Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Technologie in strijd tegen personeelstekort’

In 2025 is 40 procent minder professionele zorg voorhanden. Het inzetten van arbeidsbesparende technologie kan dit probleem mogelijk verhelpen.

Dat zegt STG/Health Management Forum (HMF) in een rapport. Het aantal patiënten met bijvoorbeeld hart- en vaatziekten zal tot 2025 met 45 procent groeien, met tegelijkertijd een afname in het aantal zorgverleners. Volgens het rapport betekent dat dat in 2025 voor 55 van de 145 patiënten geen goede zorg meer zal beschikbaar zal zijn.

Werkbelasting
Arbeidsbesparende technologie kan een uitkomst zijn, zo concludeert STG/HMF in haar rapport. De organisatie debatteerde hier vorige week over met minister Klink van VWS. Ook hij ziet technologie als mogelijke oplossing voor de arbeidsmarktproblemen in de verpleging en verzorging. ‘Technologie kan ervoor zorgen dat de werkbelasting afneemt en dat zorgverleners het beter naar hun zin krijgen’, zei Klink.

Ernstig bezorgd
Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) maakt zich ernstige zorgen om de dreigende tekorten en is dan ook blij met de aandacht voor mogelijke oplossingen. De vereniging denkt dat arbeidsbesparende technologie het zware werk in de zorg kan verlichten en de bureaucratische last verminderen.

Domotica
Bij arbeidsbesparende technologie gaat het bijvoorbeeld om nieuwe domotica- en automatiseringstoepassingen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.