Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Titel regieverpleegkundige doet geen recht aan het beroep’

De verpleegkundige adviesraad (VAR) van het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg heeft in een brief aan minister Schippers opgeroepen de beroepstitel regieverpleegkundige voor hbo-opgeleide collega’s te heroverwegen.
Intake gesprek op een verpleegafdeling
De verpleegkundige op deze foto stond model en komt niet in dit artikel voor. (Foto: Arno Massee)

Lees de volledige brief van de VAR van het ETZ

De VAR van het ETZ schrijft dat ze het niet eens zijn met de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-verpleegkundigen. ‘Het is noodzakelijk om onderscheid te maken in functie en beroep,’  schrijven VAR-voorzitter Lieke van Puijenbroek en zorgmanager Rita Arts. ‘Maar het mag niet zo zijn dat een bepaalde differentiatie in een functie van een instelling een beroep wordt met bijbehorende eisen, referentiekaders, et cetera. Regieverpleegkundige verwijst naar de regisseursrol van de verpleegkundige, terwijl ‘regie’ slechts één van de rollen is die de hbo-verpleegkundige onderscheidend maakt. De titel ‘regieverpleegkundige’ doet daardoor geen recht aan de totale inhoud van het verpleegkundig beroep.’

Volgens de schrijvers van de brief werkt de hbo-verpleegkundige in het ETZ in de directe patiëntenzorg als reflectieve professional, toont verpleegkundig leiderschap en onderscheidt zich op de gebieden EBP, klinisch redeneren en coachen. ‘Het leidt tot onnodig grote verwarring in de dagelijkse beroepspraktijk wanneer de hbo verpleegkundige als beroepstitel regieverpleegkundige krijgt.’

Discussie mbo-hbo

Landelijk is al een tijdje discussie over de nieuwe beroepstitels. De stuurgroep onder leiding van Doekle Terpstra adviseert nu de titels ‘basisverpleegkundige’ (mbo) en ‘regieverpleegkundige’ (hbo). Vorige week berichtte beroepsvereniging V&VN nog dat 70 procent van hun achterban achter de nieuwe beroepstitels staat.

5 REACTIES

 1. Het lijkt mij goed als er onderscheid komt tussen huidige MBO en HBO, want nu ben je na beide opleidingen Verpleegkundige, verdien je hetzelfde en doe je ook vaak hetzelfde. Het nieuwe voorstel m.b.t. de nieuwe beroepsprofielen is vaag en doet geen recht aan de verschillende titels. Bovendien is dit dus nog allemaal niet zeker! Nog steeds zijn er meer dan 20.000 inservice-verpleegkundigen het niet eens met het feit dat zij niet genoemd worden, het gaat om MBO en HBO, maar onduidelijk is dat invervice-verpleegkundigen toch echt bij de HBO-groep horen en niet bij de huidige BBL/ROC opleiding. Op 7 december zal het overleg m.b.t. dit onderwerp plaatsvinden in de Tweede Kamer. Ook zijn er nog gesprekken met onder andere de verschillende kamerleden/ V&VN etc. Voorstel titels: MBO: assistent-verpleegkundige niveau 4(zoals de titel onderwijsassistent), HBO/Inservice-verpleegkundige: (Basis) verpleegkundige niveau 5 (zoals de artsen), gespecialiseerd verpleegkundige/ regieverpleegkundige: niveau 6 en dan de verpleegkundig specialist/ verplegingswetenschapper niveau 7! Dat is duidelijk en dan weet iedereen, werknemer, werkgever en zorgverzekeraars waar ze aan toe zijn.
  Men kan nog steeds de petitie tekenen! https://petities.nl/petitions/erken-inservice-opleiding-verpleegkunde-a-op-hbo-niveau?locale=nl

 2. Lees alle reacties
 3. De VAR in het ETZ doet voorkomen of wat daar gebeurt de norm is. Lijkt me een beetje arrogant. Verder is het handig als je een brief aan de minister stuurt deze taalkundig volledig correct is met goedlopende zinnen. Dat is deze brief niet. Oh ja vice-voorzitter schrijf je als vicevoorzitter.

 4. De titel basisverpleegkundige doet ook geen recht aan de MBO verpleegkundige. Een MBO verpleegkundige moet ook regie kunnen voeren over haar zorgvragers, klinisch kunnen redeneren
  en een reflectieve professional zijn.
  Het onderscheid zal inderdaad gezocht moeten worden in het uitvoeren van verplegingswetenschappelijk onderzoek en coaching van collega’s wat meer bij de HBO opgeleide verpleegkundige hoort.
  Dus V en VN kijk ook eens in het kwalificatiedossier van de MBO verpleegkundige en kom met een herziening van de beroepsprofielen die recht doet aan zowel de MBO als HBO opgeleide verpleegkundige.

 5. V&VN geeft aan dat 70% vd ondervraagde verpleegkundige achter de titel verpleegkundige voor mbo en regie verpleegkundige voor hbo vpk staat. Basis verpleegkundige wordt door V&VN niet genoemd in hun reactie. Dat maakt mi de discussie er niet duidelijker op.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.