Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Taboe moet van dementie af’

Als het om dementie gaat, ligt de focus te veel op een geneesmiddel tegen dementie en euthanasie bij dementie. ‘Terwijl er nog een vrij lange fase is, waarin zeker een bepaalde kwaliteit van leven valt te behalen.’
001_rb-image-2700871.jpeg
Foto: Anneleen Louwes

Dit stelt Anne Mei The in een groot interview met Tijdschrift voor Verzorgenden (TvV). The is lector Sociale Benadering Dementie en een van de oprichters van de Dementieverhalenbank. Ze denkt dat euthanasie bij dementie momenteel een ‘hot topic’ is, omdat er nog steeds een taboe op rust: ‘Mensen associëren het direct met een schrikbeeld uit een verpleeghuis, waar je snel aftakelt en doodgaat. Terwijl er daarvoor nog een vrij lange fase is is waarin je nog betrekkelijk normaal functioneert. Ja, dingen worden minder, maar er valt zeker een bepaalde kwaliteit van leven te behalen.’

Documentaire ‘Levenseindekliniek’
Haar uitspraken raken de actualiteit, nu de discussie is losgebarsten na de documentaire ‘Levenseindekliniek’. Onder andere gastblogger Rob Bruntink beschrijft hoe zijn ‘maag omdraaide’ toen hij het verhaal van Hannie Goudriaan zag, die leed aan dementie: ‘Nog nooit eerder zag ik een euthanasie die op een executie leek.’ Ook Victor Lamme – hoogleraar Cognitieve Neurowetenschap aan de Universiteit van Amsterdam (UvA)- stelde in een opiniestuk in de Volkskrant dat demente ouderen vaak helemaal niet ongelukkig zijn: ‘Dementerenden aan een wilsbeschikking houden is net zo raar als tegen een achttienjarige zeggen dat hij brandweerman moet worden omdat hij dat nu eenmaal zei toen hij acht jaar oud was. Mensen veranderen, en nergens sneller dan bij dementie.’ Hij verdedigde dit ook onlangs aan tafel bij De Wereld Draait Door.  

Goede ondersteuning mantelzorger
Anne Mei The denkt dat het belangrijk is om mensen meer inzicht te geven in dementie, en dat er zeker een bepaalde mate van geluksgevoel te behalen is. ‘Ik ken een wetenschapper met de ziekte van Alzheimer. Op een gegeven moment kon hij zijn vak niet meer uitoefenen, en is hij romans gaan lezen, waar hij plezier aan beleefde. Toen lezen niet meer ging, ontdekte hij het schilderen, waar hij veel voldoening uit haalde. Dus hij ging wel achteruit, maar hij vond toch steeds dingen waardoor hij nog tevreden in het leven stond. Sommige mensen worden ook milder als ze dement raken, waardoor de band met hun naasten kan verbeteren. Het is niet alleen maar kommer en kwel. Maar het is wel belangrijk dat de dementerende en mantelzorger goede ondersteuning krijgen,’ vertelt zij in TvV.

Lees binnenkort het hele interview in Tijdschrift voor Verzorgenden.

Klik hier voor een abonnement op Tijdschrift voor Verzorgenden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.