Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

‘Toiletgang in verpleeg- en ziekenhuis onwaardig’

'Toiletgang in verpleeg- en ziekenhuis onwaardig'

Ouderen in verpleeg- en ziekenhuizen kunnen niet altijd van het toilet gebruikmaken als dat nodig is. Ook worden zij niet altijd met waardigheid behandeld. Dat blijkt uit twee Britse dieptestudies naar continentiezorg voor ouderen in ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen.

Niet verschoond na toiletgang
De onderzoeken werden uitgevoerd door de universiteit van Kent en de Clinical  Effectiveness and Evaluation Unit (CEEU) van het Royal College of Physicians in Groot-Brittannië. In het eerste studie interviewden de wetenschappers 33 mensen tussen de 68 en 89 jaar gedurende een periode van 4 maanden. Daaruit bleek dat ouderen vaak moesten wachten tot ze naar het toilet mochten, ook als ze belden en om hulp riepen. Ook werden ze na de toiletgang niet altijd verschoond.

Incontinentie en verlies van waardigheid
De ouderen gaven aan dat dit geestelijk lijden en het verlies van waardigheid veroorzaakte, Het onderzoek benadrukte dat incontinentie ouderen in een stigmatiserende situatie brengt die consequenties heeft voor de sociale omgang met anderen. Veel ouderen vonden het verder moeilijk om hulp te zoeken bij professionals en naasten.

Zorgen over privacy en hygiëne
De tweede dieptestudie naar continentiezorg bij 10 ouderen leverde vergelijkbare uitkomsten op. De onderzoekers meldden bezorgd te zijn over zaken als (opnieuw) waardigheid, privacy, hygiëne en faciliteiten voor het wassen van handen.
De uitkomsten van het onderzoek zijn gebruikt voor de volgende bijeenkomst van de National Audit of Continence Care, waarin hulpverleners de kwaliteit van hun incontinentiezorg vergelijken met evidence based criteria die hiervoor bestaan.

Door: redactie Nursing
Nursing Times

13 REACTIES

 1. Mijn man zit nu sinds enkele dagen in een verpleeghuis en is dementerende. Thuis heeft hij nog nooit in zijn broek geplast. Waar hij nu zit mag hij alles in zijn broek doen. Hij weet niet waar de w.c. is. Machteloos sta ik!!! Wat een achteruitgang in enkele dagen tijd. Waarom niet om de paar uur even naar het toilet met een patiënt. Mensonterend om mensen zo incontinent te maken binnen enkele dagen!

 2. Lees alle reacties
 3. ik ben verzorgende van beroep ,kwam in het ziekehuis vanwege stembandkanker .
  ik had op vercouver al het nodige vocht gehad eemaal op de afdeling moest ik dus veel plassen maar dat kon niet want ik kreeg steeds te horen dat ik net geplast had en kreeg geen po
  dus heb ik het in bed gedaan wat nogal boosheid van de verpleegkundige opriep .
  ik weet nu hoe de oudere mens zich voelt en ik ben pas 60
  dit vergeet ik dus nooit meer en als bij mij de oudere mens zegt dat hij moet plassen dan wordt er geplast .
  ik vind het ver gaan als de oudere moet plassen en er geen tijd voor is door onderbezetting van personeel

 4. Wat er gezegd wordt is geheel waar, maar als je met zo weinig verzorgende ( 2 )op 26 bewoners zorg moet leveren, is dat ook niet te doen, daarbij komt dat wij ,als verzogende instellingen, de enige zijn die een “clientagenda”moeten bij houden, wat enorm veel tijd kost, elke handeling die je doet met of bij een bewoner moet je verantwoorden, b.v toiletgang 3 minuten, helpen met eten 7 minuten, en dat van alle bewoners,ik ben dat in nog geen enkle beroepsgroep tegen gekomen. Als er voor dit soort klussen, dan andere mensne dan verzorgende worden aangenomen misschien dat het vak van verzorging en verpleging dan weer aantrekkelijker gaat worden. Dus wat wordt er gedaan, er wordt gekeken hoe het proces van zorg geven nog meer ingekort kan worden omdat je zoveel andere taken hebt. En ik heb het idee als alles maar goed op papier staat lever je goed zorg, nou laten we het dan maar niet over kwaliteit hebben.
  Ik hoop echt dat ze in Den Haag daar achter hun bureau nog eens na gaan denken over toekomst van de zorg, dit met name voor de gewone nederlander die nou net niet dat inkomen heeft van de premier.
  Ik weet het staat er allemaal erg negatief, maar laten we eerlijk zijn hier hebben met z’n alle nooit het mooie beroep voor gekozen

