Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Superverband voor brandwonden

Ernstige brandwonden zijn straks veel beter te behandelen met een in ons land bedacht zelfreinigend verband dat zelfs een week kan blijven zitten.
Superverband voor brandwonden

De Telegraaf meldt dat onderzoeksinstituut TNO samen met Defensie en het Brandwondencentrum in Beverwijk een speciaal verband ontwikkelt dat niet meer elke dag hoeft te worden vervangen. Zelfs als het enkele dagen op een met zalf behandelde open brandwond zit, plakt het niet vast. Hierdoor behoort het uiterst pijnlijke lostrekken van vervuild gaas in de toekomst tot het verleden.

Speciale plasmatechniek van TNO
Het uit vier lagen bestaande verband is lang op het lichaam houdbaar door een speciale plasmatechniek van TNO. Het voert wondvocht af en houdt schadelijke bacteriën en vuil buiten. Professor dr. R. Kreis, die vorige maand net afscheid heeft genomen van het Brandwondencentrum, spreekt van een ‘revolutionaire techniek die echt iets nieuws betekent’.

Verpleegkundigen krijgen meer tijd
Het verband wordt primair ontwikkeld voor de krijgsmacht. Eén op de zes militairen krijgt brandwonden. De intensieve verzorging die de verzorging van brandwonden vergt, slokt liefst 90 procent van de verpleegtijd op. Als het verband langer kan blijven zitten, hebben verpleegkundigen meer tijd voor de andere gewonden. 
De vinding biedt bovendien uitkomst voor mariniers of commando’s die geheime missies uitvoeren op ver vooruit geschoven posten. Als zij brandwonden oplopen, kunnen ze niet direct medische hulp krijgen, maar met het nieuwe zelfreinigende verband kunnen ze het een tijdje uitzingen

Superverband ook voor ‘gewone’ ziekenhuizen
Defensie benadrukt dat het de bedoeling is de vinding zo snel mogelijk beschikbaar te krijgen voor medische behandeling van brandwonden in ‘gewone’ ziekenhuizen en brandwondencentra voor burgers in Nederland. ‘Er komt een adviesgroep met experts uit de medische wereld. Die kan meedenken over de vraag hoe een voor de markt acceptabel product er moet gaan uitzien’, aldus zegsman Maurice Piek. Dat kan echter nog jaren duren, omdat zo’n nieuw product eerst door een aantal keuringen heen moet.

Door: redactie Nursing
De Telegraaf

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.