Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Thema-uitzending: de laatste ontwikkelingen dementie

Mantelzorgers die geslagen worden door hun naaste met dementie, euthanasie bij dementie, en de nieuwste resultaten uit onderzoek.
Thema-uitzending: de laatste ontwikkelingen dementie

Dit zijn allemaal onderwerpen in de thema-uitzending over dementie van EenVandaag. Een deel van de mensen die aan dementie lijdt, kan agressief gedrag gaan vertonen. Uit angst of uit pure onmacht. Ze waren vroeger nooit agressief maar werden dat uiteindelijk wel, door de dementie. Voor familieleden is deze gedragsverandering heel lastig. We spreken Marjoke Lont, die haar moeder verzorgt. Ook verzorgende Deborah van Iperen komt aan het woord: ‘Er is niet constant agressie, maar er gebeuren dingen die opeens de agressie triggeren.’

Euthanasie bij dementie

‘Doe mij tegen die tijd maar een spuitje’. Het is een veelgehoorde opmerking onder mensen die over hun oude dag nadenken. Veel mensen zeggen een waardig levenseinde te verkiezen boven aftakeling in een verpleeghuis. Maar denken ze er nog steeds zo over als ze daadwerkelijk ziek worden? En is euthanasie wel een optie voor dementerenden?

Bekijk video: Ans wilde euthanasie bij ondragelijk lijden bij dementie. Nu ze dementeert, zegt de huisarts dat euthanasie niet meer mogelijk is. Naar video >>

EenVandaag deed onderzoek onder naasten van mensen met dementie. Hoe ervaren zij zaken als agressie, hoe gaan zij om met de wens voor euthanasie? Mariëlle Koekenbier presenteert de resultaten in de uitzending. In de studio een gesprek met Philip Scheltens, neuroloog en directeur van het Alzheimer Centrum aan het VUmc.

Klik hier om de uitzending te bekijken

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.