E-health

EBP
EBP - evidence based practice

EBP | Kan een mentorprogramma beginnende verpleegkundigen binnenboord houden?

In de zorg moeten we alle zeilen bijzetten om beginnende verpleegkundigen aan boord te houden. Verpleegkundigen zochten uit of een mentorprogramma voor recent gediplomeerde verpleegkundigen leidt tot personeelsbehoud.
E-health

5 handige innovaties voor patiënten (en verpleegkundigen)

Onlangs presenteerden de Samenwerkende Topklinische Opleidingsziekenhuizen (STZ) een lijst van 92 zorginnovaties.1 Nursing bespreekt er vijf die interessant zijn voor verpleegkundigen.
Patiëntveiligheid
Deze foto is niet genomen in het Radboudumc. Foto: Arno Massee

Radboudumc zet polsmonitor vitale functies definitief in

Na een proefperiode van bijna 5 jaar, meer dan 10.000 gemonitorde patiënten en verschillende onderzoeken, gaat het Radboudumc de ViSi Mobile als volwaardig product inzetten om continu vitale functies van patiënten te meten.
E-health

Student Corner: ‘Beeldbellen kan een positief effect hebben op de behandelrelatie’

Susan Verkroost onderzocht wat het effect is van beeldbellen op de behandelrelatie tussen verpleegkundigen en patiënten. 'Het kan een mooie toevoeging zijn op fysieke consulten. Maar naast voordelen zien we ook wel een paar nadelen.'
Doolhof.

Voel je je gefrustreerd omdat je geen goede zorg kunt leveren? Praat erover tijdens ExpertHouse

Morele stress: we hebben er steeds vaker last van. Ben je Nursing-abonnee, dan kun je je ervaringen hierover uitwisselen in een gratis online sessie met ethicus Arjan van Os. Deze ExpertHouse* vindt plaats op dinsdag 15 februari. Meld je aan!
E-health

Smart glasses en andere slimme brillen: dit kunnen we ermee in de zorg

Slimme brillen: je leest er steeds vaker over. Ze zijn handig om collega’s mee te laten kijken naar een wond, of voor scholing. Maar kun je er nog meer mee? En welk soort brillen is geschikt voor welke toepassing?
E-health
vergrootglas

Wetenschap: app helpt COPD-patiënten actie te ondernemen bij exacerbatie

De app Copiloot kan mensen met COPD helpen om vroegtijdig een exacerbatie te herkennen en de juiste acties te ondernemen.
E-health
neusbril voor zuurstoftoediening

Monitoring en zuurstof thuis na covid-opname: veilig en prettig

Patiënten na een covid-opname naar huis sturen met telemonitoring en zuurstof: wat levert dat op? Onderzoekers van het Maasstad Ziekenhuis zochten het uit.
E-health
EPD verpleegkundigen

‘EPD helpt verpleegkundigen matig, met of zonder classificatiesysteem’

Verpleegkundigen voelen zich amper ondersteund door het EPD. Wel of niet werken met een classificatiesysteem als Omaha, maakt daarbij geen verschil. Hoe zit dat?
patiënt leest aan tafel in ziekenhuiskamer

Patiënt naar huis met thuiszorg? In Brabant regelen ze dat snel en efficiënt

Een patiënt van ziekenhuis naar thuiszorg overplaatsen: samenwerkende Brabantse zorginstellingen laten zien dat het snel, efficiënt én patiëntgericht kan.

Over e-health

E-health

E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Denk aan het elektronisch patiëntendossier (EPD) of cliëntendossier (ECD), of apps voor bijvoorbeeld verpleegkundig rekenen of dubbele medicatiecontrole. Ook domotica vallen hieronder.

Lees meer

Het elektronisch patiëntendossier (EPD) of cliëntendossier (ECP) is niet meer weg te denken uit de zorg, net als veel handige apps. Daarnaast komt er steeds meer zorgtechnologie op de markt die cliënten helpt langer thuis te wonen. Denk aan medicijndispensers en sleutelkluisjes die per app bediend kunnen worden.