 5. Dit is natuurlijk heel vervelend {zacht uitgedrukt}, maar er is een oplossing voor. Als de mensen nog een redelijke handfunctie en continent zijn hebben wij een apparaat in de verhuur of koop. Dit is natuurlijk ook geweldig in de thuissituatie want men heeft geen zorg nodig voor de toiletgang en door dit apparaat kan iemand thuis blijven wonen. Geen incomateriaal en behoud zelfstandigheid, minder valincidenten. Op onze website staat de UriComfort dus als ik je nieuwsgierig heb gemaakt neem daar dan even een kijkje het is de moeite waard.Voor verdere info of een demo op lokatie mag je me altijd bellen 06-52034093.
  http://www.emcart.nl

 6. Ook in de thuiszorg hebben we met dit probleem te maken en gaan we op vaste tijden clienten naar de wc helpen,dus plassen op commando kun jij het ?? nou ik niet…..
  Vervolgens krijgen we ook vaak revalidanten uit de verpleeghuizen terug die werkelijk incontinent gemaakt zijn bv omdat hen gezegd werd ’s nachts maar gewoon in het incontinentiemateriaal te plassen…..
  Vorige week werd op een symposium in het lumc door een uroloog beweerd dat heel veel van de mensen onnodig incontinent is en dat er veel winst te behalen valt.
  Tijd dat de overheid dat nou ook eens doorkrijgt

 7. zelf werk ik in een verpleeghuis, het is best verdrietig als ik dit allemaal lees,
  wij doen allemaal ons best en staan 5verorgenden (Niet allemaal gediplomeerd) om 40 (dementerende) bewoners.
  dus 1 op 8 !! Daarbij hebben we adminstratie, eten/drinken, bewoners die naar bed gaan/ toilet gaan etc.
  Hoe graag ik/wij het ook willen het lukt niet om iedereen te helpen en staan zelf soms ook machteloos.
  door de incontinentieverpleegkundige wordt ook gezgegd dat we tena’s moeten aanlaten als ze niet geheel verzadigd zijn (nu is dat wel steeds beter materiaal).
  ik denk dat de overheid maar eens mee moet kijken,
  ze zijn bij mij welkom dan mogen ze mij vertellen wat ik beter/meer kan doen!!

 8. Het is wat Nel zegt: dat wat je wil, je ideaalbeeld, klopt niet met de werkelijkheid. Het is om triest van te worden. Het is voor mij ook 1 van de redenen geweest om de nachtdienst in te gaan, zodat ik het in ieder geval ’s nachts op mijn manier kan doen. En ik wel, min of meer, tevreden naar huis kan gaan. Overdag en ’s avonds loop ik tegen te veel dingen die in mijn optiek anders kunnen (moeten). Ook al zijn mijn collega’s nog zo van goede wil. Ook zij zijn/ worden beperkt in de mogelijkheden. En dat is ook met de toiletronde zo. Mensen worden incontinent gemaakt. Heus niet allemaal, maar veel. Niet (altijd) met opzet, maar omdat de omstandigheden er naar zijn. Je bent overdag met 5 verzorgenden (niet allemaal gediplomeerd) en die moeten 30 bewoners verzorgen. Je kunt je voorstellen dat het dan niet gaat lukken om iemand gelijk naar de wc te brengen als iemand aandrang heeft.
  Ik merk ook aan mijn collega’s dat ze wel de wil hebben om goede zorg te leveren, maar ook afgestompt raken doordat er steeds gaten vallen in het rooster die niet of niet adequaat opgevuld raken. Er is reorganisatie na reorganisatie. De wet-en regelgeving waar aan voldoen moet worden, maar die administratief ook veel tijd vraagt. Nou ja, noem al die ellende maar op! En dan is er nog vakantie en ziekte, waardoor er ook nog eens extra gaten vallen in het rooster.
  Het heeft allemaal invloed op de kwaliteit van zorg.
  En ik snap daarom heel goed dat een aantal collega’s oogkleppen dragen/afgestompt raken of snel geïrriteerd raken wat ook zijn weerslag heeft op de zorgverlening.
  Ik heb de mogelijkheid gehad en er gebruik van gemaakt om en minder te werken en om mijn diensten aan te passen (nachdienst) dat ik nog wel in de zorg kan werken maar dan op zo’n manier dat het voor mij nog werkbaar is. Daarnaast houd ik me met andere dingen bezig.
  Wat betreft incomateriaal: het is misschien minder onaangenaam dan vroeger, maar je moet wel in je broek plassen. En dat is een vervelend gevoel en een naar idee! Daar mag weleens bij stil gestaan worden.

