Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Talkpoederen omstreden huidverzorging

Drie maal daags de bestraalde huid bepoederen met ongeparfumeerd talkpoeder is in het Nijmeegse UMC St Radboud voorgoed verleden tijd. In het ziekenhuis gelden vanaf begin mei 2006 nieuwe richtlijnen voor huidzorg bij radiotherapie.

Als de huid trekkerig en droog aanvoelt, krijgt de patiënt nu een crème op waterbasis voorgeschreven. Heleen Lintz, verpleegkundig specialist op de afdeling radiotherapie van het UMC St Radboud verrichtte in opdracht van haar afdeling een internationaal literatuuronderzoek naar huidzorg na radiotherapie. “Ik heb de meerwaarde van talkpoeder in de literatuur niet kunnen aantonen. Sterker nog, poederen doet men alleen nog in Nederland en Duitsland”, zegt Lintz.

Jeuk
In België wordt sinds 2003 al niet meer gepoederd. Guy Vandevelde, hoofdverpleegkundige van de afdeling radiotherapie van het Universitaire Ziekenhuis Gasthuisberg in Leuven: “De poeder bedekt de roodheid waardoor je de huid niet meer goed kunt observeren. Voor de jeuk lijkt het in eerste instantie te helpen, maar in tweede instantie verergert poederen de jeuk, omdat het de huid uitdroogt.”

Huidzorg in de oncologie
In het Juninummer 2006 besteedt Nursing uitgebreid aandacht aan huidzorg bij chemo.

Publicatiedatum: 9 mei 2006

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.