Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tijdwinst inzetten voor kwaliteitswinst

Vijf verpleegafdelingen in drie ziekenhuizen - UMC St Radboud, Zaans Medisch Centrum, Ikazia Ziekenhuis - hebben de eerste stappen gezet binnen het project ‘Tijd voor Zorg'. De verpleegkundige teams bepalen zelf hoe zij tijdwinst kunnen boeken in hun werk. Die tijd komt vervolgens ten goede aan de directe patiëntenzorg.
tijdwinst_kwaliteitswinst_tijd_voor_zorg

Uit onderzoek is gebleken dat verpleegkundigen slechts 25 tot 30 procent van hun tijd aan directe patiëntenzorg besteden. De resterende tijd gaat zitten in zaken als administratie, overleg, coördinatie van zorg, patiëntenvervoer, overdracht en verzamelen van informatie.

Er is een groeiende uitstroom van verpleegkundigen, met mogelijk een tekort tot gevolg.

Patiënten van nu hebben hogere verwachtingen van de zorg en worden steeds assertiever. Het marktdenken vraagt om efficiency en een hoge kwaliteit van zorg. Met het project ‘Tijd voor Zorg’ willen Expertisecentrum LEVV en het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO verpleegkundigen nog beter toerusten voor het werken in deze context.

Na een analyse van de zorgprocessen op de afdeling en de tijdsbesteding van verpleegkundigen, kiezen de verpleegkundigen gezamenlijk voor twee verbetertrajecten. Onderwerpen van verbetertrajecten zijn het optimaliseren van overdracht, medicatierondes, ontslag- en opnameplanning en verpleegkundige verslaglegging.

De deelnemende teams ontvangen coaching en begeleiding bij het zelf signaleren en oplossen van knelpunten op de eigen afdeling. Hiermee wordt het probleemoplossend vermogen van het team versterkt. Ook leren verpleegkundigen en verzorgenden hun professionele inbreng te verdedigen.

 

Op 6 oktober organiseren LEVV, CBO en de deelnemende ziekenhuizen een invitational conference van 16.00-18.30 uur in Vergadercentrum Domus Medica te Utrecht. Aanmelden voor de bijeenkomst kan bij l.pappelendam@cbo.nl

Voor meer informatie: www.levv.nl

 

In TvZ nr. 10 (oktober) een artikel over het project en de eerste ervaringen ermee.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.