 9. Ik hoop Esther dat je gelijk hebt maar mijn ervaring is anders. Met de beste bedoelingen stond ik regelmatig met de rug tegen de muur. En die muur bestond uit onvoldoende personeel en hoe hard je ook werkt, hoe zeer je ook je best doet, hoeveel je ook meevoelt met de mensen die van je afhankelijk zijn, of het nu je medewerkers zijn of je patiënten, je redt het niet. Niet op de manier die ik verstond en versta onder “menswaardig”. Niet op de manier waarop ik hoopte dat mijn ouders ooit verpleegd en/of verzorgd zouden moeten worden, als dat nodig zou zijn. En dat was en is mijn uitgangspunt, het werd ook mijn ondergang, de lat lag te hoog. Als ik het had willen volhouden zou ik met second best genoegen moeten hebben nemen, ik kon dat niet. Het klinkt bitter, dat is niet de bedoeling maar kijk goed, luister goed en wees een zegen voor de mensen die afhankelijk van je zijn.

 10. Ik wil wel even een opmerking maken of het woord luiers. Een baby heeft een luier om,een volwassene draagt incontinentiemateriaal.
  Ik werk zelf in een verzorgingshuis en helaas moet iemand wel eens even wachten op hun toiletronde,maar als men een toiletoproep doet is de intentie om binnen 3 minuten bij de zorgvrager te zijn.

 11. Volgens mij zijn deze Engelse gegevens wel degelijk vergelijkbaar met de situatie in Nederland. Mijn 83 jarige moeder revalideert momenteel in een verpleeghuis na een herseninfarct, waar de zorg op zich best goed is. Maar ook zij moet regelmatig wachten omdat er onvoldoende personeel is. Gevolg is, dat ze het dan maar in de luier doet of door het lange ophouden van ontlasting de aandrang is verdwenen tegen de tijd dat ze aan de beurt is. Ze voelt zich hier zeer ongelukkig over. Maar een mens is (helaas) snel geneigd om zich aan te passen en niet te klagen, zeker in een situatie waarin je afhankelijk bent van anderen. Natuurlijk willen de meeste verzorgenden en verpleegkundigen goede en belevingsgerichte zorg bieden. Helaas is er nog altijd relatief minder budget beschikbaar voor zorg dan voor medisch/technische handelingen en middelen.
  Overigens zegt het kleine aantal onderzochte personen in deze studie niets over de kwaliteit en de geldigheid van de uitkomsten. Het betreft hier namelijk kwalitatief (diepte)onderzoek over o.a. de beleving van de respondenten. De conclusies zeggen dan ook vooral wat mensen ervaren en niet, dat dat voor de hele groep geldt.
  Maar als we eerlijk zijn als professionals, zullen we de uitkomsten herkennen, alle goede bedoelingen van veel collega’s ten spijt.

 12. Ik heb zelf in een verpleeghuis gewerkt en daar krijgen nieuwe opnames standaard een luier om, zijn ze niet incontinent dan worden ze dta van zelf wel, na een half jaar loopt vrijwel iedereen met een luier om, er is simpelweg niet genoeg personeel om de mensen tijding naar het toilet te helpen.
  mensen die dat ontkennen weten niet hoe de dagelijkse gang van zaken is of ontkennen het bewust, klagen bij leidinggevende helpt niks, ze willen gewoon niet genoeg geld uittrekken voor genoeg handen aan het bed.

 13. Inderdaad is het moeilijk als je incontinentiemateriaal krijgt en je maar erin MOET plassen omdat er te weinig tijd is om te helpen.Ik heb dat zelf meegemaakt bij de verpleging van mijn partner en op een gegeven moment wordt met murf erdoor,maar je kunt toch niet zo met deze generatie (65+) omgaan??
  Zij hebben vanaf 1945 intensief meegeholpen de maatschappijn op te bouwen en dan nu zo !!!!!!
  Gelukkig dat er nu pas uit studie ook blijkt dat het niet goed is.
  Inderdaad er is verlies van waardigheid.
  Ik hoop dat de betreffende instanties tot inzicht komen of moeten zij evenals de bewoner het zelf aan den lijven ondervinden ????????

 14. Deze studies zijn denk ik in Engeland gedaan en daar is de zorg voor ouderen m.i. niet te vergelijken met de zorg in Nederland. Daarbij vind ik het aantal onderzochte mensen er weinig en kan dan volgens mij ook geen goede basis vormen voor wetenschappelijk onderzoek. Mijn ervaring is, dat door belevingsgericht werken er toch wel naar behoefte van de bewoner wordt gehandeld. Ook verschonen wordt in het verpleeghuis waar ik heb gewerkt op tijd gedaan. Mijn indruk is, dat dat soort praktijken toch niet meer aan de orde van de dag zijn. Ook door betere incontinentie-materialen is het voor de bewoners minder onaangenaam dan vroeger.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.