Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties26

Thuiszorgmedewerkers gekort op salaris

Vivium Zorggroep vraagt van zeventig vaste en goed opgeleide thuiszorgmedewerkers een deel van hun salaris in te leveren. Dit meldt website Zorgvisie vandaag.
Thuiszorgmedewerkers gekort op salaris

Het gaat om gemiddeld vijftien procent van het salaris. Volgens de bestuurder van het zorgconcern is het lagere uurloon aan de medewerkers voorgelegd op vrijwillige basis. ‘Sommige medewerkers zullen de organisatie verlaten via een natuurlijk verloop,’ meldt hij aan Zorgvisie. ‘Anderen wordt gevraagd hun salaris te heroverwegen.’

Chantage
Abvakabo FNV ziet de maatregel echter als chantage. Dat de verlaging vrijwillig wordt geaccepteerd, gelooft hij niet. ‘De thuiszorgmedewerkers krijgen te horen dat er geen garantie op werk is voor degenen die het lagere salaris niet accepteren.’ De vakbond is bang dat de vaste medewerkers worden vervangen door uitzendkrachten, wat vervolgens ten koste gaat van de kwaliteit van zorg.

Bezuiniging
Bestuurder van AbvakaboFNV Wim van de Hoorn wijdt het lage tarief aan het bestuur van de zorggroep. ‘Bezuinigingen worden neergelegd bij de medewerkers op de vloer. Zij krijgen zogenaamd een kans om bij Vivium te blijven, maar dan wel tegen een lager uurloon.’

Meer geld
Bestuurder van het zorgconcern Vivium Verkerk zegt nog wel in onderhandeling te zijn met de gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek. ‘Gemeenten houden vaak geld over aan de Wmo, zeker in deze regio. Naar ons idee is er best meer geld beschikbaar.’

Gedwongen ontslagen
De organisatie is overigens niet de eerste die van haar medewerkers vraagt een lager salaris te accepteren. In 2007 deed TanteLouise Thuiszorg hetzelfde. Dit om gedwongen ontslagen te voorkomen.

Zorgvisie
Door: redactie Nursing

26 REACTIES

 1. zakkenvullers vullen hun zakken, de arbeiders zijn weer
  de klos, misdaad van de bovenste plank ,lang zullen ze
  leven,over de ruggen van de armste ver terug in de armoe, vieze profiteurs maar zo zal het wel blijven,
  waarop stemmen wij de volgende keer,lachertje,
  bult met schuld .

 2. Lees alle reacties
 3. Onlangs kreeg ik te horen dat ook de thuishulp (schoonmaak)30% aan salaris moeten gaan inleveren voor het zelfde werk.Dit is echt van de gekke,moeten zij om de zorg instand te houden een flinke aderlating doen en zo hun eigen kinderen tekorten?
  De zorg in Nederland is ziek,echt doodziek…Careijn,neem eens een pilletje

 4. Wat is dit nu weer voor iets onduidelijks,er gaat veel mis maar inkorten op collega,s die hard werken?is dit een omkerende zorg Wat voor zorg wordt er geleverd het is vaag.is dit een grap?Ik zit meer dan 28 jaar in de zorgsector heb veel meegemaakt Maar dit is onwerkelijk graag meer duidelijkheid hierover.Ieder heeft recht op salaris volgens cao

 5. Onze thuiszorginstantie (een grote) moest ook flink bezuinigen, toen die hele toestand van de WMO en aanbestedingen er kwam. Het bestuur heeft ervoor gekozen om in de tussenlagen te snijden en niet op de werkvloer. Grote kantoren zijn verkocht en op lokaal niveau kleine kruisgebouwen gebruikt. Verder werd van ons gevraagd om ideetjes, hoe goedkoper te werken.
  Zo wordt er bijvoorbeeld veel meer gemaild, inplaats van gebeld.
  Filosofie: Op de werkvloer wordt niet bezuinigd op medewerkers, want die zijn hard nodig. Het draait om de zorg.

 6. grappig eigenlijk, dat de mensen die in ‘hooge functies’ zitten verdienen VEEL, de mensen die de werk doen, weinig, en noch moeten inleveren…
  do maar eerst weg met die hooger op, dan kunnen de rest van ons nog salaris verhoging krijgen… door de centen die dan gespaard worden!!!

