Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Top 15: Best gelezen berichten van 2010

Welke berichten werden dit jaar het meest gelezen door bezoekers van Nursing.nl? Bekijk de top 15 meest gelezen berichten van 2010.
Top 15: Best gelezen berichten van 2010

1. Ophef over seksuele handelingen in de thuiszorg
9 maart – Vakbond NU’91 noemt het verlenen van seksuele diensten door verpleegkundigen en verzorgenden in de thuiszorg ’te gek voor woorden’. De vakbond reageert hiermee op het bericht van een 24-jarige studente hbo-v. Zij kreeg van een PGB-cliënt de vraag hem seksueel te bevredigen. De verzorgenden met wie de studente meeliep, deden dit en vonden dit normaal.

2. Nursing start challenge op Dag van de Verpleging
12 mei – Nursing gooit de jaarlijkse strijd om de titel ‘Verpleegkundige van het Jaar’ over een andere boeg. Dit jaar kon je niet je eigen collega nomineren, maar de titel Nursing Verpleegkundige van het Jaar winnen door mee te doen aan een wedstrijd, de zogenaamde Nursing Challenge. De Nursing Challenge startte op de Dag van de Verpleging en eindigde in een spetterende finale in december, tijdens het Nursing Event in Ede. Marleen van Dijk uit het Gelderse Ede won uiteindelijk de titel én een reischeque ter waarde van 2000 euro.

3. Bijna-doodervaring verklaarbaar door bloedwaarde
8 april – Patiënten die tijdens een hartaanval een bijna-doodervaring beleven, hebben dat mogelijk te danken aan een relatief hoog koolzuurgehalte in hun bloed. Dat bleek uit een wetenschappelijke studie, gepubliceerd in Critical Care.

4. Interpol waarschuwt voor nieuwe zelfmoordmethode  
18 augustus – De internationale politieorganisatie Interpol waarschuwt voor een nieuwe zelfmoordmethode waarbij een chemisch gas wordt gebruikt. Het gas levert ook gevaar op voor de zorgverlener(s). Albert van Eldik, voorzitter van V&VN Ambulancezorg: ‘Ambulancemedewerkers worden wel gewaarschuwd voor het gebruik van chemische gassen. Maar het komt in Nederland niet veel voor.’

5. Onderzoek schapenvacht bij decubitus wint prijs  
25 mei – Verpleegkundig onderzoeker Patriek Mistiaen wint de Anna Reynvaan Wetenschapsprijs voor onderzoek naar schapenvachten tegen decubitus. Van de patiënten die op een Australische Medische Schapenvacht lagen, kreeg 9 procent decubitus. In de controlegroep die de gebruikelijke zorg kreeg, was dit 15 procent. Decubitusexperts reageerden kritisch op het prijswinnende onderzoek. Verplegingswetenschappers als Lisette Schoonhoven en Luc Gryson wijzen erop dat het onderzoek veel te veel onduidelijkheden bevat en dat er daarom voorzichtig moet worden omgesprongen met de conclusies van het onderzoek.

6. Speerpunten politieke partijen voor de zorg  
4 juni – Verkiezingstijd. Nursing zette de hoofdlijnen uit de verkiezingsprogramma’s op een rijtje. Het best bekeken verkiezingsprogramma op Nursing.nl: het verkiezingsprogramma van de PVV.

7. Verpleegkundigen moeten betaald parkeren  
2 maart – Verpleegkundigen van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht moeten voortaan betalen voor hun parkeerplek op de hoofdlocatie van het ziekenhuis. Het bericht is aanleiding voor een grote discussie over al dan niet betaald parkeren bij het ziekenhuis. Cao-onderhandelaar Rolf de Wilde: ‘Helaas worden dit soort dingen niet geregeld in de cao, dus ligt de verantwoordelijkheid voor een goed parkeerbeleid bij de instellingen zelf. Het enige wat de verpleegkundige ertegen kan doen, is in gesprek gaan met de Ondernemingsraad (OR). Deze kan de Raad van Bestuur weer beïnvloeden.’

