Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Tekort verpleegkundigen bedreigt kwaliteit zorg’

In ziekenhuizen dreigt een tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen. Daardoor komt de kwaliteit van zorg in ziekenhuizen in gevaar.
'Tekort verpleegkundigen bedreigt kwaliteit zorg'

Dat schrijft de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen NVZ in een brief waarin ze ziekenhuizen oproept meer opleidingsplaatsen te regelen. De brief werd zaterdag openbaar gemaakt door RTL Nieuws.

Intensive care
In de brief wijst de vereniging op het grote gebrek aan onder meer operatieassistenten en verpleegkundigen op intensive care-afdelingen. Uit een onderzoek onder veertig ziekenhuizen zou blijken dat het steeds moeilijker wordt vacatures te vervullen.

Onvoldoende opleidingplaatsen
Volgens de NVZ regelen ziekenhuizen onvoldoende opleidingsplaatsen. Een belangrijke reden daarvoor is dat het intern opleiden van een verpleegkundige tijd en geld kost. Daarbij is het niet zeker dat degene die wordt opgeleid bij het ziekenhuis blijft werken. De ziekenhuizen denken vooral aan zichzelf, aldus de NVZ.
Van 2002 tot en met 2007 zou het aantal verpleegkundige vervolgopleidingsplaatsen met zestig procent zijn afgenomen. Waren er in 2002 nog 1543 plaatsen, nu zijn dat er nog 563. Ook het aantal leerlingen dat interesse heeft in deze specialisaties loopt terug.

Registratie verpleegkundigen
Naast het regelen van meer opleidingsplaatsen moet er volgens de NVZ een landelijke registratie komen van het aantal opgeleide verpleegkundigen met een vervolgopleiding. Daarmee kan beter worden bepaald of meer of minder mensen moeten worden opgeleid.

Trouw
Door: redactie Nursing

3 REACTIES

 1. Hoi Brenda,
  Er is niks mis met MBO-verpleegkundigen hoor!
  Ook mensen met een VMBO-T/MAVO opleiding kunnen goede plegen worden. Empatisch vermogen, kennis van het menselijke lichaam en een vermogen tot observeren zijn hele belangrijke factoren! Succes met je carriére als verpleegkundige

 2. Lees alle reacties
 3. Over 4 jaar hebben ze mij 😀 maar dan wel nog maar MBO 😉
  en dan nog 3 jaartjes en dan ben ik HBO en dan nog een jaartje specialisatie… maar alles bij elkaar duurt dat nog wel 8 jaar dus KOMOP MENSEN VAN HAVO VERPLEEGKUNDE GAAN DOEN!!
  xx Brenda

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.