Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Succesvolle start mbo-v ’tweede kansers’

De Foreest Medical School, onderdeel van het Medisch Centrum Alkmaar, is dit jaar met succes begonnen 'tweede kansers' versneld op te leiden tot verpleegkundige.
Succesvolle start mbo-v 'tweede kansers'

Het Alkmaarse Horizon College heeft deze opleiding samen met het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) opgezet voor mensen die in het verleden al eens voor een beroep hebben gekozen, maar nu alsnog de verpleging in willen. De school en het ziekenhuis werken samen aan het theoretisch deel, de studenten werken in het MCA. 

Meer mannen
‘De eerste oproep bleek een succes, zegt Elly van der Maat, hoofd verpleegkundig onderwijs van de Foreest Medical School, ‘We hebben eind oktober vorig jaar de eerste advertentie gezet en zijn begin januari gestart met een groep van veertien studenten. Deze groep varieert enorm van leeftijd, maar ook van geslacht. Zo zitten in eerste lichting al zes mannen! Dit komt denk ik doordat zij in het verleden een ander – vaak meer mannelijk – beroep hebben gekozen terwijl de zorg ze altijd al leuk leek. Op latere leeftijd komen zij daar dan op terug.’

Studieduur
De studenten kunnen de opleiding in 2,5 jaar afronden. Om toegelaten te worden, moeten zij minimaal een opleiding op mbo niveau 4 hebben gevolgd (dus niet per se zorggerelateerd) en een sollicitatieprocedure doorlopen.

Noord-Hollands Dagblad
Door: redactie Nursing

5 REACTIES

 1. IN ANDERE ZIEKENHUIZEN DUURT DE OPLEIDING MBO V VERPLEEGKUNDE VERKORT 2 JAAR VOOR ZIEKENVERZORGSTER EN VERZORGENDE IG, DAT VIND IK TE LANG MAAK ER 1 1/2 JAAR VAN.LOS JE SNELLER HET PERSONEELS TE KORT OP.WAT JE HIER ZIET IS MENSEN ZONDER ERVARING IN DE ZORG VOLGEN EEN OPLEIDING VAN 2 1/2 JAAR EN ZIJN MBO V VERPLEEGKUNDIGEN.ALS DIT HET NIVO VERHOOGT WAAROM GEEN VERKORT OPLEIDING VOOR ZIEKENVERZORGSTER EN VERZORGENDE IG IN 1 1/2 JAAR????????
  IN ONZE OPLEIDING LEERDEN WIJ OOK ALLE VERPLEEGTECHNISCHE VAARDIGHEDEN ,ZIEKTEBEELDEN ,ZELFSTANDIG WERKEN ENZ.
  NU WORDEN WIJ OMSCHREVEN ALS LAAGGESCHOOLD. INMIDDELS HEBBEN WIJ 5 NIVO,S VAN VERZORGEND /VERPLEEGEND PERSONEEL,HET LIJKT WEL BEZIGHEIDS THERAPIE WAAR DE OPLEIDINGS SCHOLEN VEEL GELD AAN VERDIENEN.
  BIJ DEZE VRAAG IK MIJ AF WAAR IS DE KWALITEIT VAN ZORG GEBLEVEN.ALS JULLIE MEER MENSEN IN DE ZORG WILLEN VERLAAG DE OPLEIDINGS DUUR VOOR ZIEKENVERZORGSTER EN VERZORGENDE IG.
  DAN STA IK IN DE RIJ OM DEZE OPLEIDING TE VOLGEN EN DOOR TE LEREN.
  IK HOOP DAT UW ZIEKENHUIS HIER IETS MEE DOET DAT IS EEN GOEDE INVESTERING IN DE ZORG.
  ALS U VRAGEN HEEFT MAIL MIJ.
  GROETJES
  lIENEKE

 2. Lees alle reacties
 3. 2,5 jaar vindt ik prima. 4 jaar is extreem lang, vaak deden we in onze schoolperiode niets. Erg weinig les. Weinig tot geen verslagen. In de praktijk kon je hierdoor niet verder omdat je bepaalde dingen nog niet op school had gehad. Een beetje actie lijkt me goed!! Zeker op school!!

 4. Ik vind het toch wel erg kort voor een opleiding die normaal 4 jaar duurt. En natuurlijk kunnen er vakken af of in minder uren worden gegeven, omdat deze leerlingen al een rugzak hebben. Maar als je de ziekenverzorgende of MBO-VIG hebt gedaan, kun je deze opleiding ook verkort doen. Maar dan heb je wel een voorsprong qua verpleging, ziektebeelden, methodisch werken, verpleegtechnische handelingen, etc. Deze categorie mensen weten nog helemaal niets. Ben benieuwd hoe ze dat in 2,5 jaar tijd willen doen.

 5. Ik vind het toch wel erg kort voor een opleiding die normaal 4 jaar duurt. En natuurlijk kunnen er vakken af of in minder uren worden gegeven, omdat deze leerlingen al een rugzak hebben. Maar als je de ziekenverzorgende of MBO-VIG hebt gedaan, kun je deze opleiding ook verkort doen. Maar dan heb je wel een voorsprong qua verpleging, ziektebeelden, methodisch werken, verpleegtechnische handelingen, etc. Deze categorie mensen weten nog helemaal niets. Ben benieuwd hoe ze dat in 2,5 jaar tijd willen doen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.