 7. Onduidelijkheid troef: om welke ‘categorie’ thuiszorgmedewerkers gaat het hier?
  In de alinea MEER GELD staat: ‘Gemeenten houden vaak geld over aan de WMO, zeker in deze regio’. Ik vermoed dus dat het de huishoudelijke sector betreft.
  De webredactie van Nursing heeft gisteren toegezegd de tekst van dit bericht te zullen verduidelijken.

 8. Ik ben met stomheid geslagen… Ik werk al jaren bij de Thuiszorg..ja ja..voor deze organisatie. Als medewerkers zijn wij geinformeerd dat we er niet al te best voor stonden maar er werd bij vermeld dat we ons voorlopig geen zorgen hoefde te maken over gedwongen ontslagen…en werd de hoop uitgesproken dat een deel van de verpleegkundigen via natuurlijk verloop elders een andere baan vindt. En dan lees ik nu dit bericht…waarover wij als directe betrokkenen niet eens persoonlijk over geinformeerd zijn… Grove schande!!!! Ze moesten eens met ons mee lopen in de wijk, dagen van ruim 9 uur achter elkaar is op onze locatie meer regel dan uitzondering en is het woord pauze onbekend in onze vocabulaire…Hoezo inleveren????

 9. Salaris inleveren? Rekenen wíj voorrijkosten? Hebben wij een bonus bij vertrek? Interimmen we allemaal?
  Salaris inleveren? Hoe halen ze het in hun hoofd!!!!!
  Salaris erbij zullen ze bedoelen, zodat we dubbel gemotiveerd ons uitermate verantwoordelijke menschenwerk kunnen doen! Salaris inleveren, ongelooflijk!

 10. Hallo, ik kan alleen adviceren neem ontslag , want ik heb zelf ervaren dat je niet zomaar in de WW kan, want wat de organisatie voorsteld is in feite een contract aanbieding , zorg eerst dat je alles betaald hebt gekregen wat je nog te goed hebt.
  Mijn baas ging begin dit jaar failliet, we werden overgenomen en die boden mij 65% minder salaris (heeft te maken met slaap en actieve nachtzorg), ik heb geweigert, kon volgens CWI niet in de ww ivm weigering en resessie, sloeg natuurlijk nergens op, daarnaast had en heb ik ruim 200 uur voor nop gewerkt, er was geen geld meer, en de uren waren meer dan 13 weken voor faillisemnet gewerkt .Voordat ik bij deze organisatie gewerkt heb heb ik via een baas waar ik 23 jaar gewerkt had aan een speciaal project moeten meewerken , ( ambulante zorg) wat door organisatorische toestand geheel niet liep, subsidie ( 2 miljoen euro is zo in de sloot gegooid. Ik moet wel zeggen dat de motivatie sterk verminderd, om nog te werken in de zorg.

 11. Ria, even een reactie naar jou toe. Je moet wel het hele verhaal vertellen. Toen we de aanbesteding hadden zat bij ons ruim 80% in het duurdere tarief. De gemeenten zijn tussentijds gaan herindiceren en nieuwe aanvragen veelal gaan scoren in HH1. We hebben nu nog geen 5 % meer in HH2. Dit was door geen manager te voorzien.

 12. Dit is toch weer ongelooflijk en inderdaad schandalig.
  De zorgmedewerkers die de echte zorg moeten leveren zijn voor de zoveelste keer de klos en de zorgvragers worden hier weer de dupe van. Je moet hier zeker weer voor gestudeerd hebben om zoiets te verzinnen.
  Laten ze de figuren die aan de top zitten met hun dikke salarissen en bonussen vragen om die bonussen in te leveren. En zo niet om dan hun functie neer te leggen. En wat nog beter is? Die marktwerking af te schaffen. Die vernielt alles.
  Ik heb een tip voor jullie allemaal: de SP heeft een enquête opgesteld voor medewerkers in de zorg. Ik heb deze zelf ook ingevuld (ik werk in een verzorgingshuis en nee ik ben geen lid v.d. SP) en ik kon mijn ongenoegen er goed in kwijt. Op de site v.d. SP ga je naar het kopje Themakanalen en dan naar Zorg, welzijn en sport. Daar vind je de link naar de enquête. Baal je er ook al een tijdje van hoe het er aan toe gaat in de zorg: je kunt ‘m invullen tot 15 september en zelfs anoniem als je dat wilt.
  En ik hoop natuurlijk ook echt dat de SP er mee aan de slag gaat. Ik redeneer zo: laat je je stem niet horen, dan weet je zeker dat er niets gebeurt.

