Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuiszorg in Spanje aan banden gelegd

Minister Ab Klink van Volksgezondheid wil de mogelijkheid om in het buitenland verpleging en thuiszorg te krijgen, gaan inperken. Nu steeds meer Nederlanders gebruik willen maken van deze AWBZ-zorg, dreigen de kosten de pan uit te rijzen.
Thuiszorg in Spanje aan banden gelegd

Dat heeft de minister de Tweede Kamer laten weten. Het gaat vooral om Nederlanders die in landen als Spanje en Suriname overwinteren. Ook wil de minister de duur van AWBZ-zorg in het buitenland inperken.


Reclame

In een rapport dat Klink heeft laten opstellen staat dat steeds meer de grenzen van de AWBZ-zorg in het buitenland worden opgezocht. Reisorganisaties maken steeds vaker reclame voor vakanties waarbij de zorg over de grens verleend kan worden. In Suriname komt een woonzorgcentrum waar Surinaamse Nederlanders een paar maanden per jaar kunnen verblijven.


Strengere regels

Revalidatie kan ook in het buitenland omdat het prettig kan zijn voor de patiënt om dan zijn eigen taal te kunnen spreken. Klink wil deze mogelijkheden gaan beperken en er strenger op toezien dat de geldende regels niet overtreden worden. Nu zijn de regels nog zo ruim dat de AWBZ-zorg in het buitenland vrijwel altijd geleverd kan worden. Verzekerden die in Nederland op een wachtlijst staan, wijken nu soms uit naar het buitenland, bijvoorbeeld Groot-Brittannië. Deze mogelijkheid wil Klink niet gaan beperken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.