Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuiszorg demonstreert tegen WMO

Thuiszorgmedewerkers demonstreerden gisteren op het Plein in Den Haag met de actie ‘Zorg Geen Markt’ tegen de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).
Thuiszorg demonstreert tegen WMO

‘Actie! Actie! Actie!’ roept een gigantische groep protestanten. Ruim zevenhonderd thuiszorgmedewerkers hebben zich gister verzameld op het Plein in Den Haag voor de manifestatie Zorg Geen Markt . Met het protest demonstreren de thuiszorgmedewerkers tegen de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

No tegen WMO
De hele groep – in T-shirts met No tegen WMO en Zorg in de uitverkoop – heeft zich verzameld voor het sprekerspodium. Protestborden met WMO in de prullenbak en Dit pikken wij niet geven weer hoe de thuiszorgmedewerkers over de nieuwe WMO denken.

Personeelsbezuinigingen

De marktwerking in de WMO heeft verstrekkende gevolgen. Concurrentie leidt tot herindicaties van cliënten en het inkopen van goedkopere zorg. Het gevolg is personeelsbezuinigingen bij diverse instellingen. De kwaliteit van de thuiszorg komt onder druk te staan en honderden thuishulpen dreigen hun baan te verliezen. Actiegroep Zorg Geen Markt zet voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over de WMO het plein voor de Tweede Kamer op stelten.

Twintig miljoen

Staatssecretaris Bussemaker liet vorige week weten twintig miljoen beschikbaar te maken om thuiszorgmedewerkers die op straat komen te staan te helpen. Haar plan is om hen om te scholen voor een andere baan in de zorg. Maar FNV-voorzitter Jongerius voelt daar niets voor. ‘Houd de situatie gewoon zoals hij was, dan is iedereen tevreden’, zegt ze als Agnes Kant na een uur een einde maakt aan de manifestatie. De massa zingt luid ‘Jan Peter, het kan beter’ en zoekt ondertussen de weg naar het regeringsgebouw.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.