Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties18

Tien iPhone-apps voor verpleegkundigen

Als je toch al met een smartphone of tablet rondloopt, dan kun je hem wellicht ook gebruiken voor je werk of opleiding. Hulpjes genoeg in de vorm van apps (applicaties oftewel programma’s). Tien Nederlandstalige apps die ontwikkeld zijn voor onder andere verpleegkundigen.
Tien iPhone-apps voor verpleegkundigen

Nog meer favoriete apps van verpleegkundigen>>>

De apps zijn een greep uit het aanbod van de App Store van Apple. Gebruik je de apps aan het bed bij de patiënt? Let dan op de hygiënevoorschriften.

– Coëlho Zakwoordenboek der Geneeskunde
Het ‘rode boekje’ met ruim 40.000 medische termen en afkortingen. Per term vind je uitgebreide uitleg en links naar verwante termen. Internet is niet nodig, je kunt offline zoeken.

– Meldcode
Stappenplan voor professionals bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling. Doorloopt de 5 stappen van de meldcode. Eventueel kun je direct de juiste instanties benaderen. De app is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

– Meetweek
Met deze app kun je de registratieformulieren invullen voor de zorginhoudelijke kwaliteitsgegevens van Zichtbare Zorg (registratieformulier Verpleging en Verzorging en registratieformulier Zorg Thuis). Invullen kan offline.

– InfectionGuide
Informatie over ziekteverwekkers en infectieziekten. Zoek bijvoorbeeld een bacterie op en lees over het bijbehorende ziektebeeld, de besmettingsweg, isolatiemaatregelen en behandeling. De informatie is ondermeer gebaseerd op de richtlijnen van de Werkgroep Infectiepreventie en informatie van de RIVM.

– Blausen Human Atlas HD Lite
Medische atlas met onder andere 3D-animaties van astma, een bevalling, diabetes, reumatoïde artritis (hand) en beroerte, verklarende woordenlijsten en gedetailleerde foto’s. Deze gratis versie toont een deel van de atlas. Vanuit de app kun je de resterende delen in het Nederlands (of een andere taal) kopen.

– Glasgow Coma Scale
Hulp bij het berekenen en vastleggen van de EMV-score bij patiënten met verminderd bewustzijn. Geeft aangepaste scores voor patiënten die niet kunnen spreken door dysfasie, intubatie, paralyse, medicatie, of eerdere letsels.

– Atlas Immunologie
Database met illustraties op het gebied van immunologie. Deze kun je gebruiken bij het geven van uitleg over een ziekte. Je kunt de afbeeldingen ook e-mailen naar bijvoorbeeld patiënten. De app is gesponsord door GlaxoSmithKline.

– Klinische Anesthesiologie – medicatie
Lijst van veelgebruikte anesthesiologische middelen met informatie over doseringen, eigenschappen, werkingsmechanismen, indicaties, waarschuwingen en farmacologie van de verschillende medicamenten. Je kunt berekeningen maken en aantekeningen maken per middel.

– Medische zakkaartjes
Zakkaartjes voor elk medisch specialisme om te gebruiken als geheugensteun. Ontwikkeld voor coassistenten en artsen, maar volgens de makers ook handig voor verpleegkundigen.

– MediDict – Medisch Consult in 20 talen
Hulp bij het communiceren met anderstalige patiënten. De app bevat zo’n 350 veel voorkomende medische begrippen in het: Nederlands, Albanees, Chinees, Duits, Engels, Frans, Grieks, Hongaars, Italiaans, Kroatisch, Marokkaans, Papiamento, Pools, Portugees, Roemeens, Russisch, Slowaaks, Spaans, Swahili, Tsjechisch en Turks. De fonetische uitspraak staat erbij. Je kunt het woord ook vergroot tonen aan de patiënt.

Liever zelf zoeken? Bekijk alle apps in de Nederlandse App Store op het gebied van:
– Geneeskunde
– Gezondheid en fitness

Meer lezen
8 favoriete apps van verpleegkundigen zelf>>>
> 10 apps voor verpleegkundigen met een Android toestel>>>

Door: redactie Nursing

18 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De app van Coëlho biedt amper meer dan het boek en laat veel app-mogelijkheden ongebruikt. Coëlho bevat veel verouderde termen en taalfouten en vermeldt geen taalkundige informatie, die in Pinkhof volop te vinden is. Daarvan verschijnen in mei twee apps, naast de pc-editie die onlangs is verschenen.

  3. Radcompanion is handig als egfr calculator bovendien staan hier alle guidelines mbt contrasttoediening op radiologie op en verder natuurlijk de app van pieter kubben.. Ook gratis en als hulp van vele scores te gebruiken in het ziekenhuis

  4. prettig om een rijtje nuttige apps te lezen.
    een indicatie over de bijkomende kosten zou ook prettig zijn.
    En ik zou graag horen of mensen dit soort apps ook daadwerkelijk gebruikt. En welke gebruiksvriendelijk zijn, vraag de (halve) digibeet……

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.