Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

‘Thuiszorg slordig met infuuspomp’

Verpleegkundigen in de thuiszorg kunnen niet allemaal goed met een infuuspomp omgaan. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Dat zegt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
'Thuiszorg slordig met infuuspomp'

Het gevaar bestaat dat patiënten te veel of te weinig medicijnen krijgen toegediend. Dat schrijft de Inspectie in een vandaag verschenen rapport. Aanleiding voor het onderzoek van IGZ waren onder meer meldingen van incidenten met infuuspompen.

Onvoldoende vaardigheden
Volgens het rapport hebben zorgprofessionals vaak te weinig vaardigheden ontwikkeld, waardoor technische en medische problemen minder snel worden ontdekt. Bovendien werkt een verpleegkundige vaak alleen, waardoor bij de berekening van de inloopsnelheid van de vloeistof en het instellen van de pomp in de thuiszorg geen ‘dubbelcheck’ plaatsvindt. Dit vergroot de kans op fouten. Volgens de inspectie kan een dubbelcheck gedaan worden door een telefonisch contact met een tweede verpleegkundige.

Opleiding
Verder moeten het gebruik van infuuspompen thuis beter worden meegenomen in de opleiding van verpleegkundigen, vaak is deze teveel gericht op het ziekenhuis en niet op het gebruik van de infuuspomp thuis.

Mantelzorg
De IGZ vindt het gebruik van medische hulpmiddelen bij patiënten thuis een goede ontwikkeling, maar dan moet het gebruik wel veilig zijn. Zo worden pompen in de thuissituatie ook gebruikt door de patiënten zelf of door mantelzorgers, waardoor risicovolle situaties kunnen ontstaan.

Thuis vs. ziekenhuis
In thuiszorgorganisaties is vaak onbekend wat de staat van het onderhoud van de infuuspomp is, en fabrikanten en wederverkopers richten zich doorgaans niet op het gebruik van infuuspompen thuis. De meeste pompen zijn ontworpen voor het gebruik in een ziekenhuis.

Normen
Ten slotte vindt de inspectie dat het nagaan van de bekwaamheid van de verpleegkundige die de behandeling uitvoert onvoldoende geregeld is door de arts. IGZ pleit ervoor dat beroepsorganisaties, zoals de Orde van Medisch specialisten, het Nederlands Huisartsen Genootschap en de KNMG gezamenlijk normen opstellen voor infuusbehandelingen in de thuiszorg.

Plannen
De komende jaren is de inspectie van plan ook het gebruik van beademingsapparatuur en dialysemachines in de thuiszorg door te lichten.

Lees hier het volledige rapport.

Door: redactie Nursing

12 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. mth tean Thebe werd fors op de vingers getikt door de inspectie igz. Er was geen enkel protocol, ze wisten niet eens hoe een tefapomp of dergelijk werkt. Hadden geen overdracht en deden maar wat.Konden geen pleister wisselen en leugens regeren, bang voor hun baan. Drie mensen zijn overleden door hun verkeerde handelen.Morfinepomp te hoog, overdosis pijnstillers enz. jonge vrouw van 30 jaar oud heeft het moeten bekopen met haar leven,overdosis heparine 50.000 eenheden . Haar ouders hebben nog nooit een enkel excuus ontvangen van Thebe,schandalig !!!Deze zgn ërvaren”verpleegkundige “geeft nu zelfs les aan jonge verpleegkundigen, hoe misselijkmakend kan het zijn bij deze organisatie. Nu was het een injectie was het een pistool geweest had ze straf gehad, nu geeft ze les brrrr

 3. Schandalig dat er zo wordt gereageerd op het overlijden van uw dochter. Ik ben een ervaren vpk. 25 jaar ervaring op IC, ervaring in specialistische thuiszorg. Ken, gelijk de moeder die haar dochter verloor, de achterkant van het systeem. Biedt graag mijn excuses aan voor de lompheid van de reacties.

 4. Niet alleen in het ziekenhuis is het fout gegaan.Daar kreeg ze een stafilococcen aurius kado via vuile infuusnaald. Daarvoor moest ze zeven weken aan het infuus.Dat kon thuis verzorgd worden door het MTH team..niet dus.Wij hebben het nog gevraagd of ze dit konden..
  Hadden we dit maar nooit gedaan, dan had onze dochter nu niet hoeven vechten voor haar leven op de intensive care!!Verschrikkelijk haar daar te zien pfff.
  Deze “geroutineerde verpleegkundige” van het mth team vergat te lezen, had haast enz enz..
  Dodelijke injectie heeft ze gegeven!!!
  Dit zijn de woorden van artsen en verpleegkundigen.
  Op alle mogelijke manieren hebben haar collega’s geprobeerd de fout te verbergen. Fout kan onze dochter het leven kosten, zij gaan gewoon door zonder te lezen ..

