Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuiszorgprotocollen straks afgestemd met ziekenhuis

Vilans en UMC Utrecht stemmen zorgprotocollen op elkaar af die relevant zijn voor Medisch Specialistische Verpleging Thuis (MSVT). Zo’n 70% van alle thuiszorgorganisaties gebruikt daarvoor de Vilans KICK- protocollen, al of niet in combinatie met het ziekenhuisprotocol. Vilans verwacht dat het afstemmen eind 2017 klaar is.
1-protocollen-272x272.jpeg

UMC Utrecht kwam zelf met de vraag om zorgprotocollen van thuiszorg en ziekenhuis beter op elkaar af te stemmen. Hiermee wil het de continuïteit van zorg borgen voor patiënten die thuis dezelfde zorg krijgen als in het ziekenhuis. UMC Utrecht krijgt bovendien beter zicht op hoe wijkverpleegkundigen deze zorghandelingen thuis uitvoeren.

Verschillen

‘Onder wijkverpleegkundigen is grote behoefte aan het afstemmen van de protocollen met het ziekenhuis’, vertelt Marleen Versteeg van kennisinstituut Vilans. ‘De verschillen tussen de protocollen zijn niet groot, maar ze zijn er wel. De context is anders. Thuis heb je bijvoorbeeld geen dokters bij de hand, of een kast vol verpleegartikelen. Zo staat in ons protocol dat je bij een blaasscan handdoek en washandje bij de hand houd. Daarmee verwijder je na afloop de gel van de buik. In het ziekenhuis doet de verpleegkundige dat met tissues.’ Bij verschillen in context stemmen UMC Utrecht en Vilans het protocol niet op elkaar af. ‘Het mooie is dat hierdoor wederzijds inzicht ontstaat’, aldus Versteeg.

Brugprotocol

Inhoudelijke verschillen lossen de organisaties op met een brugprotocol. Het gaat dan om heel specifieke situaties, zoals het doorspuiten van een poortsysteemnaald van een infuus. Versteeg: ‘Het UMC doet dat met heparine. Wij schrijven voor dat je dat met NaCl of heparine doet, afhankelijk van wat de arts voorschrijft.’ Het brugprotocol is dan een aanvulling op het bestaande protocol.

Alle richtlijnen en protocollen uit Nursing
Heb je in Nursing iets gelezen over een herziene richtlijn of een nieuwprotocol? Je vindt ze allemaal terug op onze website.
Richtlijnen >>

Beter

Voor de zomer startte het vergelijken van de ongeveer 250 protocollen. Alle protocollen worden hier beter van, zeggen UMC Utrecht en Vilans in hun persbericht. Versteeg: ‘Het mooie van dit project is dat beide partijen zich verdiepen in elkaars wereld. Ik denk dat het ziekenhuis soms geen idee heeft over de gang van zaken thuis. De wijkverpleegkundige kan niet even de uroloog bellen. En je kunt als ziekenhuis wel steriele handschoenen voorschrijven, maar thuis moet de patiënt die zelf betalen.’

Uitbreidingen

Zelf breidde Vilans een aantal van haar protocollen uit dankzij het ziekenhuis. ‘Zo staan er nu veel meer indicaties in het blaaskatheterprotocol. En bij het aanbrengen van een infuuspleister staat nu dat je een transparante pleister moet gebruiken’, aldus Versteeg. ‘Dan kun je zien hoe de insteekplaats eruit ziet. Wij bedoelden ook wel “transparant”, maar zo concreet stond het er nog niet bij.’

Modelprotocollen

Vilans hoopt dat de protocollen straks model staan voor andere ziekenhuizen. In principe zijn de vernieuwde protocollen voor elk ziekenhuis bruikbaar. Versteeg: ‘Het UMC Utrecht heeft straks zo goed naar alle protocollen gekeken. Dat is ook wel een soort garantie.’

Nursing Experience: Hoezo cliëntgericht werken?
Voelt jouw cliënt zich vastgeketend door systemen, processen en protocollen? De workshop Legbatterij of vrije uitloop? Hoezo cliëntgericht werken!? zet je aan het denken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.