Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Te weinig verpleegkundigen voor reguliere en coronazorg naast elkaar’

Er werken te weinig verpleegkundigen en verzorgenden om coronazorg en reguliere zorg volledig naast elkaar te kunnen geven, schrijft Chief Nursing Officer Bianca Buurman in een advies aan minister Hugo de Jonge (VWS).
Bianca Buurman

Buurman is de belangrijkste adviseur van de minister over verpleegkundige zorg en pleit voor meer geld voor het opleiden en behouden van verpleegkundigen. Het volledige advies van Bianca Buurman lees je hier.

Behoud van medewerkers

Voor de coronacrisis waren er al 37.000 vacatures in de zorg. Volgens Buurman is het nog onduidelijk welke invloed de coronacrisis heeft op het personeelstekort, maar blijkt al wel dat 70 procent van de zorgverleners extra psychische belasting ervaart door de crisis.

‘Verkleinen van de uitstroom is de meest effectieve manier om op korte en lange termijn te zorgen dat verzorgenden en verpleegkundigen voor het vak behouden blijven,’ aldus Buurman. ‘Daarom moet er echt meer aandacht komen voor verminderen van de werkdruk, zorgen voor uitdaging in het werk, meer tijd voor de patiënten en cliënten, goede loopbaanpaden, zeggenschap en salaris.’

Buurman adviseert ook om combinatiebanen mogelijk te maken, bijvoorbeeld voor ex-verpleegkundigen die vanwege corona weer deels in de zorg werken. Volgens haar hebben inmiddels ruim 22.500 mensen hun baan buiten de zorg tijdelijk stopgezet om bij te springen. ‘Momenteel wordt geïnventariseerd of zij ook voor de komende periode beschikbaar zijn, of dat hun eigen werkgever verwacht dat ze weer terugkeren’, aldus Buurman.

Hersteltijd

Veel verzorgenden en verpleegkundigen hebben de afgelopen maanden extra gewerkt, geen vakantie op kunnen nemen, langere diensten gedraaid. Het is volgens Buurman dan ook noodzakelijk dat zij voldoende hersteltijd hebben, zodat de impact van deze crisisperiode niet leidt tot een toename van uitval (door ziekte of door uitstroom) bij de beroepsgroep. Het vraagt dat er beter inzicht komt in de opgebouwde verlofuren via de werkgevers en een blijvende monitoring van het ziekteverzuim, waarbij een onderscheid gemaakt wordt tussen uitval door fysieke en psychische oorzaken.

Betrek praktiserende verpleegkundigen

Om de psychische belasting van verpleegkundigen zoveel mogelijk binnen de perken te houden wil Buurman dat de beroepsvereniging (V&VN) met werkgevers (NFU, NVZ, Actiz, GGZ-NL en VGN), en de bonden (NU’91, FNV, CNV) een plan maakt dat zich richt op de langdurige inzetbaarheid van verzorgenden. Naast de bovenstaande punten moet daarin ook aandacht zijn op het behoud van verzorgenden en verpleegkundigen. Bij dit plan moeten uitdrukkelijk praktiserende verpleegkundigen en verzorgenden vanuit alle velden van de zorg meedenken.

Wijkverpleging

Buurman bracht ook nog advies uit over de samenhang tussen ziekenhuiszorg, zorg thuis en verpleeghuiszorg in coronatijd, en over de langdurige zorg – waaronder de wijkverpleging en de verpleeghuizen. Lees het volledige advies van Bianca Buurman aan de minister hier. Minister de Jonge heeft aangegeven tijdens de eerstvolgende ‘Update stand van zaken brief COVID-19’ inhoudelijk te reageren op het advies.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.