Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Teamwork vermindert amputaties bij diabetes

AMSTERDAM - Door een actieve rol van arts, verpleegkundige en patiënt is het aantal diabetesgerelateerde amputaties in de regio West-Friesland in de afgelopen tien jaar met meer dan 50 procent gedaald.

Educatie
Dat is het resultaat van het zogeheten Diabetes Zorgsysteem. Professor doctor Giel Nijpels heeft het Diabetes Zorgsysteem, een multidisciplinaire aanpak voor diabetespatiënten ontwikkeld.  Reden was dat de traditionele huisartsenzorg onvoldoende was ingesteld op patiënten met chronische aandoeningen.

Intensieve patiëntenbegeleiding

‘In het Diabetes Management Model is sprake van een betere coördinatie en intensievere patiëntenbegeleiding. Ook is de rol van arts, verpleegkundige en patiënt anders’, aldus Nijpels. Huisartsen stellen de diagnose, bepalen behandeling en verzorgen de continuïteit van zorg. Verpleegkundigen verzorgen de educatie en volgen therapietrouw. Specialisten worden geconsulteerd in het geval van complicaties.

Leerstoel

Nijpels spreekt vandaag zijn inaugurele rede ‘Disease Management, de ontbrekende schakel in de diabetesketen’ uit, bij zijn aanvaarding van de leerstoel Huisartsgeneeskunde aan het VUmc in Amsterdam. Hij zal speciale aandacht gaan besteden aan diabeteszorg.

Lagere bloedsuiker
Het model is uitgetest in West-Friesland. Over een periode van 5 jaar is gekeken naar het verloop van de bloedsuikerinstelling van diabetespatiënten. Na een scherpe daling na het eerste bezoek, bleef hun bloedsuikerinstelling de daarop volgende jaren laag. Ook het aantal amputaties daalde met meer dan 50 procent.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.