Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Thuiszorg zoekt buitenlandse zorg au pairs

Zorggroep Hof en Hiem onderzoekt de mogelijkheden van een zorg au pair. Zorgmanager Harrie Dijkstra legt uit.
Thuiszorg zoekt buitenlandse zorg au pairs

Hoe kwamen jullie op dit idee?

‘De moeder van een collega stond op de wachtlijst van een verpleeghuis. Hij zorgde samen met zijn zus voor haar, maar dat was naast zijn gezin en werk vrij druk. Ze dachten aan een privéverpleegkundige die zou inwonen, maar dat was niet te betalen. Toen ontstond het idee van de zorg au-pair: in gezinnen worden au pairs ingezet om voor de kinderen te zorgen, waarom zou dat niet met ouderen kunnen?’

Omdat ouderen meer gespecialiseerde zorg vragen?

‘Oh maar het is niet de bedoeling dat deze au pairs de plaats van verzorgenden gaan innemen. Dat was ook de vraag van een van onze verzorgenden. Daar waar een indicatie voor zorg is, wordt natuurlijk een professionele verzorgende ingezet. Maar een au pair kan kleine klusjes opknappen, zoals boodschappen doen, wat huishoudelijk werk en koken. En het is wederkerig: de au pair kan de Nederlandse cultuur beter leren kennen via de oudere, die hierover kan vertellen en veel laten zien.’

En dat moet de oudere in het Frans of Spaans doen?

‘Veel ouderen kunnen een beetje Engels spreken, en anders zijn Vlaamse au pairs ook een mogelijkheid. Bovendien willen au pairs juist een taal leren, dat kan en in Friesland zelfs twee talen. Het mooie aan het wederkerige is dat de oudere ook een stukje zingeving krijgt: ze spelen echt een rol voor de au pair.’

Wordt dit idee al in de praktijk toegepast?

‘Bij ons nog niet. We zijn nu bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden. We weten van onze cliënten dat een aantal hier zeker oren naar hebben. Studenten van de sociale opleidingen van de NHL Hogeschool hebben nu de opdracht om te informeren bij au pair bureau’s om een paar au pairs te vinden die bijvoorbeeld een kwartaal bij een oudere willen verblijven. Als het experiment succesvol is, zou het in de toekomst zeker mogelijk zijn dat wijzelf de au pairs gaan screenen en aan de ouderen kunnen koppelen.’

Wat gaat dat de cliënt kosten?

‘In elk geval een stuk minder dan een privéverpleegkundige. Een au pair krijgt meestal kost en inwoning, en zakgeld van een paar honderd euro per maand. We denken dat dit zeker in een bepaalde behoefte kan voorzien. Er wordt fors bezuinigd op de zorg- en dienstverlening en er komt steeds meer op de schouders terecht van kinderen en naasten. Wij denken dat de zorg au pair daarop een goede  aanvulling kan zijn.’

Klik hier voor meer info

7 REACTIES

 1. Naast kost en inwoning is de cliënt ook nog een paar honderd Euro in de maand kwijt, de meeste ouderen kunnen dat niet missen.
  Een betrouwbare student die geen huisvesting heeft zou dit ook op zich kunnen nemen en dan uit eigen land. Een familie lid die op de achtergrond aanwezig is lijkt me dan wel wenselijk. Voor een aantal klussen zou de student dan wel een kleine vergoeding mogen ontvangen in overleg!

 2. Lees alle reacties
 3. Ik denk dat huishoudelijke Hollandse hulpen zich eens om zouden moeten gaan scholen, van nivo 2 naar 3. Waar zijn jullie bang voor?
  De douchezorg en kousen aandoen, ADL zorg blijft heus. Maar op huishouding wordt flink bezuinigd komende jaren. Soms ook terecht want er lopen dames bij……..die liever zitten en praten dan handen uit hun bandjes te steken….
  Ook mogen sommigen wel op kleding letten…praat…. veel te uitdagend……vandaar dat ik wel begrijp dat als er niet geschoold wordt,
  dit wegbezuinigd wordt.
  Waarom mensen uit buitenland halen terwijl die er al genoeg zijn……er zijn vast ook wel mensen onder de vluchtelingen die dit graag zouden willen. Als er een klik is zou dat 1e prioriteit moeten zijn. Een zinvolle besteding aan beide zijden, voor beide partijen.

 4. Ik denk niet dat veel ontslagen huishoudelijk hulpen dit willen doen: het is voor kost en inwoning met wat zakgeld he. Huishoudelijk hulpen willen denk ik gewoon weer een baan. Dit lijkt me geen vervanging. Misschien wel studenten verpleegkunde/ geneeskunde?

 5. Ik vind het best een leuk idee eigenlijk. Wel jammer dat dit nodig is omdat de zorg kapot bezuinigd wordt. Als er niet gekort werd op zorg, zou dit ook niet nodig zijn. Ik zou als ik die meneer was ook eens inventariseren in hoeverre er Nederlanders bereid zijn om dat te doen.

 6. Waarom mensen uit het buitenland naar ons land halen, terwijl er in de zorg zoveel ontslagen vallen. De huishoudelijke hulp krijgen minder uren en willen dolgraag dit werk doen, en is het voor de mensen beter aangezien ze de taal spreken en de normen en waarden van de mensen begrijpen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.