Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuiszorg: geldgebrek en cliëntenstops

In de thuiszorg is het zeer onrustig. Er dreigen ontslagen, in Drenthe worden cliëntenstops ingevoerd en in Ede is een tekort aan personeel.
Thuiszorg: geldgebrek en cliëntenstops

De thuiszorg maakt een roerige tijd door. Op het speciale meldpunt van het ministerie hebben zich 37 instellingen gemeld die personeel denken kwijt te raken als gevolg van de invoering van de WMO. De staatssecretaris verwacht 5000 ontslagen. Een deel daarvan, zal in de thuiszorg als alfahulp blijven werken.

Patiëntenstop
Thuiszorgorganisaties in Drenthe voeren vanaf volgende week een cliëntenstop in wegens geldtekort. Volgens de thuiszorgorganisaties is het budget dat de zorgverzekeraars in 2007 voor Drenthe beschikbaar hadden al op. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ontkent de financiële tekorten en wijst zorgaanbieders op hun wettelijke plicht om patiënten de zorg te bieden die ze nodig hebben.

Honderd banen weg
Bij de Twentse thuiszorgorganisatie Livio verdwijnen dit najaar honderd fulltime banen. Vanwege de marktwerking in de thuiszorg moet er structureel 5 miljoen euro worden bezuinigd, meld voorzitter Hans Arnoldy van de Raad van Bestuur vandaag. De ontslagen vallen hoofdzakelijk in het bestuur, ondersteunende diensten en het management. Voorlopig blijft het uitvoerend personeel grotendeels gespaard. Volgens Arnoldy is de maatregel nodig om de dienstverlening van Livio aan haar cliënten op peil te houden en niet over enkele jaren failliet te gaan.

Personeelstekort
En thuiszorgverlener Opella kan deze maaand 120 inwoners van de gemeente Ede geen huishoudelijke zorg meer bieden. De oorzaak is een oplopend personeelstekort. Doordat de gemeente Ede heeft gekozen voor meer eenvoudige huishoudelijke hulp tegen een lager tarief, ontvangt Opella minder geld van de gemeente. Veel medewerkers van de zorginstelling willen niet langer werken voor het betrekkelijk lage salaris.

Bronnen: Tijdschrift voor Verzorgenden-ministerie van VWS-ANP-Zorgvisie-Volkskrant

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.