 13. Ben IK blij afgewezen te zijn bij Vivium !
  Omdat ik niet wil danwel KAN conformeren aan de
  achterlijke starttijd van 7.30 danwel alleen
  maar avonden kan doen (dag gezinsleven..)
  kunnen ze in de zorg geen gemotiveerde medewerkers vinden..
  Zeker als ze voornemens zijn de salarissen te verlagen zal ik zeker niet meer bij hen vragen om een baan..

 14. Schelden helpt niet.Ga er werkelijk zelf iets aan doen. Ik zit in de plaatselijke adviesraad Wmo en ik zou verpleegkundigen en verzorgenden aanraden dat ook te doen. Wij hebben namelijk inspraak bij de aanbesteding van de hulp in het huishouden en hebben aangegeven dat kwaliteit bij de aanbesteding hoger moet scoren dan de prijs. Er zijn gemeenten die alleen de prijs hebben meegewogen en de hulp voor het huishouden uitbesteedt voor een te lage prijs. De thuiszorgorganisaties hebben echter zelf ingetekend op een te lage prijs. Door dat te doen zijn zij zelf verantwoordelijk voor de gevolgen en moeten zelf bezuinigen. Bezuinigen begint vanzelfsprekend niet op de werkvloer maar bij de managers.

 15. Word ik hier boos van of verdrietig? Ach, niets verbaast me meer. Je kunt natuurlijk weer een kapje opzetten en terug gaan naar de tijd van Florence Nightingale. Of je laat dit soort slechte werkgevers gewoon in het eigen sop gaarkoken. Neem massaal ontslag en ga voor jezelf beginnen! Als ZZP, werk genoeg!

 16. Ik heb er geen woorden voor!!! Ik ben zelf verpleegkundige in de wijk en weet wat hard werken is voor en (toch al) niet te vet salarisje!! In mijn woonplaats verdienen wij als verpleegkundige in de thuiszorg in schaal 40. Ik weet uit betrouwbare bronnen dat er (op een aantal plaatsen) intramuraal meer wordt verdiend. Ik begrijp er niets van! Creativiteit, flexibiliteit en zeker een warm hart voor je clienten zijn in de thuiszorg termen van alledag. Hoe durven ze dit financiele offer van de medewerkers te vragen!

 17. Schande, laat het mangement eerst eens kijken hoeveel van de mangementfuncties overbodig zijn en hoeveel zijzelf van het budget opsnoepen. Je zal dan verbaads zijn. Zakkenvullers zijn het. Gooi eerst de managers er maar uit, dan blijft er genoeg over voor het personeel dat daadwerkelijk de werkzaamheden verricht.

 18. Schandalig gewoon. Zou de raad van bestuur ook 15% inleveren pp en het management ook? Misschien moeten zij het goede voorbeeld geven en 30% inleveren.
  Het ligt natuurlijk niet alleen aan marktwerking of indicaties via de gemeente. We hebben in NL gewoon ook niets over voor (goede) zorg. We willen allemaal voor een dubbeltje op de eerste rang en dat gaat gewoon niet.

 19. Belachelijk wat hier gevraagd wordt van mensen die de hele dag voor anderen zo liefdevol klaar staan.Als het bedrijf zich zelf niet kan redden moet men dit niet op de medewerkers afwentelen.
  De organisatie moet zich schamen en diep achter de oren krabben waar ze het zelf fout hebben gedaan.
  Wim Cortjens

 20. V&D heeft dat ook geprobeerd en toen niemand ermee accoord ging moesten ze bakzeil halen.Zeggen dat er geen werk is als ze niet instemmen is gewoon chantage. Zo ga je dus met mensen om, kun je nagaan wat een hart er is voor de zorgvragers. Wat een onfatsoen. Het is waar, dat sommige gemeenten geld overhouden en heel krap hulp geven, dat moet dan maar gemeld worden bij de minister. Zo lang de managers nog met dikke salarissen de deur uit gaan is er veel mis in de thuiszorg. Maar goed, iedereen wilde toch marktwerking|? Nou dit is het resultaat. Managers die goud verdienen over de ruggen van de échte werkers en gemeenten die geld overhouden om er andere dingen mee te doen, omdat ze zo goedkoop en krap mogelijk aan willen besteden en denken, dat het om alleen schoonmaken gaat.Een niet Ned. sprekende medewerker ook kan poetsen volgens hen; hoe dat voor de zorgvrager is en of die dan nog wel de juiste zorg krijgt, dat interesseert iedereen weinig kennelijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.