Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Televisieopnamen in VUmc in strijd met wet

Eyeworks handelde in strijd met de wet bij televisieopnamen in het VU medisch centrum in februari. Dat concludeert het College bescherming persoonsgegevens (CBP) na onderzoek.
Televisieopnamen in VUmc in strijd met wet

De serie zorgde voor veel ophef en werd na één uitzending al van televisie gehaald. Het CBP boog zich vanwege de maatschappelijke onrust en mogelijk vergelijkbare televisieprojecten in de toekomst over de zaak. Daarbij stond de vraag centraal of patiënten en hun begeleiders vooraf wel toestemming hadden gegeven om te filmen. Het CBP zegt nu dat het maken van de opnamen in strijd is geweest met de Wet bescherming persoonsgegevens, omdat rechtsgeldige toestemming om te filmen ontbrak. Dat in sommige gevallen achteraf om toestemming werd gevraagd, is niet in overeenstemming met de wet. Het CBP concludeert verder dat van rechtsgeldige toestemming ook geen sprake kan zijn geweest vanwege de situatie waarin de patiënten en hun begeleiders zich bevonden, namelijk op de spoedeisende hulp. Het CBP heeft de bevindingen overgebracht aan Eyeworks en het VU medisch centrum.

Intern onderzoek
Eyeworks wilde maandag verder niet op de zaak reageren, aldus vakblad Zorgvisie. Een zegsvrouw van het VUmc liet weten dat het ziekenhuis ‘kennis heeft genomen van de bevindingen van het CBP’ en deze mee te zullen nemen in het opstellen van verbeteringen. Het ziekenhuis is een eigen intern onderzoek begonnen naar de kwestie. Dit zal over enige weken zijn afgerond.

Zorgvisie
Door: redactie Nursing

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.