Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tele-IC bewaking op afstand in ziekenhuis

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam en het Zuiderzee Ziekenhuis in Lelystad beginnen met Tele-IC. Met behulp van de tele-IC kunnen intensivisten van het OLVG via een digitale verbinding op afstand patiënten behandelen in het Medisch Centrum Zuiderzee in Lelystad.
Tele-IC bewaking op afstand in ziekenhuis

Een specialist in Amsterdam kan dankzij die methode rechtstreeks communiceren met verpleegkundigen in Lelystad waardoor de zorg op IC’s ook in kleine ziekenhuizen op peil blijft.

Door Tele-IC is een intensivist van niveau 3 IC van begin af aan betrokken bij de zorg voor een ernstig zieke patiënt. Patiënten uit Flevoland die voor een levensbedreigende ziekte acuut behandeld moeten worden, kunnen hierdoor voortaan ook bij MC Zuiderzee terecht, totdat alsnog eventuele overplaatsing nodig is. Voor zowel de patiënt als de familie is dat een voordeel omdat er zo geen sprake is van vertraging in de behandeling of met spoed overplaatsing naar een ander ziekenhuis noodzakelijk is. Het verplaatsen van een kritisch zieke patiënt brengt risico’s met zich mee en mogelijk wordt kostbare tijd verspild. 

Verpleegkundigen
‘De medisch specialisten en verpleegkundigen in MC Zuiderzee zijn aanwezig om fysieke handelingen te verrichten en vanuit het OLVG houdt de intensivist het overzicht en stuurt het team aan’, vertelt intensivist Peter van der Voort van het OLVG op de site van het Tijdschrift voor Verpleegkundigen. ‘Op onze IC zijn continu gespecialiseerde verpleegkundigen en intensivisten aanwezig. Vanaf nu hebben we ook 24 uur per dag en 7 dagen per week een intensivist paraat die via een aantal schermen met audio-video verbinding meekijkt op de IC van MC Zuiderzee en de patiënt op afstand behandelt. De intensivist wordt ter plaatse ondersteund door medisch specialisten en IC-verpleegkundigen van MC Zuiderzee. Een groot voordeel is dat er op deze manier ook in de avond en nacht behandeling beschikbaar is van een intensivist op afstand in deze kleinere ziekenhuizen is.’ 

Efficiency en kostenbesparing
In de Verenigde Staten wordt Tele-IC al jaren succesvol toegepast met bewezen resultaten op het gebied van efficiency en kostenbesparing. Onderzoek uit Amerika wijst uit dat door het gebruik van Tele-IC de opnameduur omlaag kan, de uitkomsten van de behandeling beter zijn en de kosten verminderen.

TVZ
Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.