Organisatie van zorg

Patiëntveiligheid
verpleegkundige in isolatie

Gastblog Ashley: ‘Het is verplegen op de toppen van je kunnen’

Dankzij de saamhorigheid onder collega’s is het werk op de COVID-19 afdeling goed vol te houden. Maar de eenzaamheid van de patiënten is tragisch.

Discussie over grotere contracten voor verpleegkundigen gaat verder

Minister De Jonge van VWS vindt dat het gesprek over meer uren willen werken in de zorg vaker gevoerd moet worden. Dit schreef hij in een reactie op Kamervragen.
Patiëntveiligheid
verpleegkundigen in beschermende kleding

Gastblog ic-verpleegkundige Arie: ‘Geweldig, al die (ex-)collega’s die inspringen’

Heel mooi dat vele (ex-)collega’s op de ic komen helpen. Het vraagt van de ic-verpleegkundigen en hun nieuwe teamleden wel wat aanpassingen.
Werk en cao

Wisseldiensten: meer griep, maar niet meer risico op metabole ziekten

Zorgmedewerkers met wisselende diensten hebben vaker griep- en luchtwegklachten, maar scoren niet hoger op risicofactoren voor metabole ziekten. Dat concludeert gezondheidswetenschapper Bette Loef in haar proefschrift.
Organisatie van zorg
2 verpleegkundigen

Student Corner: ‘Belgebruik op Geriatrie neemt af door comfort rounding’

Comfort rounding: ieder uur langs de patiënt voor basiszorg. Wat levert dit op voor kwetsbare ouderen in het ziekenhuis én voor de verpleegkundige? Hbo-v studenten Dimphy en Laura zochten het uit.
De Verpleegkundige
bloempot met munten

Gastblog Pieterbas: ‘Zorgverleners hebben recht op een Coronafonds’

In deze crisistijd is het zaak om goed voor alle coronawerkers te zorgen. Nu en in de nabije toekomst. Dat vindt Pieterbas Lalleman, onderzoeker, hogeschooldocent en verpleegkundige.
Organisatie van zorg
verpleegkundigen of studenten kijken samen op een briefje in de gang

Oud-zorgverleners kunnen terecht bij 3 matchingsites voor tijdelijke coronafuncties

Het matchen van ex-zorgverleners met instellingen is hot. Via uitgeverijen, vakbonden, beroepsverenigingen en particuliere initiatieven kunnen mensen en instellingen zich aanmelden.

Onder deze voorwaarden mogen niet-praktiserend verpleegkundigen helpen bij coronacrisis

Niet-praktiserende verpleegkundigen van wie de BIG-registratie na 1 januari 2018 verlopen is, mogen tijdelijk weer als zelfstandig verpleegkundige aan de slag.
Organisatie van zorg
4 verpleegkundigen

Al 9.000 oud-zorgverleners meldden zich aan voor hulp aan collega’s

De oproep aan oud-zorgverleners om tijdelijk mee te helpen in de overbelaste zorg, leverde binnen een paar dagen meer dan 9.000 aanmeldingen op.
Organisatie van zorg
reddingsband op muur

Gastblog ic-verpleegkundige Arie:  ‘Steun ons in het verplegen van coronapatiënten!’

Ic-verpleegkundige Arie Barendrecht wil praktische hulp zodat verpleegkundigen hun werk goed kunnen doen. ‘Ministerie van VWS,  vakbonden, cao-partners en de zorginstellingen: faciliteer ons!’

Over organisatie van zorg

Organisatie van zorg

Naast de zorgverlening spelen ook andere zaken als rapporteren, overdracht en een goede anamnese. Het zijn allemaal onderdelen die te maken hebben met organisatie van zorg. In dit dossier vind je daarover meer informatie.

Lees meer

Verpleegkundige rapportage

Rapporteren is een belangrijk communicatiemiddel tussen jou en je collega’s. Je doet het elke dienst die je draait. Het doel van de verpleegkundige rapportage is het ondersteunen van goede zorgverlening. Je schrijft op wat je observeert of signaleert, welke zorg je met welk doel verleent, en hoe die zorg verloopt. Hierdoor weten je collega’s wat er aan de hand is en wat zij moeten doen. Je waarborgt de continuïteit en kwaliteit van de zorg en je voorkomt fouten. Door goed te rapporteren kun je terugkijken hoe en waarom iets op een bepaalde manier gegaan is. Je legt op die manier ook verantwoording af voor je handelen.

Verpleegkundige overdracht

Als verpleegkundige draag je op vele momenten informatie over, niet alleen tussen afdelingen en zorginstellingen maar ook tussen diensten. De overdracht is een risicomoment waarin essentiële informatie verloren kan gaan, met grote gevolgen voor de patiëntveiligheid. Een zorgvuldige verpleegkundige overdracht van zowel informatie als verantwoordelijkheid is noodzakelijk om de patiëntveiligheid en continuïteit van de zorg te kunnen garanderen.

Verpleegkundige anamnese

Bij de verpleegkundige anamnese verzamelt je als verpleegkundige tijdens het verpleegproces voor de zorg relevante informatie. Op basis hiervan worden verpleegproblemen en verpleegkundige diagnosen vastgesteld. Het verzamelen van gegevens start tijdens de opname en wordt voortgezet tijdens het zorgcontact, waarmee het een doorlopend proces is. Bij het eerste contact wordt de initiële anamnese afgenomen (opnamegesprek). Vervolgens worden tijdens het zorgcontact nieuwe gegevens verzameld (vervolganamnese). Indien er sprake is van een (potentieel) gezondheidsprobleem kan tijdens de initiële anamnese of tijdens de zorgcontact een speciële anamnese worden afgenomen om gerichter gegevens te verzamelen. De anamnese bestaat uit de volgende drie fases: verzamelen van gegevens, het analyseren van gegevens, en tot slot het clusteren van gegevens. Op basis hiervan wordt een (voorlopige) verpleegkundige diagnose gesteld.

Uitgelicht congres

Congres Kleinschalig Zorgen

ReeHorst

Verpleegkundig Leiderschap

ReeHorst

Verpleegkundig Leiderschap

ReeHorst

Nursing Festival

De Landgoederij

Het Diabeteszorg congres

ReeHorst