Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nabestaanden meest tevreden over palliatieve zorg thuis

Ook over palliatieve zorg in hospices zijn naasten te spreken. Over ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen zijn ze minder positief.
Beste palliatieve zorg thuis en in hospice
Nabestaanden zijn het meest tevreden over palliatieve zorg thuis en in een hospice.

Dat blijkt uit Nederlands onderzoek onder 1368 nabestaanden. Zorgverleners in de thuiszorg hebben veel respect voor de autonomie van de patiënt en zijn naasten, vinden de ondervraagden. Ze worden actief betrokken bij keuzes en krijgen de ruimte om op hun eigen manier een rol te spelen in de zorg voor de stervende. Ook in hospices hebben naasten deze positieve ervaringen, maar wel iets minder. In ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen hebben nabestaanden dat gevoel het minst.

Expertise en steun

Ook vinden nabestaanden dat thuiszorg- en hospicemedewerkers veel expertise bezitten op het gebied van palliatieve zorg. Medewerkers uit ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen scoren hier lager op. Hetzelfde geldt voor psychische steun die de naasten kregen van zorgverleners: nabestaanden van patiënten uit de thuissituatie vinden die voldoende, in de ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen ervaren naasten de minste steun op dit vlak. In alle zorgsettings geven de nabestaanden aan dat zij te weinig informatie hebben gekregen in de week voorafgaand aan het overlijden.

Palliatieve teams

De onderzoekers benadrukken dat het in ziekenhuizen en V&V belangrijk is om extra aandacht te besteden aan palliatieve zorg, bijvoorbeeld door het inzetten van palliatieve teams. Daarnaast benoemen zij het belang van palliatieve units in verpleeg- en verzorgingshuizen, die volgens dit onderzoek ook een meerwaarde hebben.

Patiënten

Het grootste deel van de patiënten uit dit onderzoek leed aan kanker en/of dementie en was ouder dan 75 jaar. Van de patiënten overleed 41 procent in een verpleeg- of verzorgingshuis, 32 procent thuis, 11 procent in het ziekenhuis, 9 procent in een hospice, 6 procent in een palliatieve unit van een verpleeg- of verzorgingshuis en 2 procent in overige zorginstellingen (bijvoorbeeld GGZ of gehandicaptenzorg).

Lees ook: ‘Start palliatieve zorg bij opname in verpleeghuis’

Ga jij ook naar het Palliatieve Zorg Congres? 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.