Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Thuiszorgaanbieder: mbo-verpleegkundige kan blijven indiceren

In de toekomst wil de helft van de thuiszorgzorgaanbieders hun mbo-verpleegkundigen blijven laten indiceren.
Thuiszorgaanbieder: mbo-verpleegkundige kan blijven indiceren

Dit staat in het rapport  ‘Vraag en aanbod van wijkverpleegkundigen 2015-2019’ van kenniscentrum CAOP.
Door de veranderde rol van de wijkverpleegkundige als spil van de zorg, met bijbehorende taken als indiceren en organiseren van zorg, worden de komende jaren omvangrijke tekorten aan (hbo-opgeleide) wijkverpleegkundigen verwacht. In 2019 zijn er volgens het rapport tussen de 10.000 en 13.500 wijkverpleegkundigen in de thuiszorg nodig. Dit is een toename ten opzichte van 2015 van 8% tot 45%.

Indiceren door de hbo’er?

De tekorten hangen samen met wie in de toekomst de taken rond indiceren en organiseren van zorg op zich zal nemen. Aan de zorgaanbieders is gevraagd of dat uitsluitend wijkverpleegkundigen zijn, zoals beroepsvereniging V&VN voorschrijft in haar normenkader, of dat ook mbo’ers blijven laten doen.

Slechts bij de helft (51,3%) van de zorgaanbieders is het beleid erop gericht dat in de toekomst de indicatiestelling gebeurt door hbo-opgeleide wijkverpleegkundigen. De andere helft wil hun mbo-verpleegkundigen blijven laten indiceren, deels zelfstandig, meestal onder verantwoordelijkheid van hbo’ers  (38,9%).

Ideale thuiszorgteam in 2018

Zorgaanbieders is eveneens gevraagd hoe hun thuiszorgteams er in 2018 zouden moeten uitzien. Bij de reguliere thuiszorgteams voorzien de zorgaanbieders dat het aandeel wijkverpleegkundigen toeneemt van 8 naar 18% en het aandeel mbo-verpleegkundigen van 15 naar 24%. Dat betekent minder verzorgenden IG: hun percentage neemt af van 65,42% naar 48,9%.

Concurrentiestrijd om de hbo’er

De onderzoekers voorzien een forse concurrentiestrijd om hbo-verpleegkundigen, nu ook UMC’s, GGZ en gehandicaptenzorg een forse verandering in hun personeelssamenstelling beogen. Een alternatief is het eigen personeel opscholen. Dat doen zorgaanbieders nu al in grote mate. Naar schatting op dit moment 9% van hun mbo-verpleegkundigen bezig met de opleiding tot hbo-verpleegkunde. Volgens de zorgaanbieders groeit dat percentage nog, omdat daarnaast 13% van de mbo-verpleegkundigen de potentie én bereidheid heeft om zich op te scholen naar hbo-niveau.

6 REACTIES

  1. Ik heb bij mijn werkgever salarisverhoging gekregen omdat ik hetzelfde dacht als de reactie van Bas en dit het ik gekregen, salarisverhoging van 2 functie jaren omhoog, staat natuurlijk niet in verhouding met wat HBO verdient.. Voor mij is er nu eigenlijk nog steeds geen duidelijkheid over volgend jaar. Dit zou ik toch onderhand weleens willen weten.

  2. Lees alle reacties
  3. dag,
    onder mijn collega's niveau 4 zijn er een paar die minstens zo goed kunnen indiceren als ik. Voor het geld hoeven ze het echter niet te doen: ik ga er maar liefst 11 euro per maand op vooruit sinds ik indiceer. En daarvoor mag je dan ook PGB's (her)indiceren, waarbij je aan mensen hun portemonnee komt, en dat wordt niet altijd in dank afgenomen, verholen en openlijke dreiging komt voor.

  4. ik heb er bewust voor gekozen om de (her)indicerings cursus niet te volgen, want het zou maar uit nood een jaar mogen voor niv 4 .. IK vind dat als mijn dierbare collega's deze taken mogen blijven doen dat ze dan ook gewoon op niveau 5 betaald mogen gaan worden..

  5. Indiceren is door de overheid vastgesteld als een taak voor HBO – wijkverpleegkundigen ( al dan niet in opleiding).
    Leuk dat ook MBO verpleegkundigen dit kunnen doen, maar ze nemen een HBO taak over, en worden er niet naar betaald. Lekker goedkoop !

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.