Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

‘Tienduizenden banen op de tocht in de thuiszorg’

Belangenorganisatie in de thuiszorg Actiz vreest dat tienduizenden banen in de thuiszorg voor ouderen verdwijnen door het regeerakkoord van VVD en PvdA.
'Tienduizenden banen op de tocht in de thuiszorg'

Dat schrijft Actiz in een persbericht. Ook uitte directeur Aad Koster van Actiz gisteren zijn zorgen over het regeerakkoord tijdens het Thuiszorgcongres voor verpleegkundigen van Reed Business Events in Ede.

De miljardenbezuiniging op de AWBZ en het doorschuiven van taken naar de WMO bij gemeenten zal de thuiszorg tienduizenden banen gaan kosten, aldus Actiz in het persbericht. ‘De begeleiding en de persoonlijke verzorging van ouderen gaan naar de gemeenten, en die worden ernstig bekort’, aldus ActiZ. Volgens het Centraal Planbureau levert deze bezuiniging in 2015 ongeveer 10 miljard euro voor de staatskas op. ‘En dus is er minder geld voor begeleiding en persoonlijke verzorging, een taak die nu door de thuiszorg wordt gedaan.’ aldus ActiZ.

Haal verpleging en verzorging uit elkaar
Actiz is het met de regering eens dat de ouderenzorg anders georganiseerd moet worden, en daarvoor zijn nu eenmaal fundamentele keuzes nodig. ‘Maar die keuzes zijn niet de juiste’, zegt ActiZ  ‘Het regeerakkoord is ingrijpend en ingewikkeld. De maatregelen zijn versnipperd en zullen grote gevolgen hebben.’ Daarnaast maakt het regeerakkoord de organisatie van de zorg ingewikkelder. Het uit elkaar halen van verpleging en verzorging maakt het volgens Actiz lastig voor professionals om integrale zorg aan te bieden. ActiZ vindt dat verpleging en verzorging één geheel is en moet blijven. ‘Dat geheel kan in de in de Zorgverzekeringswet ondergebracht worden.’

Tegenstrijdigheden
ActiZ ziet veel tegenstrijdigheden in het Regeerakkoord. ‘Enerzijds wil het kabinet dat mensen langer thuis blijven wonen. Anderzijds stelt de regering rigoureuze bezuinigingen op huishoudelijke zorg, begeleiding en verzorging thuis voor. Zaken die nodig zijn om mensen te helpen langer thuis te blijven wonen. Ook vindt ActiZ het tegenstrijdig dat er enerzijds extra gelden komen voor de wijkverpleegkundigen om zorg dichtbij en in de buurt te organiseren, en anderzijds het voorstel voor een landelijke aanpak voor de langdurige zorg.

Vrouwen met een parttime baan
Jan Verschuren van Branchebelang Thuizorg Nederland (BTN) in Dagblad van het Noorden: ‘Er wordt drie miljard op de thuiszorg bezuinigd. De mensen die bij ons werken zijn vaak vrouwen met een parttime baan. De gevolgen zullen heel groot zijn.’

Kwetsbare ouderen
Francis Bolle van V&VN liet eerder deze week al weten de plannen voor de langdurige zorg en het overhevelen van de AWBZ-zorg naar de gemeente zorgelijk te vinden. ‘We vrezen voor uitholling van de langdurige zorg. Aanspraken worden versoberd en de dienstverlening wordt beperkt’, zegt Bolle. ‘De gemeente krijgt een zeer ruime beleidsvrijheid, dus het is de vraag hoe zij het budget gaan inzetten. Ik vind het erg zorgelijk voor de kwetsbare ouderen, krijgen zij wel de zorg die ze horen te krijgen?’

Door: redactie Nursing, Nienke Berends

Meer Nursing

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul, Annelies en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

10 REACTIES

 1. En dan lijkt het me nu tijd voor actie!!
  We kunnen dit niet gelaten over ons heen laten gaan!
  Witte(thuiszorg) woede weer terug maar dan om een andere reden, de meest goedkope zorg goed gaan inrichten via de zorgverzekeringswet en niet via de gemeente.
  We hebben gezien waar dat toe heeft geleid met de overheveling van huishoudelijke zorg.
  Dit leidt tot uitholling van onze thuiszorgfuncties.
  Gemeentes willen alles zo goedkoop mogelijk leveren, dus heb je kans dat straks de verpleegkundigen wegbezuinigd worden en de niveau 3 IG ook, want die zijn natuurlijk te duur(verkeerde discussie)
  Hopelijk gaat Francis Bolle onze belangen behartigen via de Ven VN..
  Wie is er bereid mee te strijden!!

