E-health

E-health

‘Bij e-health geldt: onbekend maakt onbemind’

Verpleegkundigen zijn positief over e-health maar merken ook dat ict-toepassingen bij haperende techniek juist leiden tot een hogere werkdruk. Patiënten zijn terughoudender. Hoe communiceer je over e-health?
E-health

Verpleegkundigen enthousiast over e-health maar waarschuwen voor hogere werkdruk

In de eHealth-monitor 2019 staat hoe verpleegkundigen denken over ict-toepassingen in de zorg. In dit artikel de meest opvallende trends.
E-health
Verpleegkundigen willen betere doorverwijsmogelijkheden voor psychiatrische cliënten in de wijk.

Blog Hugo: ‘Een mobiele telefoon vonden we ook niet nodig’

Hugo denkt dat er voor verpleegkundigen nog veel winst te behalen valt, op het gebied van digitale begeleiding van patiënten thuis. Maar verandering maakt huiverig. 'De mobiele telefoon vonden we ooit ook onnodig.'
E-health

Wetenschap: telezorg in palliatieve setting voldoet niet altijd aan verwachtingen

Het inzetten van telezorg in de palliatieve setting - zoals een digitaal symptoomdagboek en webcamconsulten - kan tegenvallen. Dat concludeert verpleegkundedocent Annemarie van Hout op basis van haar promotieonderzoek.
E-health

Draagbare sensoren sporen hoge early warning scores eerder op

Draagbare sensoren die de vitale functies meten, sporen hoge early warning scores eerder op dan de reguliere verpleegkundige controles.
E-health
Apps in de zorg

Poll: gebruik jij wel eens apps op je werk?

Wij zijn benieuwd hoeveel verpleegkundigen apps gebruiken tijdens hun werk. Reageer op onze poll.
E-health
epd

‘Betrek verpleegkundigen bij ontwikkelen epd’

Als verpleegkundigen bij het ontwerp van een epd worden betrokken, verbetert dat de kwaliteit van de verslaglegging.
E-health
e-health

Daan Dohmen: ‘Door e-health komt er juist meer tijd voor de…

E-health kan afstandelijk klinken, maar volgens deskundige Daan Dohmen hoeft dat allesbehalve het geval te zijn. ‘Verpleegkundigen kunnen nog meer inzetten op hun toegevoegde waarde als mens.’
E-health
e-health spel voor verpleegkundigen

Gratis app en spel over e-health in de wijk

Hogeschool Windesheim ontwikkelde een gratis app en spel over e-health in de wijk, voor verpleegkundigen die hier meer over willen weten of vaker e-health in willen zetten.
E-health

eHealth-monitor 2018: steeds meer zorg op afstand

Vooral in de ouderenzorg wint zorg op afstand terrein. Dat blijkt uit de eHealthmonitor 2018 die op 8 november uitkwam.

Over e-health

E-health

E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Denk aan het elektronisch patiëntendossier (EPD) of cliëntendossier (ECD), of apps voor bijvoorbeeld verpleegkundig rekenen of dubbele medicatiecontrole. Ook domotica vallen hieronder.

Lees meer

Het elektronisch patiëntendossier (EPD) of cliëntendossier (ECP) is niet meer weg te denken uit de zorg, net als veel handige apps. Daarnaast komt er steeds meer zorgtechnologie op de markt die cliënten helpt langer thuis te wonen. Denk aan medicijndispensers en sleutelkluisjes die per app bediend kunnen worden.

Elektronisch dossier

Het elektronisch patiëntendossier (EPD) of elektronisch cliëntendossier (ECP) heeft in de meeste ziekenhuizen en thuiszorgorganisaties het papieren dossier vervangen. Verpleegkundigen rapporteren op telefoons, tablets, laptops of computers. Elektronische of digitale dossiervorming maakt communicatie met collega’s en zorgprofessionals buiten de eigen instelling gemakkelijker en efficiënter. Een nadeel kan zijn dat sommige patiënten of cliënten niet weten om te gaan met computers en daardoor minder goed op de hoogte zijn van hun zorgdossier. Dit kun je als verpleegkundige deels opvangen door de notities die je maakt in het elektronisch patiëntendossier of cliëntendossier voor te lezen of uit te printen voor de zorgvrager.