8. Verpleegkundige krijgt waarschuwing  
26 juli – Een verpleegkundige heeft van het centraal tuchtcollege een waarschuwing gekregen omdat zij de ernst van de situatie van een trombosebeen heeft onderschat. Het niet behandelen van een trombosebeen kan leiden tot levensbedreigende situaties. Het centraal tuchtcollege stelt dat de verpleegkundige, werkzaam bij de medische dienst van een TBS-inrichting, op basis van de aanwezige symptomen de mogelijkheid van trombose niet had mogen uitsluiten. Zij had de patiënt direct moeten doorverwijzen naar de huisarts.

10. Verpleegkundige noemt seksverzoeken ‘belachelijk’ 
16 maart – Het bericht dat sommige verpleegkundigen ingaan op verzoeken van cliënten om hen seksueel te bevredigen, is op Nursing.nl ingeslagen als een bom. 70 procent van de bijna 600 verpleegkundigen die op de poll stemden noemt het ‘belachelijk’ dat er verzorgenden en verpleegkundigen zijn die ingaan op seksuele verzoeken van cliënten/patiënten.

11. Nieuwe meeteenheid HbA1c vandaag van start  
6 april – Vanaf begin april moeten diabetesverpleegkundigen en hun patiënten met een nieuwe HbA1c-waarde werken. De metingen van hemoglobine A1c bij patiënten met diabetes mellitus moeten nu in nieuwe eenheid gerapporteerd worden. De nu gebruikte HbA1c-waarde (percentage) wordt vervangen door de eenheid mmol/mol (lees: millimol per mol).

12. Marleen van Dijk Verpleegkundige van het Jaar 2010
10 december – De 26-jarige verpleegkundige Marleen van Dijk-Vonderhorst is door Nursing uitgeroepen tot Verpleegkundige van het Jaar 2010. Zij won hiermee de hoofdprijs van de Nursing Challenge: een reischeque ter waarde van 2000 euro. Tijdens een spannende finaleronde op het Nursing Event in Ede nam deze neuroverpleegkundige – werkzaam in ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede –  het op tegen twee collega-verpleegkundigen. De tweede prijs (een reischeque ter waarde van 1000 euro) ging naar Marianne van Hartingsveldt, wijkverpleegkundige bij Buurtzorg in Vlaardingen. Wietske Wijnja, long- en oncologieverpleegkundige in het Zaans Medisch Centrum sleepte de derde prijs in de wacht, een reischeque van 500 euro.

13. ‘Uitspraak tuchtrechter maakt werk verpleegkundigen moeilijk’
14 september – Volgens jurist Peter Simons leidt de waarschuwing die de tuchtrechter vorige maand uitdeelde aan een verpleegkundige die een trombosebeen te laat herkende, tot onwerkbare situaties voor zowel artsen als verpleegkundigen. Hij vreest dat verpleegkundigen nu bij de kleinste verschijnselen van een trombosebeen een arts moeten gaan waarschuwen.

14. ‘Zweedse band moet verboden worden’  
23 augustus – Het terugdringen van Zweedse banden lukt alleen als de raad van bestuur het vastbinden verbiedt. Dat blijkt uit het Exbelt onderzoek van de Universiteit van Maastricht, zo meldt de Innovatiekring Dementie (IDé). De innovatiekring start in september een landelijke tour om de resultaten te verspreiden. 

15. Onderzoek naar nachtdienst 55-plussers
2 september – Er komt een onderzoek naar de alternatieven voor het werken in de nachtdienst voor verpleegkundigen ouder dan 55 jaar. Met ingang van 1 januari 2011 wordt de grens van de ontziebepaling van 55 jaar verschoven naar 57 jaar. Verpleegkundigen van boven de 57 jaar zijn dan niet langer verplicht om nachtdiensten te draaien. Als verder onderzoek leidt tot voor cao-partijen acceptabele alternatieven, vervalt de afspraak om de ontziebepaling voor nachtdiensten van 55 jaar naar 57 jaar op te schuiven.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.