Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Tien geboden van valpreventie

Vallen bij ouderen kan soms fatale gevolgen hebben. Met deze tien tips zorg je voor minder valrisico.
Tien geboden van valpreventie
 1. Beweging helpt: Door lichamelijk actief te blijven blijft de cliënt soepel en wordt stijfheid voorkomen. Probeer dit als verzorgende te stimuleren door de cliënt zoveel mogelijk zelf te laten doen. Iemand in de rolstoel ergens heen rijden kost misschien minder tijd, maar het is beter voor het lijf als de cliënt dit zelf loopt, eventueel met behulp van een rollator.
 2. Check de schoenen van de cliënt: ze moeten de hele voet omsluiten, een stevige platte, niet-gladde zool hebben, en een goede sluiting. Het is beter om géén pantoffels te dragen, of schoenen met gladde leren zolen, of antislipzool.
 3. Sommige mensen worden duizelig of zien sterretjes als ze te snel opstaan. Dit heet orthostatische hypotensie. Dit is een belangrijk risico bij vallen. Laat de bloeddruk van de cliënt door de huisarts checken, en zoek uit of de medicatie hier een rol in speelt. Verder kan het helpen om het hoofdeinde van de cliënt hoger te plaatsen, en de cliënt eerst rechtop te laten zitten, voordat hij opstaat. Zorg ervoor dat er genoeg handsteunen of leuningen in de buurt zijn, waar de cliënt zich aan vast kan grijpen.
 4. Vermijd losliggend materiaal/kabels op de grond in de kamer of woning van de cliënt.
 5. Zorg dat de cliënt een goede manier van rollator-gebruik heeft. Veel cliënten hebben de neiging om te vallen als ze achteruit gaan lopen met de rollator. Speciale rollator-lessen kunnen hierbij uitkomst bieden.
 6. Het zou kunnen dat de cliënt een (sterkere) bril nodig heeft. Laat bij twijfel een oogtest doen.
 7. Check het medicijngebruik van de cliënt. Antipsychotica kunnen bijdragen aan het valrisico. Zijn de pillen nog nodig? Of niet handig in combinatie met andere medicijnen? Is de dosering nog goed? Raadpleeg bij twijfel een arts.
 8. Bekijk of er wel sprake is van een goede verlichting in de kamer/het huis van de cliënt. Het belang van verlichting wordt vaak onderschat. Wellicht dat het vallen voornamelijk ’s avonds gebeurt, doordat het te donker is.
 9. Zorg ervoor dat de cliënt altijd een zitmogelijkheid heeft. Zoals in de keuken, badkamer en andere ruimtes.
 10. Valangst zorgt vaak juist voor valpartijen. Mocht je merken dat je cliënt hier last van heeft, attendeer hem/haar dan op de speciale valtrainingen.

Bronnen: UZ Gent, Zorgplein Doetinchem, Tijdschrift voor Verzorgenden

 

Lees ook:

1 REACTIE

 1. Top! Inderdaad juist beweging helpt, het is wat tegengesteld maar enig risico is er nu eenmaal altijd. Door te bewegen oefen je de coordinatie en zal iemand als hij of zij zelf moet lopen, minder snel vallen. Dit gaat vaak net andersom.
  Aan huis fysiotherapie
  Meppel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.