Smartphone op de werkvloer

Er zijn allerlei handige applicaties en toepassingen die je werk als verpleegkundige gemakkelijker kunnen maken. Denk aan apps voor verpleegkundig rekenen, apps voor de dubbele medicatiecheck, apps voor wondzorg met behandeladviezen en de mogelijkheid om foto’s van wonden te delen, apps die als naslag dienen zoals die van het Farmacotherapeutisch Kompas, digitale protocollen en richtlijnen zoals Pallialine, apps waarmee je een snelle risicoscan kunt doen of de Rode Vlaggen App. Of denk aan functies die al standaard in je telefoon zitten zoals een stopwatch of rekenmachine.

Als je je smartphone of tablet meeneemt op de werkvloer, dan is het belangrijk om er hygiënisch mee om te gaan. Helaas is hygiëne bij smartphonegebruik in de zorg nog een ondergeschoven kindje. Vaak worden telefoons niet gedesinfecteerd na gebruik.

Zorg op afstand

Zorg op afstand kan cliënten meer zelfredzaamheid en zelfstandigheid bieden, bijvoorbeeld doordat zij via beeldbellen contact kunnen hebben met de verpleegkundige en ze die dus niet meer thuis hoeven te ontvangen. Ook kunnen chronisch zieken zoals patiënten met hartfalen, longproblemen en diabetes gebruiken beeldschermzorg via hun telefoon of iPad om advies te vragen bij bijvoorbeeld een hypo. Chronisch zieken kunnen in sommige gevallen ook zelf bepaalde metingen doen, zoals een bloeddrukmeting die vervolgens digitaal wordt doorgegeven aan de verpleegkundige. Niet alle ouderen en chronisch zieken hebben er echter behoefte aan om zelfmetingen te doen of om digitaal contact te hebben met hun zorgverlener.

Domotica

Domotica kunnen het leven van cliënten die thuiszorg nodig hebben, een stuk makkelijker maken. Allerlei technologische hulpmiddelen ondersteunen niet alleen de cliënt zelf, maar ook de mantelzorgers en de zorgverleners. Neem bijvoorbeeld een medicijndispenser zoals de veelgebruikte Medido, die je als verpleegkundige of verzorgende een keer per week kunt vullen met een baxterrol. De medicijndispenser piept als het tijd is voor de medicatie, en wanneer de cliënt op de knop drukt rolt de medicatie eruit. Drukt de cliënt niet op de knop, dan gaat er een seintje naar de zorgcentrale. Ook het in de thuiszorg veel gebruikte sleutelkluisje kent een elektronische variant. Die kun je openen met een app op je smartphone, en zo hoef je dus geen sleutel of code meer te gebruiken. Nog een alternatief is een elektronisch slot, dat je eveneens kunt bedienen met je smartphone.

Verder zijn er verschillende technologische oplossingen voor mensen met dementie. Zoals GPS-lokalisatiesystemen voor mensen die gaan dwalen. En geavanceerde bewaking voor thuiswonende mensen met vergevorderde dementie, die via sensoren alarm kan slaan als zij hulp nodig hebben.

Uitgelicht congres

Masterclass Klinisch Redeneren

ReeHorst

Masterclass Klinisch Redeneren

ReeHorst

Werken met Thuiswonende Kwetsbare Ouderen

Nursing Experience

Dag van de Revalidatiezorg

Pathé

Masterclass Klinisch Redeneren

Landgoed Zonheuvel

Masterclass Klinisch Redeneren

Landgoed Zonheuvel