Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Toetreding zorg zzp’ers nog mijlenver weg’

Volgens het ministerie van VWS kunnen kunnen zzp’ers in de zorg vanaf 1 januari 2012 gewoon volledig aan de slag in de thuiszorg. Lex Tabak van het landelijk collectief voor zzp’ers in de zorg ziet het minder rooskleurig in.
'Toetreding zorg zzp'ers nog mijlenver weg’

De ministerraad liet vrijdag weten het Besluit zorgaanspraken AWBZ te wijzigen, zodat verzorgenden en verpleegkundigen voortaan zelf overeenkomsten kunnen sluiten met de zorgkantoren. VWS reageerde hiermee op het persbericht van De Zorgprofessional van vorige week, waarin Lex Tabak liet weten dat duizenden zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden die Nederland telt, aan de zijlijn van de zorg blijven staan omdat hen de komende anderhalf jaar geen formele positie binnen de gezondheidszorg wordt aangeboden. Maar met ingang van 1 januari 2012 kunnen individuele zorgverleners ook aan de slag in de thuissituatie als het gaat om persoonlijke verzorging, verpleging en begeleiding. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Minder positief gestemd
Lex Tabak van De Zorgprofessional, een landelijk collectief voor zzp’ers in de zorg, is minder positief gestemd over dit bericht. ‘We zijn nog mijlenver verwijderd van zelfstandige toetreding van zzp-ers in de zorg. Daar gaat de aanpassing van het Besluit zorgaanspraken waar hier in dit bericht over gesproken wordt niets aan veranderen. VWS weet dat en wij weten dat. Maar het bekt zo lekker: ‘meer mogelijkheden voor zelfstandigen in de zorg’.

AWBZ
Tabak heeft naar eigen zeggen zorgkantoren gesproken die verzorging en verpleging verdelen en die hebben vooral veel vragen over zzp’ers. ‘Hoe zit het met kwaliteit, hoe zit het met bereikbaarheid, hoe voegen we de groep in behapbare proporties? Daar ligt een fors stuk weerstand. De zorgen van zorgverzekeraars  en zorgkantoren zullen weggenomen moeten worden om tot een volwaardige positie te kunnen komen. Ook belangrijk: op het fiscale vlak verdwijnen naar verwachting veel problemen als we een volwaardige positie hebben. Dat gaat niet zomaar, daar heb je hulp bij nodig. Er is op dit moment nog geen enkel voorbeeld van een zelfstandige verpleegkundige die rechtstreeks toegestaan wordt voor een zorgverzekeraar – onder de Zorgverzekeringswet – of zorgkantoor – onder de AWBZ – te werken.’

Marktwerking
Volgens Tabak moet er een keurmerk komen voor zzp-ers, ICT systematiek in aansluiting met die zorgkantoren zal aangepast moeten worden, er zal gekeken moeten worden op welke wijze de zzp-er in directe lijn met het zorgkantoor kan opereren, en er moet over de fiscale aanpak gesproken worden. Tabak: ‘Het zijn zaken waar we sinds de toezegging van Klink al een jaar over spreken, maar gaandeweg dat traject heeft VWS besloten die hulp maar gewoon niet te geven. De marktwerking moet het zelf maar oplossen, zo lijkt de gedachte.’

Versnipperde groep zzp’ers
Als je echter over een versnipperde groep zzp’ers spreekt, die het op moeten nemen tegen bestaande belangenclubs en de gevestigde orde en regelgeving, dan weet je bij voorbaat al dat de kansen nihil zijn. Een partij zal daar de regie in moeten voeren. Een partij die het belang van de arbeidsmarkt op landelijk niveau inziet en die bereid is een plek voor de zzp’er te forceren binnen de bestaande krachtenvelden: VWS. Maar helaas. Het is overduidelijk dat buiten de technische kant van wetgeving aanpassen en een paar partijen aan tafel zetten met elkaar, VWS niet verder met het dossier aan de gang zal gaan. Wettelijk mogen we dus wel, maar praktisch zal het er voorlopig niet van komen. Wellicht dat onder nieuwe WCZ wetgeving de zzp’er wel praktisch aan de gang kan gaan, zo is vorige week verteld. Maar eigenlijk is dat praktische, dat zorgverlenen aan bed, niet relevant zo blijkt. Want de wetgeving is aangepast dus het dossier kan de kast weer in.

Lees ook: de blogs van Nursing-expert en zzp’er Wieke

VWS / De Zorgprofessional
Door: redactie Nursing

Eerder in het nieuws:
Geen formele positie voor zzp’ers in de zorg
Kamervragen over de positie van zzp’ers
Zzp’ers zorg luiden de noodklok
Zzp’ers mogen na kort geding AWBZ-zorg leveren

3 REACTIES

 1. Ideale combi heb ik nu;
  in loondienst qua vaste lasten
  en bijhouden vaardigheden/bevoegdheden..
  Uiterst weinig te maken met kind-onvriendelijke
  roosters daar ik buiten paar vaste uren
  geheel vrij ben om te gaan werken als zzp
  buíten dit zorgcentrum..
  Geen vergaderingen ook; geen tijd voor hahaha !
  Zo kan ik het wel jaren volhouden ja..

 2. Lees alle reacties
 3. er is toch al lang een keurmerk, waarom moet er nog 1 komen ? Hun eisen en voorwaarden zijn zeer streng als ZZPérs dat keurmerk behaald hebben en daarna gecertifiseerd zijn weet je dat het goed zit, ze regelmatig bijscholingen volgen en de juiste verzekeringen hebben(zie mijn keurmerk.nl)

 4. Hoi,
  Ik begrijp dit niet zo goed, want ik kom uit België.
  Bij ons zijn zelfstandige verpleegkundigen voornamelijk in de thuissituatie tewerk gesteld. (cfr wijkverpleging) Dus de verpleegkundige doet hygiënische zorgen, inspuiting, stomazorg, diabetesopvolging…. Wij worden meestal rechtstreeks betaald per prestatie (forfairtair bedrag per prestatie) door de mutualiteiten/ziekenfondsen (bij jullie zorgverzekeraars) die op hun beurt betaald worden door een overheidsdienst.
  Is dat nog niet zo bij jullie? Bij ons zijn (zzp) freelancers nog te weinig ingeburgerd. Afwel via interimkantoren en nu hier en daar outsourcings. En anders zelfstandige thuisverpleegkundige.
  Persoonlijk vind ik niet dat het afbreuk doet aan de kwaliteit van zorg. Integendeel. Als zelfstandige worden er nog meer eisen gesteld of anders dreigen patiënten op een ander te gaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.