Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Te veel hbo-verpleegkundigen in het oosten

In Oost-Nederland zijn verpleegkundigen te hoog opgeleid. Dit blijkt uit de arbeidsmarktverkenning 2010 van de Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn Oost-Nederland (WGV).
Te veel hbo-verpleegkundigen in het oosten

Uit het rapport blijkt dat er een overschot is aan hbo-v’ers, maar juist een tekort aan middelbaar opgeleide verpleegkundigen (mbo-v). De verkenning laat zien dat de zorg in Oost-Nederland in 2013 te maken krijgt met een overschot van zo’n tweehonderd hbo-verpleegkundigen.

Verpleegkundigen en vergrijzing
Volgens het WGV sluit het opleidingenaanbod in de zorg al jaren niet aan op de vraag en is er sprake van ‘kwalitatieve mismatch’. Kwalitatieve mismatch wordt veroorzaakt door over- of onderkwalificatie van medewerkers, maar ook door beperktere inzetbaarheid van personeel speelt hierbij een rol. Dit wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld vergrijzing van het personeelsbestand (leeftijdsverlof). 

Tubantia / Zorgvisie
Door: redactie Nursing

Gerelateerd
Arbeidsmarktverkenning 2010

5 REACTIES

  1. Waarschijnlijk hebben zorginstellingen dit zelf in de hand gewerkt. Ik heb de opleiding mbo-v gedaan en toen ik klaar was met de opleiding, was er voornamelijk alleen werk voor hbo-ver’s. Ik heb toen besloten om de hbo opleiding te doen.

  2. Lees alle reacties
  3. oke.. dus dan zijn er weer te weinig en dan weer te veel… als er te veel hbo-v’ers in het oosten zijn, dan gaan we toch gewoon weestelijker zoeken naar een baan? liever wat meer kwaliteit en opleiding in het ziekenhuis dan ondergekwalificeerd lijkt mij?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.