 5. Ik vind het wel heel makkeliujk om te stellen dat de thuiszorg sordig omgaat met infuuspompen . Er zijn ook organisaties , zoals oa thuiszorg kemepenstreek , die een speciaal team wijkverpleegkundigen hebben die deze handelingen en de daarbij behorende zorg uitvoeren uitvoeren . regelmatige scholing en training worden gegevns

 6. Ik vind het goed dat de IGZ zich zorgen maakt over de incidenten met infuuspompen thuis en hoop dat alle verpleegkundigen inderdaad alleen maar doen waar ze bevoegd en bekwaam toe zijn, maar heeft het niet veel meer te maken met en hele verschuiving van verpleegkundige handelingen die door steeds lagere niveaus gedaan wordt, het baart mij nl. veel meer zorgen dat diabeten door verzorgenden niv. 3 insuline toegediend krijgen en sondevoeding door deze niveaus wordt gegeven, en dit komt voort uit de indicatie PV (persoonlijke verzorging)en niet VP.Organisaties die denken in producten en functies vinden het heel normaal dat de handelingen PV uitgevoerd worden door verzorgenden.Bijvoorbeeld een pijnpomp wordt aangesloten via een subctane toediening, als men er vanuit gaat dat een verzorgende 3(IG) bevoegd is om subcutaan te spuiten is de stap gauw gemaakt om maar niet te letten op alle andere vaardigheden en competenties die hierbij komen kijken en worden bepaalde handelingen niet meer als MTH voorbehouden voor niveau 4 en 5 beschouwd.

 7. Er kan toch niet zo maar gesteld worden dat Thuiszorg slordig is met de infuuspomp? Verpleegkundige zullen er alles aan willen doen dat er zorgvuldig gewerkt wordt. Het is niet de taak van artsen om de vaardigheden van de verpleegkundige te controleren, dat is de taak van de organisatie waar de verpleegkundige werkt, net zoals de ziekenhuizen die vaardigheden controleert bij de in dienst zijnde verpleegkundige. Onbekwaam is onbevoegd, dat is voor alle sectoren duidelijk. Om dan maar ineens te beweren, dat de vaardigheden te weinig ontwikkeld zijn, dat is wel heel kras; als dat zo is,dan moeten de organisaties erop worden aangeproken en dient er nascholing te worden gegeven. Dat is de weg.
  Ik weet als docent MTH dat een kandidaat al zakt als er bij een examen niet wordt vermeld: “ik laat een collega controleren of ik controleer zelf nog een keer” die dubbel check wordt erin gegraveerd 🙂

 8. Naar aanleiding van het artikel een reactie namens het GVT-team van Amstelring. Wij herhennen ons niet in de punten die genoemd worden in het artikel. Het GVT-team is verplicht de scholing thuiszorgtechnologie te volgen en deze te herhalen om het jaar. Zo nodig wordt scholing verzorgd voor het wijkteam als blijkt dat men niet bekwaam is. De dubbelcheck ondervangen wij door zo mogelijk in overlap van diensten de pomp op kantoor in te stellen of telefonisch met een collega te overleggen.
  Dat pompen voornamelijk ontworpen zijn voor het ziekenhuis bestrijden wij. Juist voor thuis zijn er tal van facilitaire bedrijfen die prima pompjes leveren, geschikt voor thuis, en waarmee ook afspraken zijn gemaakt betreffende het onderhoud.
  Levering van medicatie en toebehoren hoeft geen probleem te zijn wanneer men bekend is met de te volgen route.

 9. Ik wil graag een opmerking maken bij dit artikel. Niet alle thuiszorgorganisties en wijkverpleegkundigen werken zoals geschetst wordt. Bij Buurtzorgnederland maken we altijd de pomp klaar met zijn tweeën. Het klaarmaken vind plaats op kantoor, en het aansluiten bij de patient wordt ook door 2 (wijk) verpleegkundigen gedaan!! Want de regel check dubbel check is ook in de thuiszorg technologie erg belangrijk!!

 10. Ik heb in 2005 een aardig experiment gedaan tbv de dubbelcheck bij pijnpompen tbv Noorderbreedte Thuiszorg. We hebben daartoe samen met Windesheim Hogeschool Zwolle een applicatie op mobiele telefoons ontwikkeld die precies de stappen van het protocol voor het klaarzetten en instellen van de pomp volgt en waarbij er per kritieke stap een foto per mms naar een collega wordt verstuurd. Het programma werkte goed, maar technisch kregen we de etiketten van de gebruikte morfineampullen niet leesbaar in beeld. Bovendien gaat het verzenden van MMS berichten niet altijd onmiddelijk en duurt het soms 10 minuten. Bij 5 kritische stappen is dat een fors tijdbeslag. Er is een artikel in de Zorg voor Beter special in Nursing/Zorgvisie gepubliceerd.
  Een opmerking is verder dat de CIZ indicaties geen rekening houden met de noodzakelijke dubbele bezetting bij deze activiteiten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.