Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Top 10: meest gelezen weblogs van 2010

Naast trouwe bloggers Jos en Sandra, maakten we dit jaar kennis met de jonge Quinten en  Annemart. Suzan Senczuk vertrok als blogger na haar afstuderen in juni, en Bram begon diezelfde maand als columnist voor Nursing (blad). Welke van hun stukken werd dit jaar het meest gelezen door bezoekers van Nursing.nl? En welke blogger is het populairst?
Top 10: meest gelezen weblogs van 2010

1. Complementair ingetratief (Bram Hengeveld)
17 juni, over alternatieve geneeswijzen versus wetenschap – Dat er nog nooit een greintje bewijs voor het bestaan van het ‘menselijk energieveld’ is gevonden (de kern van therapeutic touch), mag de pret niet drukken: complementair lijkt wars van aanvulling vanuit bijvoorbeeld de wetenschap.
(deze column van Bram behaalde een record aan reacties in de geschiedenis van Nursing.nl: op het  moment van schrijven stonden er 523 reacties bij zijn column)

2. Verpleegkundige monsters (Sandra Kleefstra)
17 juli, over collega’s die niet zo lief voor een patiënt zijn als jij – Ik geniet van de dankbaarheid van deze mensen, maar schrik van dat wat kennelijk nog misloopt onder handen van collega-verpleegkundigen. En of die plegen nou op mijn afdeling werken of ver buiten de muren van mijn ziekenhuis; ik schaam me ervoor. 
 
3. Zachtaardige maken flutverpleegkundigen (Sandra Kleefstra)
21 november,  over streng zijn tegen stagiaires – Voor een fraai beroep als het onze moet je hard knokken. Ik heb me dan ook voorgenomen om mijn eisen kenbaar te maken. Vriendelijk en respectvol, maar wel duidelijk(er). Wil jij mijn collega worden, dan ligt hier je eisenpakket.

4. Een verpleegkundige ziet er goed uit (Sandra Kleefstra)
26 juli, over het uiterlijk vertoon van verpleegkundigen – Een verpleegkundige met tatoeages en piercings loopt ons kleedhok binnen. Haar zwart opgemaakte ogen kijken streng om zich heen. Het gesprek dat gaande was, valt stil. Tien minuten later komt het meisje de teampost binnen. Van die tatoeages ontbreekt ieder spoor nu ze er een wit uniform overheen draagt, net als de rest. Haar wilde, rode lokken heeft ze bij elkaar gebonden in een staartje. Op een wenkbrauw- en oorring na, is ze toch precies als ik.
 
5. Zuster, het is zo’n klein wit pilletje (Suzan Senczuk)
27 januari, over patiënten die allemaal verschillende medicijnen gebruiken – Als hulpverlener heb ik al moeite met de precieze werking van verschillende soorten bètablokkers. Laat staan zo’n patiënt. Het is natuurlijk niet noodzakelijk dat zij de specifieke werking van alle medicijnsoorten kennen. Maar de patiënt wil toch wel graag weten welk pilletje hij waarvoor slikt.

6. Seks in de thuiszorg (Jos Kaldenhoven)
9 maart, over het verrichten van seksuele handelingen bij cliënten – In dit soort gevallen verwijs ik graag door organisaties als Flekszorg. En als er geen financiële ruimte voor is, dan kan het CIZ, of de gemeente wellicht iets betekenen. Ik ben een groot voorstander van zorg op maat, maar ook daar zijn grenzen in!

7. Vieze praatjes (Sandra Kleefstra)
14 november, over gênant giebelen met collega’s – Een collega heeft knakworsten meegenomen. Die staan glanzend en roze op tafel. Zo hebben we het over lekker eten en mosterd, zo hebben we het over geslachtsorganen. De één blijkt nog smakelijker te kunnen vertellen, dan de ander.

8. Praten over seks (Sandra Kleefstra)
1 maart, over dat oudere mensen heus nog wel seks hebben – Meneer Daalder is niet meer de jongste, maar evengoed zeer verliefd op zijn Annemarietje. Als zij de kamer binnenloopt, grijpt hij zijn vrouw bij haar billen en kust haar langdurig.

9. Chaos in de thuiszorg? (Jos Kaldenhoven)
9 december, over een nieuwe financieringsvorm van de MSVT (medisch specialistische verpleging thuis) – Ik maak me tegenwoordig niet meer over zoveel zaken kwaad, maar nu heb ik het toch even helemaal gehad met de bureaucratie! Hoe denkt een kantoormens van de zorgverzekeraar dat de kwaliteit van de MSVT de afgelopen jaren tot stand is gekomen? Echt niet door de bereidwilligheid van de zorgverzekeraar.

10. Verzorgende IG vs verpleegkundige (Quinten Manuel)
28 juli over het verschil tussen verpleegkundigen en verzorgenden in de praktijk – Mijn collega’s waren geen verzorgenden, geen verpleegkundigen, maar verzorgenden IG. Een beroep waar ik nog niet eerder van had gehoord. Katheteriseren, injecteren en verzorgen van wonden: ze kunnen en mogen het allemaal.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.