Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tempen: rectaal of met huidsensor?

Wat is het meest betrouwbaar en minst invasief bij temperatuurmeten van neonaten: rectaal temperaturen of tempen via een huidsensor?
Tempen: rectaal of met huidsensor?
Foto: stockexchange

Casus
Neonaten in een couveuse of warmtebed krijgen een huidsensor die continu de lichaamstemperatuur meet. Hiernaast spreekt de arts (vaak standaard) 3dd rectaal temperaturen af. De vraag is welke meting het meest betrouwbaar is en het minst invasief.

1 Formuleer je vraag

P (patiënt): Neonaten in couveuse of warmtebed
I (interventie): Continue temperatuurmeting met behulp van een huidsensor
C (vergelijking): Rectale temperatuurmeting op vaste tijden
O (uitkomst): Betrouwbare, veilige temperatuurmeting

2 Zoeken

We zochten in Cochrane Database, Pubmed, via Google, en CINAHL met de zoektermen skin temperature measurement, rectal temperature, infant, neonates, premature, incubator.2 We vonden twee relevante artikelen in Pubmed.3,4

3 Beoordeling resultaten

Dollberg et al. onderzochten 30 stabiele neonaten (26-36 wkn zwangerschapsduur) met een gewicht van 690-2140 gram en een postnatale leeftijd van 2-5 weken.3 Elk kind kreeg afwisselend een rectale temperatuursensor ingebracht, een sensor geplakt tussen matras en buik (in buikligging), tussen matras en rug (bij rugligging) en in de oksel (axillair). De gemiddelde afwijking van de huidsensortemperatuur ten opzichte van de rectale was 0,1ºC in buikligging en 0,35ºC in rugligging. In totaal werden 720 metingen per patiënt per positie gedaan onder dezelfde omstandigheden. Maar er is een groot verschil in gewicht en leeftijd tussen de geïncludeerde patiënten. Zo is de huiddikte van een neonaat van 26 weken anders dan van een neonaat van 36 weken. Hier is niet voor gecorrigeerd in de analyse.
Van der Spek et al. onderzochten 26 neonaten met een gewicht van 1026 (±180) gram en een zwangerschapsduur van 28 (±2) weken. Ze deden 1248 metingen per patiënt (785 rug-, 398 buik- en 38 zijligging). De gemiddelde huidsensortemperatuur bleek iets hoger dan de rectale temperatuur, een gemiddeld verschil van 0.13ºC. Omdat er veel metingen gedaan zijn bij kinderen onder dezelfde omstandigheden lijken de uitkosten betrouwbaar.

4 Conclusie en toepassing praktijk

Bij neonaten tot 37 weken in een couveuse of warmtebed kiezen we voor continue huidtemperatuur in plaats van rectale temperatuurmeting op vaste tijden. De huidtemperatuurmeting is pijnloos, brengt minder risico’s met zich mee en bepaart tijd. Over neonaten > 37 weken in een gewoon bed vonden we geen literatuur. We nemen echter aan dat de gegevens generaliseerbaar zijn voor zuigelingen van 0-1 jaar omdat zij fysiologisch niet veel verschillen van zuigelingen met 37 weken zwangerschapsduur. We zullen alle artsen en verpleegkundigen informeren dat neonaten niet meer standaard rectaal getemperatuurd hoeven te worden omdat huidtemperatuurmeting betrouwbaar en veilig is. Ook zullen we deze informatie verwerken in een protocol.

Bij neonaten tot 37 weken heeft continue temperatuurmeting met een huidsensor de voorkeur

Noten

1. Corianne van der Perk is seniorverpleegkundige, Jolanda Maaskant is stafmedewerker en onderzoeker, Joke Wielenga is verpleegkundig onderzoeker, allen werkzaam bij de Divisie Moeder en Kind, AMC te Amsterdam. Contact: c.j.vanderperk@amc.uva.nl.
2. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed, www.thecochranelibrary.com, http://scholar.google.nl/, www.ebscohost.com/academic/cinahl-plus-with-full-text.
3. Dollberg S, Rimon A, Atherton H, et al. Continuous measurement of core body temperature in preterm infants. Perinatol (2000), 17(5): 257-264.
4. Van der Spek R, Van Lingen R, Van Zoeren-Grobben D. Body temperature measurement in VLBW infants by continuous skin measurement is a good or even better alternative than continuous rectal measurement. Acta Pædiatrica (2009), 98: 282-285.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.