Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Te weinig zorgpersoneel bij grote ramp

Geen enkele regio in Nederland is opgewassen tegen een grote ramp. Er zijn simpelweg niet genoeg medici, ambulances en bedden beschikbaar.
Te weinig zorgpersoneel bij grote ramp

Dat blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid. Geen enkele regio kan op medisch gebied zelfstandig een grote ramp behappen. De samenwerking tussen regio’s schiet bovendien tekort. Sommige regio’s hebben geen afspraken met omringende gebieden over het verlenen van bijstand. Ook werkt bijna niemand met een systeem om een actueel overzicht bij te houden van alle slachtoffers.

Nacht
De geneeskundige hulpdiensten (GHOR) zijn onderverdeeld in 25 regio’s. Slechts zes daarvan hebben genoeg ambulances om ‘s nachts in het eerste uur na een ramp 25 zwaargewonden te vervoeren. Andere regio’s hebben daar vele uren voor nodig, waardoor de kans op overlijden flink toeneemt. Gebieden met forse risico’s op een ramp beschikken soms maar over zeer beperkte middelen.

Bedden
Ziekenhuizen hebben vaak maar heel weinig bedden beschikbaar als er zich een ramp voltrekt. Ze leggen zich daar ook niet graag schriftelijk op vast. In sommige regio’s hebben kleine ziekenhuizen maar een bed in het geval van een ramp, grote ziekenhuizen stellen er drie beschikbaar. De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelde al eerder vast dat de meeste ziekenhuizen hun opvangplannen niet goed afstemmen met de regio’s.

Kwaliteitseisen
De ministers Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Ab Klink (Volksgezondheid) zeggen dat er nu landelijke kwaliteitseisen moeten komen voor de geneeskundige hulp bij een ramp. Volgens het rapport ontbreekt het daar nu nog aan. Ook wordt beter vastgelegd welke inspanningen van een regio verwacht moeten worden.

NRC
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.