 2. Lees alle reacties
 3. Dat strijden is te laat,jarenlange geldsmijterij en oneerlijke bedrijfsvoering komt deze sector duur te staan,overal recht op hebben is een brug te ver,er is ook nog eigen verantwoordelijkheid.De generatie ouderen die er aan komt laat zich toch niet meer stoppen in een ZZP,en als de gezondheid slecht wordt is er hulp.26 miljard AWBZ is waanzin.

 4. Is het nu nog niet duidelijk politiek Den Haag dat effecient werken binnen de thuiszorg kostenbesparend werkt????????
  Weer opnieuw gaan organiseren dat kost geld!!!! weer vergaderen hoe het allemaal moet dat kost geld!!!!!
  Leer nu eens iets van mensen die de thuiszorg efficient heeft georganiseerd: 1 verpleging en verzorging geeft inzicht in zorgsituatie zodat direct bijsturen in de zorgverlening erger kan voorkomen wat weer veel geld bespaart!!!!!
  Ik hoop dat mw Jet Bussemaker (nu onderwijs) toch nog kan bijsturen door hetgeen zij meegekregen heeft in vorige periode!!!!

 5. Een typisch trekje binnen de vrije markt is het opdelen van functies en plaatsen van scheidingswanden.
  Volgens mij is de boel vergeven van boomstrukturen en organogrammen.
  Dit vermaterialiseerd en deelt het bestaan/zorg op in gescheiden delen die alleen bureaucratisch samenhangen en feitelijk onhanteerbaar zijn.
  Ik vrees dat onze politici leiding willen geven aan iets wat ze zelf niet begrijpen- totdat ze er zelf mee geconfronteerd worden.
  Lopende bandstijlen,deeltjeskennis,fragmentaties
  Dit vraagt enorm veel arbeidskracht met weinig rendement, laat staan arbeidsatifactie.
  Natuurlijk zijn het onzindiscussies, maar hamer er dat maar eens in…
  Het maakt in ieder geval duidelijk dat elk model wat je ontwikkelt binnen de beroepsgroep terecht komt in de vergaarbak van de overheidsregelingen.
  Geen professionele erkenning,zelfs een slaafs werknemerschap met strikte limieten en grenzen

 6. Dit moet doorgestuurd worden naar Den-Haag, en naar Rutte.
  Er kan dan genoeg worden bezuinigd.
  Laten we onze bejaarden in de gevangenis zetten en de criminelen in een verpleeghuis!
  Op deze manier hebben de bejaarden toegang tot douches, hobby’s, en wandelingetjes.
  Ze krijgen dan ongelimiteerd gratis medicijnen,
  medische – en tandheelkundige behandelingen,
  rolstoelen enz.
  Bovendien krijgen ze gel
  d in plaats van te moeten betalen.
  Ze worden constant via videocamera’s in de gaten gehouden dus ze kunnen direct geholpen worden als ze vallen of hulp nodig hebben.
  Hun beddengoed wordt twee maal per week verschoond
  en al hun kleding wordt gewassen en gestreken naar hen terug gebracht.
  Een surveillant checkt elke 20 minuten hoe het met ze gaat en brengt maaltijden en hapjes naar hun cel.
  Ze kunnen familiebezoek ontvangen in een vertrek dat speciaal hiervoor ontworpen is
  Ze hebben toegang tot een bibliotheek, de sportzaal,
  ‘n geestelijke raadgever, het zwembad en mogen een opleiding volgen.
  Eenvoudige kleding, schoenen, slippers en hulp zijn gratis voorhanden ..
  Privékamers voor allen met een tuin
  waar ook oefeningen gedaan kunnen worden.
  Sinterklaas, Kerstviering af en toe eens een barbecue of theatervoorstelling, allemaal gratis!
  Elke bejaarde heeft de beschikking over een computer, ‘n TV, ‘n radio en dagelijkse telefoongesprekken.
  Een bestuur met managers is aangesteld om klachten in behandeling te nemen en de surveillanten moeten zich aan een strenge code houden, hóe de bejaarden te behandelen.
  Terwijl aan de andere kant…
  De criminelen koud eten krijgen, alleen worden gelaten, achter gesloten deuren, zonder dat er naar ze wordt omgekeken.
  De lichten gaan om negen uur ’s avonds uit en douchen kan eens per week.
  Ze wonen in een kleine kamer, betalen hiervoor per maand en hebben geen enkele hoop er ooit nog uit te komen..
  Zet je toch wel even aan het denken niet ?
  ·

