Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Teleurstelling over minimum verzorgenden voor cliënten

Het is niet gelukt om met de landelijke partijen een gezamenlijk kwaliteitskader voor de Langdurige zorg op te leveren voor 1 oktober, oftewel: hoeveel verzorgenden er minimaal moeten staan op een groep bewoners.
gedicht.jpg
Foto: Mauritius Images

Hierover is anderhalf jaar onderhandeld, met 1 oktober als deadline. Twee dagen verlenging hebben geen zoden aan de dijk gezet: de partijen zijn er niet uitgekomen, aldus Zorgvisie, vakblad voor zorgmanagers. Zo willen de bestuurders van verpleeghuizen niet akkoord gaan met een vaste norm voor personeelsbezetting als ze niet ook het budget krijgen dat daarbij hoort. Vakbonden willen juist per se wel een harde norm om de onderbezetting aan te kunnen pakken. Ook Verenso, BTN en de NPCF zijn voorstander van een minimale norm. 

Onvoldoende bezetting

Ook V&VN wil aanvankelijk geen vaste norm, maar denkt wel dat de de Leidraad verantwoorde personeelssamenstelling verpleeghuizen die de partijen hebben opgesteld een instrument kan zijn om zichtbaar te maken waar de huidige bezetting niet voldoende is. ‘Nu een absolute norm stellen is lastig, omdat de situatie per huis verschillend kan zijn ’, zegt woordvoerder Francis Bolle tegen Zorgvisie. ‘In de praktijk is er tussen organisaties zo veel variatie in zorgzwaarte van de bewoners, de inzet van mantelzorgers en de manier van organiseren, dat het lastig is om daar nu al een landelijke norm voor te stellen. Met deze leidraad kun je vaststellen welke bezetting en deskundigheid past in een bepaalde situatie. Dan heb je richting de politiek een onderbouwd verhaal als er meer geld nodig is vanwege onderbezetting en een te hoge werkdruk.’

Hoeveel verzorgenden moeten er minimaal op een afdeling staan? Dat is een vraag die ook verzorgenden ig flink bezig houdt. Lees meer >>

Een ander punt waar de partijen niet uit komen, is de manier waarop de kwaliteit moet worden gemeten en hoe daar toezicht op te houden. ActiZ wil af van de afvinklijstjes en de ranglijst die de IGZ heeft gemaakt. De bestuurders van verpleeghuizen willen alleen dingen meten die er echt toe doen. En ze willen vooral dat er meer aandacht komt voor het gesprek over kwaliteit tussen de zorgprofessional en bewoners, omdat dit contact bepalend is voor de kwaliteit van zorg. De IGZ houdt echter vast aan criteria over het percentage doorligwanden en het gebruik van medicijnen om bewoners te drogeren, omdat deze zaken in haar optiek ook veel zeggen over de kwaliteit van zorg. Inmiddels is de spanning zo hoog opgelopen dat verpleeghuizen weigeren kwaliteitsinformatie te geven aan IGZ. De deadline hiervoor is 7 oktober. 

1 REACTIE

  1. het aantal medewerkers wat nodig op een groep mensen kan per maand verschillen. De zorgvraag kan binnen een week zo veranderen. Zorgvraag kun je vertalen naar zorgzwaarte. Mijn ervaring is dat die zorgvraag niet meer vertaald wordt. Aan de ziekte/aandoening etc. zit een indicatie aan die recht geeft op 'zorguren, en dat is een zakje geld aan vast . Je kunt twee mensen met dezelfde indicatie hebben verschillende zorg nodig waarbij de een met meer of minder zorg toekan…en dat geld voor de ander ook. Ik herinner me de zorgzwaartelijsten van 'vroeger' nog…Er was een minimale bezetting, en als de zorgzwaarte toenam dan werden er wat extra zorguren ingezet. totdat het niet meer nodig was en werd het minder. Er was een afdeling met alleen personeel, zij werden ingezet bij extra zorg. instellingen zouden zelf ook eens moeten kijken naar hoe ze personeel inzetten werkgevers krijgen geld maar t zal nooit genoeg zijn…zoiets denk ik.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.