Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Top 10 best gelezen berichten voor verpleegkundigen

Aan het eind van het jaar kijken we terug op de tien best gelezen berichten van Nursing in 2013.
Top 10 best gelezen berichten voor verpleegkundigen
Foto: Stock.XCHNG

1. Novo Nordisk roept insulinepennen terug
Fabrikant Novo Nordisk riep eind oktober vijf charges van de insulinepen Novomix® 30 Flexpen terug. De insulinepennen voldeden niet aan de vereiste specificaties voor de concentratie insuline. Dit kan leiden tot een hypo- of een hyperglykemie. De pennen zijn inmiddels allemaal terecht.


2. 8 dingen die je beter niet kunt zeggen tegen je patiënt/cliënt

Goedbedoeld zeg je soms dingen die verkeerd kunnen overkomen op de patiënt. Acht uitspraken die je beter kunt vermijden. 

3. Nieuwe richtlijn ontraadt biotexbadje bij acute wond

In de eerste evidence based richtlijn voor de behandeling van acute wonden worden badjes met huishoudelijke reinigingsoplossingen zoals Biotex, Badedas en soda ontraden. Deze zouden de kans op infectie, vertraagde genezing en maceratie van de huid vergroten. 

4. Verpleging en verzorging wordt ’thuisverpleging’
Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) presenteerde eind april zijn brief over de hervorming van de langdurige zorg. Opvallendste punt voor verpleegkundigen: in de Zorgverzekeringswet (Zvw) komt een nieuwe aanspraak genaamd ’thuisverpleging’.


5. Nieuwe contra-indicaties voor diclofenac
Het gebruik van diclofenac-bevattende geneesmiddelen voor systemisch gebruik wordt, met het oog op de cardiovasculaire bijwerkingen, verder beperkt. Dat oordeelt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) begin augustus.


6. Herregistratie BIG: bijna 30.000 aanvragen verpleegkundigen

Begin juli hadden 28794 verpleegkundigen een aanvraag ingediend voor de herregistratie in het BIG-register. Er waren nogal wat problemen.

7. Verpleegkundigen mogelijk vervolgd voor verkeerd plaatsen sonde
Twee Belgische verpleegkundigen van het UZ Gent riskeren het om te worden vervolgd voor de dood van een anorexiapatiënte. Het 14-jarige meisje stierf in 2011 als gevolg van het verkeerd plaatsen van een voedingssonde. Een van de verpleegkundigen plaatste de sonde in de luchtpijp in plaats van in de slokdarm.


8. Hittegolf: aandachtspunten medicatie bij hitte
Op dit moment misschien moeilijk voor te stellen: maar eind juli was er een hittegolf in Nederland. Er zijn veel medicijnen waarbij het extra belangrijk is om bij hitte alert te zijn. Sommige medicijnen hebben namelijk niet alleen invloed op een ziekte, maar óók op de temperatuurregulatie van je cliënt of patiënt.


9. Geen nullijn in zorg
De nullijn voor verpleegkundigen en verzorgenden was is voorlopig verdwenen. Ook komt er een verbod op nulurencontracten in de zorg. Dat waren twee belangrijke uitkomsten van het sociaal akkoord dat half april werd gepresenteerd door werkgevers- en werknemersorganisaties en het kabinet. Blogger Jos was het daar niet mee eens: ‘Het nulurencontract in de zorg moet blijven’

10. ‘Kabinetsplannen hebben forse impact op verpleegkundigen’
Brengt de rijksbegroting voor 2014 goed of slecht nieuws voor verpleegkundigen? En hoe zit het met baangarantie? We vroegen het aan Francis Bolle, lobbyist van V&VN.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.