Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Top 10: meest gelezen weblogs van 2009

Sandra, Suzan en Jos schreven dit jaar weer over allerhande onderwerpen: Mexicaanse griep. wonden, lastige familie, spoken... Welke weblogs werden dit jaar het meest gelezen door bezoekers van Nursing.nl? En welke blogger is het populairst?
Top 10: meest gelezen weblogs van 2009

1. Verpleegkundigen zijn watjes! (Sandra Hansma)
2 maart, over verpleegkundigen die klagen, maar geen actie ondernemen – ‘Misschien moet ik het voor gezien houden, met mijn oproergekraai. Misschien moet ik accepteren dat verpleegkundigen en andere zorgenden mopperende lafaards zijn. Misschien moet ik mij erbij neerleggen dat mijn beroepsgroep ‘nou eenmaal’ niet serieus genomen wordt (en daarmee hún patiënten). Omdat we een groot hart hebben, maar een piepklein bekkie.’

2. Wel of geen griepprik? (Jos Kaldenhoven)
27 augustus, over het al dan niet vaccineren tegen Mexicaanse griep – ‘Ik word er obstinaat van als ik lees dat wij als verpleegkundigen een plicht zouden hebben om ons te laten vaccineren. Mogen wij dat alsjeblieft zelf beslissen?! Er rustig over nadenken en met evenveel recht als anderen ‘nee’ zeggen als we niet bereid zijn het risico te nemen ons in te laten spuiten met een middel waarvan de bijwerkingen nog niet zijn onderzocht?!’

3. Griepprikken geven (Suzan Senczuk)
28 oktober, over het toedienen van het Mexicaanse griep vaccin in de huisartsenpraktijk – ‘Uiteraard zal ik met alle goede zorg mijn patiënten voorzien van het vaccin. Ik ben echter wel benieuwd hoe die dag gaat verlopen, hoeveel opkomst er is en hoe ik me ga redden in het vragenvuur over de bijwerkingen. Hoe denken jullie over het uitvoeren van een verpleegkundige handeling waar je eigenlijk niet voor 100 procent achterstaat?’

4. ‘Morfine = de dood’ (Jos Kaldenhoven)
28 mei, over de mythe dat morfine vaak het laatste redmiddel is – Ik kom zaterdagochtend voor het eerst bij mevrouw. Haar bed staat in de woonkamer, haar man doet de deur open. Al snel wordt duidelijk dat mevrouw baat heeft bij de morfinepomp. Tot ze de vraag stelt: ‘Ben ik de enige met een morfinepomp?’ Ik leg haar uit dat ze zeker niet de enige is. Dat lucht haar zichtbaar op, en haar volgende opmerking geeft gelijk aan wat ze met haar eerste vraag bedoelde: ‘Ja, want je hoort zo vaak dat als iemand morfine krijgt, dat het dan snel is afgelopen…’

5. Vastbinden dan maar…
22 juni, over al dan niet fixeren van patiëntenGefixeerd? VASTGEBONDEN zul je bedoelen! Ik vond het vreselijk om míjn opa zo te moeten zien, zo met zijn polsen aan het bedrek vastgeketend. De tranen stonden mij in de ogen. Natuurlijk is het voor de veiligheid. En als een patiënt voor fixatie in aanmerking komt is dat ook niet voor niks.’

6. Zuster Cruëlla (Suzan Senczuk)
6 juli, over het al dan niet aanspreken van collega’s op hun gedrag ‘Ik hoop niet dat zuster Marian mij komt verzorgen…’ Ik wist niet wat ik hoorde toen een oudere patiënte dat in vertrouwen aan mij vertelde. Iemand niet zo graag mogen of er de hele dag tegenop zien dat een bepaalde verpleegkundige je komt verzorgen: dat zijn bij mij twee verschillende dingen. De patiënt die nog liever niet verzorgd wordt, dan verzorgd wordt door die ene zuster!’

7. Fraxi in actie (Suzan Senczuk)
27 juli, over het soms verwarrende beleid rondom anti-stollingsmiddelen – Is het niet belachelijk dat het feit of iemand postoperatief fraxiparine krijgt, ligt aan de operateur? Ik vind van wel! Wat zeg of denk je op zo’n moment? Hoe moet je je verantwoorden?

8. De cysto of de suprapubis? (Suzan Senczuk)
11 mei, leerlingverpleegkundige Suzan Senczuk schrijft haar eerste blog – Toch is dit op zich een raar fenomeen. Waarom gebruiken doorgewinterde verpleegkundigen altijd een andere naam? Even moet ik denken aan het programma  ’10 voor taal’ waarin kandidaten in de finale zo snel mogelijk het juiste synoniem bij het woord moeten zoeken. Het zou misschien veel tijd besparen voor leerlingen hier goede afspraken over te maken op een afdeling.

9. Gefrustreerde zoon (Suzan Senczuk)
23 september, over de soms moeizame relatie met familie van patiënten – Help, hoe moet ik reageren?! Een hele boze zoon vraagt waarom zijn vader nog op de kamer met de onrustige patiënt ligt. Maar er is geen andere plek.

10. Wondverzorging van Flinke Jaap (Jos Kaldenhoven)
Afgelopen woensdag ging ik samen met een collega naar Jaap voor de wondzorg. Het gaat om een flinke wond met een complexe behandeling. Jaap is al ruim twee jaar in zorg. Ik had zijn wond ooit al eens gefotografeerd en nu vond mijn collega het tijd om de wond opnieuw te documenteren.

Deze haalden de lijst nét niet: Fan van POP (Suzan Senczuk), Bacteriurie voorkomen (Jos Kaldenhoven) en Het Persoonsgebonden budget (PGB) (Jos Kaldenhoven)

Door: Nienke Berends, redactie Nursing

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.