gekeken worden dan alleen maar naar het niveau.

 2. Lees alle reacties
 3. Een jaar geleden ben ik afgestudeerd en heb ik mijn derde jaar een verpleeghuisstage gelopen voor 30 weken. De ouderenzorg vond ik juist erg leerzaam, erg leuk. Wat ik erg jammer vond was dat mijn collega’s (niveau 3 en 4) mij nooit serieus namen. Want ik ben niveau 5 en wat weet ik nou van de praktijk? Dat heeft mij zo gedemotiveerd om in het verpleeghuis te gaan werken. Werk nu in een hospice. Kleiner team, werkt voor mij prettiger.

 4. Als pas gediplomeerde wilde ik echt niet met ouderen werken. De stage ‘langdurige zieken’ had ik dan ook gedaan in een gehandicapte woongemeenschap. ik heb me gespecialiseerd in kinderen. later heb ik jaren met moeders en baby’s gewerkt en nog 10 jaar als lactatiekundige. Nu werk ik sinds 1994 in de thuiszorg en het hospice. 98 % ouderen en ik vind het GEWELDIG.
  Ik was 41 toen ik in die sector ging werken. Wellicht is het toch een voordeel dat je al wat verder in het leven ben om je zo intensief te begeven in de sfeer van dé oudere.

 5. We moeten ook eens nadenken over de volgorde van stage/praktijkervaring in ons beroepsonderwijs. Vaak vinden we een verpleeghuisstage geschikt voor eerste jaars studenten. Een confrontatie met mensen lijdend aan bijv Parkinson is zeer zwaar in het stadium binnen een verpleeghuis. Beter zou zijn deze mensen te ontmoeten als ze nog werken en thuiswonend en misschien vooral mantelzorg ontvangen. Later in hun opleiding is een verpleeghuisstage beslist wenselijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.