Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Stuurgroep: ‘Twee verschillende beroepen voor verpleegkundigen’

Als het aan de Stuurgroep ‘Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging’ ligt, komen er in de toekomst twee verschillende beroepsgroepen voor verpleegkundigen. Eén voor de hbo-opgeleide verpleegkundigen, en één voor de mbo-verpleegkundigen. Opleiding en werkervaring bepalen tot welke beroepsgroep je hoort en hoe je in het BIG-register wordt geregistreerd.
Doekle Terpstra - Foto: Henriëtte Guest
Doekle Terpstra - Foto: Henriëtte Guest

Dat meldt voorzitter van de Stuurgroep Doekle Terpstra in een interview met Nursing in december 2015. Hij baseert zich daarbij op het rapport Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging dat op 13 januari wordt aangeboden aan minister Schippers. Het rapport bevat de nieuwe, aangescherpte beroepsprofielen voor verzorgenden, mbo-verpleegkundigen, hbo-verpleegkundigen en een overgangsregeling voor de huidige ‘zittende’ verpleegkundigen.

Beroepsprofielen voor verpleegkundigen

Met de wijziging van de beroepsprofielen wordt gehoor gegeven aan de opdracht van de minister om duidelijker onderscheid te maken tussen de mbo- en de hbo-verpleegkundige, en om in te spelen op grote veranderingen in de zorg, zoals een snel groeiend aantal ouderen en chronisch zieken met een complexe zorgvraag en co-morbiditeit. De nieuwe beroepsprofielen moeten het onderscheid tussen verschillende groepen verpleegkundigen voor eens en altijd duidelijk maken. Terpstra: ‘En door dat in de Wet BIG te doen, wordt duidelijk dat er twee beroepsgroepen zijn met ieder hun eigen beroepstitel, deskundigheidsgebied, bevoegdheden, bekwaamheden en opleidingsniveau.’

Afgestudeerd in 2020?

De verwachting is dat vanaf 2020 de eerste verpleegkundigen volgens de nieuwe beroepsprofielen zijn opgeleid. Voor deze groep geldt dus dat het behaalde beroepsdiploma bepaalt tot welke beroepsgroep zij behoren en hoe zij dus in het BIG-register staan. ‘De beide beroepen hebben onderscheidende herregistratie eisen,’ legt Terpstra uit. ‘Ben je eenmaal als hbo- of mbo-verpleegkundige geregistreerd, dan moet je iedere zoveel jaar kunnen aantonen dat je functioneert op dat bepaalde gebied.’

Kansen voor mbo’ers

Voor de huidige ‘zittende’ verpleegkundigen wil de Stuurgroep dat ze voorlopig gewoon – net als nu het geval is – als ‘verpleegkundige’ in het BIG-register blijven staan. Zij krijgen vervolgens tot 2024 de kans om te opteren voor één van de twee nieuwe beroepen. Dat betekent dus dat mbo’ers ook de kans krijgen om zich voor 2024 klaar te maken voor registratie als hbo-verpleegkundige. Terpstra:  ‘Tegelijkertijd moet een zittende hbo’er ervoor zorgen dat ze in 2024 ook daadwerkelijk op het niveau zit dat van de nieuwe hbo’er gevraagd wordt.’ Hóe en of het voor zittende mbo- en inservice-opgeleide verpleegkundigen mogelijk wordt om ook zonder een initieel hbo-diploma als hbo-verpleegkundige geregistreerd te worden, wordt nog nader onderzocht.

De zorgkundige

In 2012 presenteerde de commissie Meurs al de eerste versie van de beroepsprofielen. Dit maakte op Nursing.nl flink de tongen los. Vooral de titel ‘zorgkundige’ die door de commissie was bedacht voor een combinatie tussen de mbo-verpleegkundige en de verzorgende, zat de verpleegkundigen dwars en zou een ‘degradatie’ zijn voor het vak. Over de nieuwe naamgeving van de beroepen kan Terpstra nu nog niets zeggen, maar hij wil wel benadrukken dat de waarde en professionaliteit van de mbo-verpleegkundige in het nieuwe beroepsprofiel intact wordt gelaten. ‘De veranderingen zitten ‘m vooral in het verzwaren van het profiel van de hbo-verpleegkundige, om tegemoet te komen aan de steeds complexer wordende zorg.’

Presentatie 13 januari

Het rapport ‘Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging’ wordt zoals gezegd op 13 januari aangeboden aan minister Schippers. De Stuurgroep is trots op het resultaat. ‘Het is behaald door inzet en betrokkenheid van een groot aantal partijen en kent een breed draagvlak,’ aldus Terpstra.