Elektronisch dossier

Het elektronisch patiëntendossier (EPD) of elektronisch cliëntendossier (ECP) heeft in de meeste ziekenhuizen en thuiszorgorganisaties het papieren dossier vervangen. Verpleegkundigen rapporteren op telefoons, tablets, laptops of computers. Elektronische of digitale dossiervorming maakt communicatie met collega’s en zorgprofessionals buiten de eigen instelling gemakkelijker en efficiënter. Een nadeel kan zijn dat sommige patiënten of cliënten niet weten om te gaan met computers en daardoor minder goed op de hoogte zijn van hun zorgdossier. Dit kun je als verpleegkundige deels opvangen door de notities die je maakt in het elektronisch patiëntendossier of cliëntendossier voor te lezen of uit te printen voor de zorgvrager.

Smartphone op de werkvloer

Er zijn allerlei handige applicaties en toepassingen die je werk als verpleegkundige gemakkelijker kunnen maken. Denk aan apps voor verpleegkundig rekenen, apps voor de dubbele medicatiecheck, apps voor wondzorg met behandeladviezen en de mogelijkheid om foto’s van wonden te delen, apps die als naslag dienen zoals die van het Farmacotherapeutisch Kompas, digitale protocollen en richtlijnen zoals Pallialine, apps waarmee je een snelle risicoscan kunt doen of de Rode Vlaggen App. Of denk aan functies die al standaard in je telefoon zitten zoals een stopwatch of rekenmachine.

Als je je smartphone of tablet meeneemt op de werkvloer, dan is het belangrijk om er hygiënisch mee om te gaan. Helaas is hygiëne bij smartphonegebruik in de zorg nog een ondergeschoven kindje. Vaak worden telefoons niet gedesinfecteerd na gebruik.

Zorg op afstand

Zorg op afstand kan cliënten meer zelfredzaamheid en zelfstandigheid bieden, bijvoorbeeld doordat zij via beeldbellen contact kunnen hebben met de verpleegkundige en ze die dus niet meer thuis hoeven te ontvangen. Ook kunnen chronisch zieken zoals patiënten met hartfalen, longproblemen en diabetes gebruiken beeldschermzorg via hun telefoon of iPad om advies te vragen bij bijvoorbeeld een hypo. Chronisch zieken kunnen in sommige gevallen ook zelf bepaalde metingen doen, zoals een bloeddrukmeting die vervolgens digitaal wordt doorgegeven aan de verpleegkundige. Niet alle ouderen en chronisch zieken hebben er echter behoefte aan om zelfmetingen te doen of om digitaal contact te hebben met hun zorgverlener.

Domotica

Domotica kunnen het leven van cliënten die thuiszorg nodig hebben, een stuk makkelijker maken. Allerlei technologische hulpmiddelen ondersteunen niet alleen de cliënt zelf, maar ook de mantelzorgers en de zorgverleners. Neem bijvoorbeeld een medicijndispenser zoals de veelgebruikte Medido, die je als verpleegkundige of verzorgende een keer per week kunt vullen met een baxterrol. De medicijndispenser piept als het tijd is voor de medicatie, en wanneer de cliënt op de knop drukt rolt de medicatie eruit. Drukt de cliënt niet op de knop, dan gaat er een seintje naar de zorgcentrale. Ook het in de thuiszorg veel gebruikte sleutelkluisje kent een elektronische variant. Die kun je openen met een app op je smartphone, en zo hoef je dus geen sleutel of code meer te gebruiken. Nog een alternatief is een elektronisch slot, dat je eveneens kunt bedienen met je smartphone.

Verder zijn er verschillende technologische oplossingen voor mensen met dementie. Zoals GPS-lokalisatiesystemen voor mensen die gaan dwalen. En geavanceerde bewaking voor thuiswonende mensen met vergevorderde dementie, die via sensoren alarm kan slaan als zij hulp nodig hebben.

Uitgelicht congres

Beschermd: Masterclass Klinisch redeneren

ReeHorst

Masterclass Klinisch redeneren

Van der Valk Hotel Veenendaal