Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

TFI beste instrument om kwetsbaarheid bij ouderen te meten

De Nederlandse TFI is het beste instrument om kwetsbaarheid bij ouderen te meten, blijkt uit internationaal onderzoek waarbij 38 instrumenten met elkaar werden vergeleken. Een prestatie waar hoofdontwikkelaar en lector Robbert Gobbens trots op is.
robbert.jpg
Lector Robbert Gobbens heeft de TFI veelvuldig laten testen door zijn studenten.

De Tilburg Frailty Indicator (TFI) is het resultaat van het promotie-onderzoek van Robbert Gobbens aan Tilburg University, dat vijf jaar in beslag nam. Het instrument –dat is uitgebracht in 2010- is in die jaren veelvuldig getest. ‘Dat is ook de kracht ervan. In die tijd gaf ik als docent les aan studenten HBO-V bij Avans Hogeschool. Ik heb hen huisbezoeken af laten leggen bij zelfstandig wonende ouderen van 75 jaar en ouder. Er zijn bijna vijfhonderd mensen ondervraagd, en de TFI is bij 200 mensen afgenomen ter validatie. Een hele klus, maar het komt de validiteit van de TFI ten goede. Dat blijkt nu ook uit dit internationale onderzoek.’ Gobbens werkt momenteel als associate lector multimorbiditeit bij Hogeschool Inholland en Zonnehuisgroep Amstelland.

TFI in de praktijk
De TFI bestaat uit twee delen: het eerste deel zijn tien korte vragen, zoals leeftijd en hoe de leefomgeving is. Het tweede deel bestaat uit vijftien vragen waarbij ingegaan wordt op de mate van kwetsbaarheid van de oudere. Deze vragen gaan over lichamelijke, psychische, en sociale zaken in het leven van de cliënt. Zoals: mist u wel eens mensen om u heen? Heeft u problemen in het dagelijks leven door slecht horen? Heeft u klachten over uw geheugen?

De TFI bekijken of uitproberen? Klik dan hier>>

Gobbens ging grondig te werk bij het ontwikkelen van de TFI. ‘Ik heb eerst uitgebreid literatuuronderzoek gedaan en met experts gesproken, om de definities van kwetsbaarheid te formuleren. Elke vraag die ik geformuleerd heb, is getest met evidenced-based instrumenten die er al waren. Dus de vraag “Mist u wel eens mensen om u heen?” is gevalideerd met de eenzaamheidsschaal van De Jong Gierveld. En de vraag: “Heeft u problemen in het dagelijks leven door slecht lopen?” is gevalideerd met een looptest.’

Internationaal onderzoek
Uit het onderzoek ‘Psychometric properties of multicomponent tools designed to assess frailty in older adults: A  Systematic review’ (Sutton et al., 2016) blijkt dat de TFI momenteel het meest valide en betrouwbare meetinstrument is om de kwetsbaarheid van ouderen te meten. ‘Daar ben ik natuurlijk heel trots op’, vertelt Gobbens. ‘Ik denk dat de TFI als beste getest is, omdat andere onderzoekers (waaronder buitenlandse) en ik zoveel tijd heb besteed aan het valideren van de vragen. Dat het ook nog eens een heel gebruiksvriendelijk instrument is, is een mooie en belangrijke bijkomstigheid.’ Het onderzoek is gepubliceerd in het toonaangevende blad BMC Geriatrics.

Gratis download
De TFI is gratis te downloaden, maar het is voor Gobbens lastig te zeggen hoeveel zorginstellingen in Nederland gebruik maken van de TFI. Gobbens: ‘Voor zover ik weet maken een aantal instellingen in Brabant er gebruik van. Ik hoop dat dit onderzoek ervoor zorgt dat de TFI overal bekend wordt, én gebruikt wordt. Want als je kwetsbaarheid bij ouderen goed kunt meten, kun je hier ook tijdig op inspelen als er hulp nodig is. En zo voorkom je mogelijkerwijs gevolgen van kwetsbaarheid zoals een ziekenhuisopname of voortijdige sterfte.’

TvZ besteedde uitgebreid aandacht aan de TFI in een artikel over kwetsbaarheid bij ouderen. Klik hier om het artikel te lezen>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.