Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Top 5 alternatieven voor vrijheidsbeperking

Deelnemende instellingen aan het Verbetertraject Maatregelen op Maat bogen zich over mogelijke alternatieven voor vrijheidsbeperking en kozen in veel gevallen voor veel cliëntvriendelijker oplossingen. Zorg voor beter zette de top vijf voor je op een rij.
Top 5 alternatieven voor vrijheidsbeperking

Doel van het Verbetertraject Maatregelen op Maat is het voorkomen of verminderen van het aantal vrijheidsbeperkende maatregelen en het toepassen van minder ingrijpende maatregelen of alternatieven. Maar wat zijn die alternatieven dan? We geven vijf populaire alternatieven.1. Geen alternatief
Een echt opmerkelijke uitkomst van de verbetertrajecten is dat er vaak geen alternatief voor vrijheidsbeperking nodig is. Het gaat dan om cliënten waarbij de beperking ooit is toegepast en die uit gewoonte nog steeds wordt uitgevoerd. In veel gevallen weet niemand meer waarom de beperking er is en vaak is de reden niet meer actueel. Bij de deelnemende instellingen konden veel fixerende maatregelen daarom verantwoord en stapsgewijs worden afgebouwd zonder dat een alternatief nodig was.

2. Hoog-Laag bed
Een hele effectieve oplossing om te voorkomen dat mensen zich bezeren omdat ze door onrust uit bed vallen, zijn bedden die helemaal tot op de grond verlaagd kunnen worden als de cliënt eenmaal in bed ligt.

3. Melding door sensoren
De inzet van hulpmiddelen die het verplegend of verzorgend personeel waarschuwen als iemand z’n bed of z’n kamer verlaat zoals een infraroodmelder, vloercontactmat of laserbel.

4. Aandacht en bejegening
Cliënten kunnen erg onrustig worden door de manier waarop zorgprofessionals met hen omgaan. Mensen gericht aandacht geven helpt. Bijvoorbeeld door meer toezicht in de woonkamers door bijvoorbeeld gastvrouwen die aandacht kunnen geven aan mensen die onrustig dreigen te worden.

5. Zinvolle dagbesteding, meer uitdaging of lichamelijke activiteit
Instellingen die met dit onderwerp aan de slag gingen, ontdekten ook dat cliënten gedurende dag best wat meer uitgedaagd mogen worden. Dat kan heel simpel gaan om wandelen, maar ook het doen van bepaalde activiteiten in bijvoorbeeld de dagbesteding maakt cliënten rustiger. Gewoon omdat ze overdag lekker bezig zijn en daar gezond moe van worden.

12 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Helemaal uitbannen van fixatie is moeilijk, ben ik helemaal mee eens. Wat bij ons de laatste tijd veel gebruikt wordt is een matras naast het bed leggen (als bedhekken hoog zijn) zodat als iemand eruit klimt ‘zacht’ valt, hier zijn goede ervaringen mee. Ook gebruiken we veel de zwaartedeken of ‘balletjesdeken’. Dit is een verzwaarde deken, deze wordt dan langzaam ingezet i.p.v. zweedse band, ook hele goede ervaringen mee, mensen hebben dan toch het idee te moeten blijven liggen.
  Voor het uittrekken van katheters en ect, misschien een pyjamapak een idee, waarom iemand dan gelijk alle vrijheid wegnemen, terwijl je met een pyjamapak al veel oplossing bij de hand heb.
  Voor de groep “agressieve” cliënten proberen we veel afleiding, activiteiten en ja soms ook medicatie. Bij sommige blijven we de band gebruiken omdat er gevaar blijft bestaan, zowel voor de bewoners als diens omgeving, hier zit toch een dilemma wat met deze groep te doen?
  Laat wel duidelijk zijn dat ik agressie iets anders vind dan onrust bij mensen.

 3. is allemaal heel makkelijk gezegd zweedse band afschaffen.. Maar wat doe je mt een dove client met verstandelijk en een lichamelijke beperking.. die het snachts gewoon leuker vind om op de grond te spelen? ook al i shij nog zo moe??? bedbox gaat niet die trapt hij zo open.. info over een tent bed kan ik niet echt vinden,, en al die andere alternatieven hierboven zijn al uitgeprobeerd maar werken niet!!.. iemand een idee??

 4. Leuk alle reacties te lezen. Ik ben al 30 jaar wonend werkzaam als verpleegkundige in Noorwegen (geriatrie) Hier is net een nieuwe wetgeving uitgekomen “lov om pasientrettigheter kapitel 4A” misschien ook in een engelse verzie ook te krijgen. Deze strengere wetgving heeft focus op een beter handteren van patienten(oa demente,onrustige patienter)die zich verzetten tegen diverse zorg interventie’s. De beroemde zweedse band ben ik in al die 30 jaar nooit tegen gekomen, en wordt naar mijn weten alleen bij uitzondering heel af en toegepast in de psychiatrie.
  Ik ben het er mee ens dat over en onderstimuleing kan leiden tot onrust. Wat ik erg belangrijk vind is dat er vooral gekeken wordt naar de mogelijke oorzaak van onrust! (vaak ligt er een verhaal achter waardoor misschien anders kunne handelen). En de zweedse band mogen we nooit aksepteren als middel voor het tekort aan “mensen bij het bed”
  Med vennlig hilsen, Karin

