Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Thuiszorg staat op instorten’

Thuiszorginstellingen dreigen over de kop te gaan nu de huishoudelijke zorg uit de AWBZ is gehaald en in de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) is ondergebracht.  
 

 

De situatie is dermate ernstig dat ongeveer 12 duizend werknemers hun baan dreigen te verliezen. Dat stellen algemeen directeur van Thuiszorg Rotterdam Eric Hisgen en bestuurder van Amsterdam Thuiszorg Gerard Tanke vandaag in de Volkskrant. 

Verschuiving

Door de komst van de WMO zijn gemeenten sinds 1 januari verantwoordelijk voor de thuiszorg en sluiten zij sneller contracten met de goedkoopste thuiszorgaanbieders. Hierdoor is een grote verschuiving ontstaan van zwaardere (HV2) naar lichtere (HV1) huishoudelijke hulp. Veel zorginstellingen lopen zo inkomsten mis en blijven met gekwalificeerd personeel zitten dat te duur is voor huishoudelijk werk alleen. Verschillende aanbieders van zorg zullen hierdoor failliet gaan. Volgens Tanke en Hisgen hangt duizenden huishoudelijk verzorgenden ontslag boven het hoofd.

Duurder
Ouderen en chronisch zieken zulen sneller en vaker worden verplaatst in verzorgings- of verpleeghuizen, denken de briefschrijvers. Dit zal dan weer uit de AWBZ moeten worden gefinancierd.

Volgens Hisgen en Tanke moet de zware vorm van huishoudelijke verzorging terugkeren naar de AWBZ. Mensen die het nodig hebben kunnen dan op medische indicatie hulp krijgen. Ondersteunende huishoudelijke hulp (HV1) kan onderdeel van de WMO blijven.

Acties

Intussen roepen verschillende vakbonden op tot protest tegen de problemen in de thuiszorg. Woensdagmiddag 3 oktober houden zij een manifestatie op het Plein in Den Haag. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de gevolgen van de invoering van de WMO voor het personeel in de thuiszorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.