Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Tolerantiescan voor homovriendelijke ouderenzorg

Verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland hebben er een nieuw instrument bij om homovriendelijker te worden. Met een online tolerantiescan kunnen ze ontdekken hoe roze zij zijn.
Tolerantiescan voor homovriendelijke ouderenzorg

Zorginstellingen kunnen vanaf vandaag (na 15.00 uur) op rozezorg.nl terecht voor de tolerantiescan. In de tolerantiescan wordt onder meer gekeken naar het respect voor en de omgang met homoseksuele bewoners van instellingen. De instellingen die aan de wensen van ‘roze 50-plussers’ voldoen, krijgen een certificaat: een ‘roze loper’. Het certificaat geeft aan dat de instelling oog heeft voor de sociale acceptatie van seksuele diversiteit bij bewoners en personeel. Een aantal instellingen heeft het certificaat al in de wacht gesleept.

Discriminatie
Volgens een consortium, bestaande uit seniorenbond ANBO, kenniscentrum Movisie en de homo-organisaties COC en Schorer, durven veel bewoners niet voor hun geaardheid uit te komen. Ook zijn er geluiden dat er tussen bewoners wordt gediscrimineerd en gaan medewerkers en nogal eens van uit dat ouderen geen homoseksuele gevoelens hebben. Met de tolerantiescan moet hierin meer inzicht en verandering komen.

Door: redactie Nursing

Abonnee
Meer achtergronden over je vak? Neem dan nu een abonnement op Nursing.

4 REACTIES

 1. Al die aandacht voor homo’s, ik zou zeggen: kap ermee. Zij verdienen dezelfde zorg en aandacht als niet-homo’s (‘normale mensen’ zal ik maar niet schrijven). Net als wat Martin zegt: ze willen buitenbeentjes zijn, maar als ze als buitenbeentjes worden behandeld schreeuwen ze moord en brand, verstoren ze kerkdiensten etc. Bah, dan liever maar geen roze zorg!

 2. Lees alle reacties
 3. Het doel is prima:
  ‘Het certificaat geeft aan dat de instelling oog heeft voor de sociale acceptatie van seksuele diversiteit bij bewoners en personeel.’
  Dat vind ik zeker geen onzin. Homo’s plaatsen zichzelf niet buiten de groep. Dat gebeurt vaak onbewust door de groep zelf (juist omdat mensen zoals Martin zeggen dat iedereen maar lekker gewoon moet doen: en dan is anders zijn ineens niet meer gewoon), en inderdaad veel in groepen ouderen die het fenomeen niet goed kunnen begrijpen of niet willen accepteren. Het is alleen maar goed dat instellingen rekening willen houden met mogelijke uitsluiting, discriminatie of onbegrip. Het moet niet groter worden dan het is, maar het idee getuigt van respect voor iedereen.
  @ 50plushomo: Deze scan zegt niets over goede zorg dus de uitkomst moet je ook niet op die manier interpreteren: het gaat om de sociale acceptatie van bewoners en personeel met een andere seksuele geaardheid. Homovriendelijk dus. Als je iets wilt weten over prestaties van de instelling, moet je iets anders gebruiken dan de tolerantiescan, dat lijkt me duidelijk.

 4. Wat een onzin! Een tolerantiescan voor homovriendelijke ouderenzorg. Steeds meer willen homo’s een buitenbeentje zijn. Moeten ze het ook niet gek vinden als zodanig behandeld te worden. Ik zou zeggen: doe gewoon en je zult die hele tolerantie scan niet nodig hebben. Iedereen heeft recht op goede ouderenzorg met respect voor zijn/haar geaardheid. Iets anders dan dat zou bestreden moeten worden (maar niet met een tolerantiescan!)

 5. Het is een goed bedoeld initatief, maar het slaat natuurlijk nergens op!
  Want een tehuis kan homovriendelijk zijn en reuze slechte zorg leveren of omgekeerd, een tehuis kan goede zorg leveren en homo onvriendelijk zijn.
  Daarnaast zijn de ANBO en het COC overgesubsideerde instellingen waarvan de achterban niet repressentief is voor de bewoners van verpleeg en verzorgingstehuizen.
  Kortom leuk bedacht, weinig waarde!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.