Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Tamoxifen niet geschikt voor alle borstkankerpatiënten

Borstkankerpatiënten die een bepaald enzym in de lever missen, hebben minder baat bij behandeling met het geneesmiddel tamoxifen en hebben daardoor een hoger risico om te overlijden aan borstkanker.

Het gaat om patiënten na de menopauze die het zogenoemde enzym CYP2D6 in hun lever missen. Volgens Monique Bijl, apotheker in het Erasmus MC, lijkt het zinvol deze patiënten in de toekomst eerst te onderzoeken op de aanwezigheid van dit enzym. Zo kan het meest geschikte geneesmiddel worden gekozen. Vrijdag promoveert zij op haar onderzoek.

Afbreken van het geneesmiddel
Ongeveer 5 à 10% van de Nederlandse bevolking mist het leverenzym CYP2D6. Dit komt door een variatie in hun erfelijk materiaal (DNA). Dit enzym is betrokken bij de omzetting van ongeveer 25% van alle geneesmiddelen in het lichaam. Bij sommige geneesmiddelen zorgt het enzym ervoor dat het geneesmiddel in het lichaam wordt afgebroken, zodat de concentratie van het geneesmiddel in het bloed niet te hoog wordt. Wanneer de concentratie in het bloed wel te hoog wordt, ontstaat een grotere kans op bijwerkingen. Zo hebben patiënten die het enzym missen én een geneesmiddel tegen hoge bloeddruk gebruiken een lagere hartslag en bloeddruk dan patiënten die dit enzym wel hebben. Dit kan leiden tot klachten als flauwvallen.

Werkzame stof tamoxifen
Bij andere geneesmiddelen zorgt het enzym er juist voor dat de werkzame stof uit het geneesmiddel wordt geactiveerd. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het anti-oestrogeen tamoxifen. Uit het onderzoek van Bijl blijkt dat bij patiënten die vanwege borstkanker met tamoxifen worden behandeld, maar die het enzym missen, minder baat hebben bij het geneesmiddel. Zij hebben een hoger risico om te overlijden aan hun aandoening dan patiënten bij wie het enzym wel aanwezig is.
Bijl pleit voor meer onderzoek naar de verschillende typen van borstkanker en de aanwezigheid van het genoemde leverenzym bij patiënten na de overgang, zodat op basis daarvan een keuze kan worden gemaakt voor het meest geschikte geneesmiddel in de juiste dosis voor elke patiënt.

Door: redactie Nursing

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik zou best willen weten of ik die enzym in de lever mis,slik ook tamoxifen ,maar heb heel veel last van mijn ogen,wazig zien en kan niet tegen vel licht,had borstkanker, beide borsten zijn verwijderd.2 jaar terug is mijn baarmoeder,eierstokken en baarmoedermond verwijderd i.v.m endometriose,heb ook chemo kuur gehad ben net 49 jaar,hoe kan ik er achter komen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.