Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Tekort verpleegkundigen Nederlandse defensie

Naast de Belgische, kampen ook de Nederlandse defensieorganisaties met een groot tekort aan verpleegkundigen.
Tekort verpleegkundigen Nederlandse defensie

Dit zegt Rob Hoogervorst, voorzitter V&VN Militaire Verpleegkunde & Verzorging na vragen van Nursing.nl. Een paar weken geleden werd bekend dat de Belgische defensie kampt met een ernstig tekort aan verpleegkundigen. Waar zo’n tachtig verpleegkundigen nodig waren, rekruteerden zij afgelopen jaar vijf.

Verpleegkundigen defensie

Ook in Nederland is het tekort aan verpleegkundigen bij defensie een probleem, een probleem wat volgens Hoogervorst ‘al jaren’ speelt. ‘Er is wel een verschil in tekorten tussen de drie krijgsmachtdelen Landmacht, Luchtmacht en Marine,’ aldus Hoogervorst. ‘Van deze drie heeft de Landmacht te kampen met de grootste tekorten waarbij bij sommige eenheden slechts 60 procent van de verpleegkundige functies gevuld is met verpleegkundigen.’

Rekruteren van verpleegkundigen bij defensie
Volgens het Vlaamse parlementslid David Clarinval zijn de selectiecriteria voor een baan als verpleegkundige in het Belgische leger te streng. Zo moeten ze jonger zijn dan 35, mogen ze op 1 november niet meer vallen onder het statuut van kandidaat onderofficier, moeten ze beschikbaar zijn voor reizen naar het buitenland, et cetera. Zolang het tekort aanhoudt, wil Clarinval die criteria versoepeld zien.

Civiele trend van tekort aan verpleegkundigen
In Nederland gaat dat vooralsnog niet gebeuren. Ook is de oorzaak voor de tekorten in het Nederlandse leger niet helemaal duidelijk. Hoogervorst: ‘Maar aangezien de krijgsmacht een afspiegeling is van de samenleving volgen we wat dat betreft de civiele trend waarbij ook een tekort is of -dreigt aan verpleegkundig en verzorgend personeel.’ Toch ziet Rob Hoogervorst de toekomst rooskleurig in. ‘Defensie is de laatste jaren als gevolg van de uitzending naar Afghanistan regelmatig positief in het nieuws gekomen. Bovendien staat werken bij Defensie gewoon voor een spannende baan.’

Door: redactie Nursing, Nienke Berends

Abonneren
Wil je meer achtergrondinformatie? Word nu abonnee van Nursing.

11 REACTIES

 1. bij aanstelling duurt het nog 2 jaar aan opleidingen voordat een vpk daadwerkelijk aan het werk kan, dus vandaar de leeftijdsgrens. Ik ben zelf ingestroomd op 25 en pas op mijn 27e aan het werk gegaan, in die 2 jaar wel heel veel leuke opleidingen gevolgd en na die 2 jaar ook volopt naar het buitenland uitgezonden.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik heb zelf 10 jaar gewerkt bij de luchtmacht als verpleegkundige, het was een superbaan. Je leert zoveel meer bij als bij een baan in het burgerleven. Uitgezonden geweest naar afganistan en daar dingen gezien en gedaan die ik nooit meer zal zien/doen hier in nederland. Mijn baan bij defensie heeft mij zoveel ervaring gegeven dat ik dat nu nog kan toepassen in mijn huidige baan als verpleegkundige in het ziekenhuis. Ik wil alle jonge pas gediplomeerde verpleegkundige dan ook graag meegeven verrijk je ervaring door te gaan werken bij defensie. Werken in een ziekenhuis ect kan altijd nog.

 4. En als je het nu eens omdraaid? verpleegkundigen mbo of hbo die geinteresseerd zijn laat je een militaire opleiding volgen maar werken in een burgersetting op hun eigen niveau. en ipv van dat de militair vpk. een paar maanden stage loopt in de burgersetting loopt de vpk uit de burgersetting een paar maanden per jaar bij defensie of net als bij de NATRES om de zoveel weken een weekeind o.i.d. Dan blijft het niveau en de BIG van de vpk behouden want de functie op de kazernes/schepen kunnen doktersassistenten volgens mij ook wel. In deze vorm lijkt het mij wel wat!!!

 5. Snap ik dat er bij defensie tekort verpleegkundigen zijn, zeker bij de KM sta je te vaak stil in je ontwikkeling, Uitzendingen buitenbeschouwing gelaten aan de wal doe je niet veel meer dan Kruidvat geneeskunde en pleisters plakken, je kan je afvragen of dat uberhaupt voldoede is om je BIG registratie te behouden

 6. Het lijkt me een uitstekend idee als geld van Defensie gebruikt gaat worden voor het opleiden van verpleegkundigen en verzorgenden. Wie wil kan na de opleiding nog 2 jaar bij defensie werken en daarna de ‘burgerverzorging’ in. Is dat wat?
  Zo wordt het geld van Defensie stukken beter besteed.
  Alhoewel ik nog steeds grote vraagtekens zet bij zowel de naam Ministerie van Defensie ( Moet zijn ministerie van Oorlog) als bij de vraag om verpleegkundigen bij Defensie (eerst schieten dan pleisters plakken?)

 7. Herken me volledig in reactie van Susanne,
  Ik kreeg na afronding van de MBO-V de mededeling door te studeren en de HBO-v af te ronden. Dit gedaan, en toen bleek ik te hoog opgeleid en waren mijn diploma’s niets meer waard. En zou ik ook opnieuw moeten beginnen. Nou toen de keuze gemaakt om in de burgermaatschappij te blijven werken. Erg jammer, maar ook hier genoeg uitdaging en spanning om optimale zorg in zo goedkoop mogelijk te bieden, met zo min mogelijk mensen!

 8. sterker nog ik heb na mijn MBO-HBO geinformeerd of ik kon instromen, kreeg ik de mededeling dat mijn studies niks waard waren en ik opnieuw most beginnen, dus niet he…
  en idd overal komen en zijn er tekorten… gelukkig hebben we de zomer weer overleefd….

 9. Het kan wel eens nog spannender worden,als gevolg het nijpend tekort aan verpleegkundigen! Het tekort aan verpleegkundigen laat zich overal voelen, zo rooskleurig zou ik dat niet durven noemen! Men kan zo blijven een illusie levendig houden. De oplossing is te vinden in de bibliotheek, tussen de sprookjesboeken!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.