 7. Ik snap niet waar de politiek naar toe wil,eerst moeten we zorgen dat er niet te veel gezichten bij de klant komt dus zorgen wij er voor dat Nivo 3 en vig geschoold worden en dat het binnen 1team alles mogelijk is, en dan nu gaan we het uit elkaar halen, verzorgende en verpleegkundigen dus niet meer samen, idioot gewoon, veel kosten die onnodig zijn. En dan is bij veel gemeenten de functie WMO die van de ambtenaar die over is en dus niet weet waar hij/zij over praat, nee daar wordt je blij van, als we dan toch over geld verspillingen praten is dit het wel. Thuiszorg en de wijkverpleegkundige en het team weten heel goed wat er in de wijk speelt en nodig is zonder dat het extra kosten met zich mee brengt en kunnen veel beter en sneller bemiddelen. Proeftuinen(nursing) is een voorbeeld van wat we moeten willen en waar goed met geld voor zorg omgegaan wordt in een breede contex jong en oud. En er zijn thuiszorgorganisaties waar de overhead al weg is en waar de wijkverpleegkundige en het team de spil in de wijk zijn en waar dus goed gewerkt wordt! ( zelf werk ik binnen zo’n organisatie, erg prettig)

 8. Ik heb het gevoel dat de Nederlandse verpleegkundigen en verzorgenden eens aan tafel moeten gaan zitten ivm met de organisatie van de thuiszorg….
  Ik woon in Frankrijk en hier kent men geen mantelzorg, hier worden ouderen geholpen op max. 27u. in de maand, een half uur voor het middagmaal, een halfuur voor het vieruutje, en 1u.30′ om de wekelijkse schoonmaak te doen op vrijdag en voor de rest komt de verpleegkundige tweemaal per dag langs voor een toilet om 10u.30′ en 20u. en de wekelijkse medicatie klaar te zetten, en voor de rest zit de oudere de ganse dag alleen en niemand is daar kwaad om, het kan inderdaad altijd beter maar de patiënt betaalt hier ook geen euro voor….zorg is hier ook geen prioriteit…. als er iets gebeurt komt de samu u halen en brengt u naar l’urgence en daarna het hospitaal binnen, niet voor lang hoor, .ik heb de indruk dat we het zelf zullen moeten zien te redden en best een levenseinde-testament op zak te hebben voor het geval… is hier zelfs niet geldig.Zo zie je maar welke verwende nesten jullie zijn in Holland.Geduld, ootmoed en volharding…

 9. Als ik iemand van die politiek in mijn handen krijg, dan zullen ze ervan lusten. Doe maar zeg, waarom eerst zeggen dat de ouderen langer thuis willen en moeten wonen en nu opeens van steken opeens van die rare bezuinigingen hun kop boven het water! Schande vind ik het!

 10. Tis maar hoe je het bekijkt.
  Ik heb schandalige acties in de thuiszorg gezien in Brabant waarbij er met geld gesmeten werd en met indicaties gerotzooid bij het leven.
  Gewoon bij mensen langs gaan om te buurten bijv. Uiteraard werd alles geschreven. Er was een verzorgende permanent bezig om indicaties aan te dikken onder andere zaken erin zetten die mensen best zelf konden. Je kon het ze niet kwalijk nemen ook want de concurrentie is moordend en iedereen beflikkerd die
  CIZ indicaties omdat je anders jezelf benadeeld.
  Ook veel huishoudelijke taken die de familie best zelf kon doen. Een mevrouw in een rolstoel met volwassen kinderen waarbij je dan ging koken voor het hele gezin.
  Je stond je in de keuken af te vragen waar gaat dit over. Verzorgenden dachten er niet bij en deden alles wat ze werd gevraagd tot op zekere hoogte, maar als verpleegkundige draaiden je gedachten door van zowel wantoestanden. Ook planners die niet instaat bleken om slim te plannen om bijv. zorg zo te structureren dat km´s bespaard werden. Ik kan er een boek over schrijven maar dat hebben er al zo veel gedaan.
  Kortom door alle misstanden en walgelijke regelzucht gaat nu de hele sector bloeden.

 11. Het is een grote schande zoals de politiek met onze oudere zieken omgaan Ze hebben heel hun leven gewerkt kinderen laten studeren zuinig geweest, nu zijn ze zelf afhankelijk van hulp en krijgen niet de zorg die ze nodig hebben om thuis te kunnen sterven De grote graaiers de zgn bureaucrazy creeert baantjes voor vriendjes en dure bonussen en beslissen of jouw vader of moeder thuis mag sterven op naar een tehuis of hospice moeten. De wijkzuster en huisarts kunnen bepalen wat voor onze ouderen zieken het beste is. schakel al die profiteurs er tussen in uit.
  Dan wordt de gezondheidszorg goedkoper.werk met onze ZZP-ers die met liefde en hun hart en kennis hun werk doen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.