10 REACTIES

 1. Linksom of rechtsom , de HBO lobby is machtig en nog steeds doende zich als noodzakelijk te verkopen voor goede verpleegkundige zorg. Maar de patiënt wil goede zorg krijgen, geen evidence based protocol. Dus hulp, aandacht voor zijn noden, steun bij verlies. Door vaardige handen en harten, met kennis, dat zeker. Nu is de MBO-V al een bijna niveau 5 opleiding in zijn aanbod en eisen . Kijk uit mbo-er dat je niet het onderspit delft in het HBO gekrakeel en hun mistbanken die nu in januari mogelijk gepresenteerd gaan worden.
  Zelf ben ik MBO-V en HBO-V opgeleid.

 2. Lees alle reacties
 3. Achterdocht is gegrond, Voormalig HBO raad voorzitter Terpstra zit deze club voor met vele vele bestuurlijke functies die niet altijd succesvol verliepen zoals bij de schaatsbond. En zorgwekkender. Geen werkervaring in de zorg. Enige andere clubleden van deze, jawel, stuurgroep kennen wel een verpleegkundige achtergrond zoals
  •Monique Kempff (NU’91) en Helma Zijlstra (V&VN)
  De eerste is echt gekozen voor haar organisatie en niet enkel door goed netwerken in haar functie terecht gekomen.
  Dan zijn er nog Marieke Schuurmans, Chief Nursing en Annette van den Berg (MBO-raad)en Caroline van Mierlo (LOOV)en Jacques Landman (Brancheorganisaties Zorg). Dhr Landman is een universitair bestuurder , Mevr van de Berg onderwijskundig bestuurder binnen mbo onderwijs en mevr van Mierlo warm pleitbezorger van HBO-V als noodzakelijk , maar daarvoor is ze ook directeur van de HAN hogeschool. Prof. dr. Marieke Schuurmans is hoogleraar Verplegingswetenschap aan de Universiteit Utrecht en lector Ouderenzorg binnen het lectoraat Chronisch zieken van de Hogeschool Utrecht. Adviseur van de minister , voormalig verpleegkundige en ook helemaal hot voor het HBO-V onderwijs en van de naamgeving, jawel daar heb je hem weer, zorgkundige!!.

 4. Prima, toch wil ik weten wat dit voor huidige hbo'ers betekend. Moet ik in de toekomst naar school of bijscholen om hbo'er te blijven? Graag hier ook aandacht voor. Ik ben bang dat mijn hbo-v behaald in 2005 niet meer geldig is door de regelgeving en onrust hierover.

 5. Ik wordt er zo moe van. Jaren geleden werd mij door hbo-v 's afgeraden hbo- v te doen. Ik had zoveel ervaring en scholing… het had geen meerwaarde. Helaas wordt ik door de realiteit ingehaald, ik kom nergens voor in aanmerking als HBO verpleegkundige. Met wil geen verpleegkundigen met een berg ervaring en post- hbo opleidingen, nee ik moet toch echt HBO- V hebben. We gaan het maar zien….

 6. Ik twijfel nog aan de goede bedoelingen. Dit lijkt nog erg veel op het eerste plan. "Over de naamgeving kon nog niets over worden gezegt". Dus men wil toch de titel van verpleegkundige laten vervallen en voorbehouden aan de HBO-V? Daar tegenover dan nog wel onder artikel 3 ipv 34. Men spreekt nu over het verzwaren van niv 5 en intact laten van de eindtermen van de huidige niveau4. Komt op mij over dat de manier van communiceren is veranderd gezien de onrust na bekend making in 2012 maar hetzelfde van plan zijn. De inhoud wachten we af want daar is nog niets over bekent gemaakt. Moeten er toch voor waken dat we niet (weer) in een verzorgende rol worden gedrukt met het bijbehorende profiel. Nu wordt er gesproken over een overgangsfase en regeling voor de huidige zittende vpk,s en dat hbo getoetst moet worden of ze echt op dat niveau zitten. Dan vraag ik mij af; wat wordt er dan allemaal van verwacht en hoeveel hebben we vervolgens van deze mensen nodig? Zoals omschreven lijkt het me gewone werk op een afdeling niet interessant genoeg en komt het neer op coördinatie en coaching? Houden we oog voor een goede balans dat de "gewone" afdelings medewerker, pleeg of vig niet overspoeld worden met overhead, coaches en er straks meer wordt gecoördineerd en gecoacht dan er uitvoerenden zijn.

 7. Voordeel van de twijfel. In 2012 sprak men ook van 'een breed draagvak'. Hoop dat jullie ook nu zo slim zijn geweest om de term 'zorgkundige' naar de prullenbak te verwijzen. Verder denk ik dat, zoals beschreven, een en ander nu beter in elkaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.