Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tips: zo bescherm je je cliënt tegen de hitte

Vandaag gaat het Nationaal Hitteplan in. De warmte brengt vooral risico's met zich mee voor kwetsbare ouderen en chronisch zieken. Met deze tips van het RIVM bescherm je je cliënten/patiënten tegen de hitte.
Tips: zo bescherm je je cliënt tegen de hitte
Foto: Martijn Beekman (ANP)

1. Drink voldoende. Zorg dat je cliënt voldoende drinkt (2 liter per dag). Het is belangrijk dat ouderen extra drinken, ook al hebben ze geen dorst. Alleen een glas drinken voor hen neerzetten is soms niet genoeg, help waar nodig. Pap, vla, soep en fruit zoals bijvoorbeeld watermeloen bevatten ook vocht. Slikt iemand medicijnen waarbij je niet veel mag eten of drinken, neem dan contact op met de behandelend arts. Check hier zeven handige tips om je cliënt beter te laten drinken.

2. Draag koele kleding. Zorg dat je cliënt luchtige, lichtgekleurde kleding draagt van katoen of linnen. Bedenk het hoofd met een zonnehoed of zonneklep en smeer hem/haar in met een hoge beschermfactor.

3. Pas je tempo en programma aan. Plan in een warme periode niet ontzettende drukke activiteiten of zorg dat het programma niet op het heetst van de dag plaats vindt. Dat is tussen 12.00 en 16.00 uur. Het is zinvol om alleen ’s in de ochtend naar buiten te gaan. Ga je dan wel naar buiten, zoek dan de schaduw op. Een voetenbadje kan helpen te verkoelen.

4. Hou het huis koel. Laat de zonwering zakken of doe de gordijnen dicht van kamers die veel zon krijgen. Doe overdag de ramen dicht als het buiten warmer is dan binnen. Zet de ramen ’s nachts en vroeg in de morgen open.

5. Let op jezelf en je collega’s. Je moet niet alleen op je cliënt/patiënt letten, maar ook op jezelf en je collega’s. Ook voor jou geldt dat luchtige kleding je koel houdt. Ga verstandig om met inspanningen en let erop dat niet alleen je cliënten, maar ook jij voldoende eet en drinkt. Hou je collega’s ook goed in de gaten.

6. Let op geïsoleerde mensen. Werk je in de thuiszorg? Let dan goed op cliënten die geïsoleerd leven. Overleg met familieleden of zij een extra oogje in het zeil willen houden. Als je vindt dat iemand zich vreemd gedraagt of verward is, raadpleeg dan de huisarts.

Wat doe jij om de hitte te beperken? Laat je tip hieronder achter!

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.