Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Tekort gespecialiseerd verpleegkundigen loopt op

Als er niet snel meer gespecialiseerd verpleegkundigen worden opgeleid, dan dreigt er de komende jaren een ernstig tekort. Er is vooral veel behoefte aan ic-verpleegkundigen en kinderverpleegkundigen.
1Dementie.JPG

Dat meldt het Capaciteitsorgaan in haar rapport van eind oktober. Volgens zijn raming zijn er jaarlijks 649 nieuwe ic-verpleegkundigen nodig, 328 kinderverpleegkundigen, 309 oncologieverpleegkundigen, 247 dialyseverpleegkundigen, 262 seh-verpleegkundigen, 177 obstetrieverpleegkundigen, 78 ic-neonatologieverpleegkundigen en 36 ic-kinderverpleegkundigen. Dat is een gemiddelde stijging van 70 procent.
Het Capaciteitsorgaan onderzoekt de opleidingscapaciteit van onder meer de medische en paramedische vervolgopleidingen en rapporteert hierover aan de zorgsector en het ministerie van VWS.

Recent in het nieuws: een tekort aan seh-verpleegkundigen in Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam en Schiedam. Lees hier >>>

Oorzaken

De opleidingsinstroom zoals die in 2014 is geadviseerd bij een groot aantal verpleegkundige beroepen is niet gehaald. Mede daardoor is een tekort ontstaan, dat de komende jaren tot 2022 ingehaald zal moeten worden. ‘Dus voor de groep gespecialiseerde verpleegkundigen is een stijging van de instroom op de opleidingen nodig. Zo dient de opleidingsinstroom jaarlijks te stijgen naar 2086 verpleegkundigen in plaats van de huidige 1226 personen.’

Moeilijk vervulbare vacatures

Het advies 2016 van het Capaciteitsorgaan wordt bevestigd door de sterke stijging van het aantal moeilijk vervulbare vacatures (die al minstens drie maanden uitstaan) vergeleken met de vorige raming in 2014. Voor de gespecialiseerd verpleegkundigen steeg dit aantal van 111 naar 580, een stijging van 422%. Sterkste stijgers daar waren de ic-verpleegkundigen van 15 naar 163, de kinderverpleegkundigen van 13 naar 94 en de seh-verpleegkundigen van 16 naar 93. De hoeveelheid vacatures is het hoogst in de regio’s Noordwest Nederland en SR(ijnmond)Z. 

Ook hartcentra kampen met een tekort aan verpleegkundigen. Veel cardiologieverpleegkundigen stromen door naar de spoedeisende hulp of intensive care, zei de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie in september. Lees meer >>

Onderzoek

De uitkomsten van deze raming zijn gebaseerd op een enquête naar het aanbod binnen alle instellingen in Nederland via een webapplicatie, een onderzoek naar de demografische vraagontwikkeling en op bevraging van experts uit het veld. 

4 REACTIES

 1. Als MBO-er met aanvullende post HBO-opleiding Oncologie en Geriatrie werk ik in de ouderenzorg.
  Het ziekenhuis vindt me te duur en vindt me als 62-jarige niet meer mee kunnen.
  Tekorten zijn gecreëerd door wanbeleid en het misbruiken van V&V die altijd wel weer een stapje harder lopen.
  Zelfreflectie zou passen in de starre organisaties en politieke arena.

 2. Lees alle reacties
 3. Na eerst de MBO-V en vervolgens nu de HBO-V te doen kan ik daadwerkelijk zeggen dat er een verschil zit tussen de denkwijze/manier van opleiding van MBO vs. HBO.
  Aan het bed zal er weinig verschil zitten, maar de theoretische onderbouwing, denkwijze en specifiekere kennis gericht op het verhogen van de kwaliteit van zorg, zal de HBO verpleegkundige beter meekomen in de toekomstige rollen van de gespecialiseerde verpleegkundige.

 4. Ze nemen alleen nog maar HBO verpleegkundigen aan op gespecialiseerde opleidingen. Erg jammer, er zijn genoeg MBO verpleegkundigen met het denkvermogen op HBO niveau die gemotiveerd zijn voor een gespecialiseerde opleiding! Maar er wordt alleen maar gekeken naar de stempel HBO! Het wordt alleen maar erger…..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.