 5. alles wel en aardig, maar als je iemand hebt na een operatie aan de heup, meestal gekomen doordat de patient in de thuissituatie al is gevallen, en deze wilt opstaan, doet dit ook ondanks de bedrekken, bed laag bij de grond en extra activiteiten overdag, omdat mw naar huis moet voor de kinderen dan heb je toch echt geen keuze.
  Want wie gaat het aan de familie uit leggen dat de patient uit bed is gevallen en de heup opnieuw heeft gebroken of is geluxeerd omdat er geen 24/7 toezicht kan zijn? Juist

 6. natuurlijk moeten we aan alternatieven denken.Wij hebben op onze afdeling neurologie 2 bedden die superlaag kunnen. Deze worden dan ook ingezet bij verwarde, delirante patiënten. Echter wat te doen bij ernstige agressie bij bijv. alcoholonttrekking of na een status epilepticus. Dan heb je buiten valgevaar ook te maken met gevaar voor de omgeving (andere patiënten) of de zorgverleners. Medicatie toedienen kan dan niet altijd omdat je de neurologische controles dan niet kunt doen.
  Ook hebben deze patiënten dan vaak nog de nodige lijnen lopen zoals infuuslijnen, catheter, neussonde, die dan bij het uit bed klimmen dreigen te sneuvelen met gevaar voor lichamelijk letsel.
  Verbod zweedse band? Niet zonder een goed alternatief voor onze patiëntengroep.Ook niet op te vangen door meer personeel. Een 1 op 1 bezetting is natuurlijk absoluut niet bespreekbaar en onbetaalbaar.

 7. Idd, een bed wat op werkhoogte en tot vlak boven de grond kan is ideaal voor mensen met delier of p.g. mensen met onrust.
  Op onze afd p.g. was een dhr. die s,nacht steeds boos achter je rug stond. Kreeg i.o. met fam/arts een bed
  met afgezaagde poten. Werkt perfect! Nadeel :wij op de knieen bij incontinentie en dhr. s,morgens uit bed trekken (helpt gelukkig nog wat mee) is eigenlijk ook niet zo best.
  Dus op p.g. en in ziekenhuizen toch een aantal van deze bedden hoog/ héél laag aanschaffen. Cliëntvriendelijk net als het tafelblad.

 8. leuk bedacht die sensoren maar bij ons op de afdeling staan er inmoddels 7. En met 1 verzorgende in de nachtdienst op 32 zorgvrager (pg) kan je dus niet altijd gelijk naar de bel toe hierdoor zijn er dus ook bij ons op de afdeling al meerdere grotere ongelukken ontstaan.
  Overigens ben ik er wel mee eens dat er patient vrienderlijke oplossingen voor gezocht moeten worden zoals rolstoel met tafelblad. misschien iets voor het beste idee van NEDERLAND !!!!

 9. als je alleen nachtdienst hebt op 23 patienten in het ziekenhuis met een aantal verwarde patienten die uit bed klimmen omdat ze een delier hebben dan kun je soms niet anders. Er is geen mankracht om bij die mensen te blijven en gerust te stellen omdat er alleen maar meer en meer bezuinigd word. Als er meer geld komt, komt er weer meer tijd voor de patient. Een bedalarm is leuk, maar niet effectief. Patienten zijn al uit bed voor je er bent en kunnen dan al vallen. Geld om mensen uit te dagen is er ook niet. door de bezuinigingen is de activiteitenbegeleiding gestopt en zit of ligt een patient de hele dag in zijn bed of zit in de stoel. Weinig uitdaging is. Tijd heeft de verpleging ook niet om eens een stukje te gaan wandelen, ik mag blij zijn als we aan het einde van de dag een keer optijd klaar zijn. En dit word alleen maar erger en erger.
  leuk bedacht maar niet effectief

 10. De situatie van de vrouw uit de vorige reactie was waarschijnlijk ook niet “verbeterd” met een bed dat helemaal tot de grond kan zakken: immers ze wil steeds lopen en als ze uit bed wil gaan is het “tot staan komen” bemoeilijkt doordat het bed ZO LAAG MOGELIJK BIJ DE GROND staat!

 11. Sommige dementerende hebben wel de wil om uit bed te gaan maar niet de lichamelijke kracht om goed te lopen, cq op de been te blijven.
  Ik heb de volgende situaite mmegemaakt: Vrouw (dement in PG-huid, veel beweginsdrang maar kan niet zelfstnadig lopen). Familie wil geen bedhekken wel een bewegingsmelder. In de avonddienst komt Mw uit bed en valt bij de deur van haar kamer … voordat de verzorging bij haar is (bij een melding van de sensor kan je namelijk NIET binnen een seconde bij betreffende kamer zijn). MW HAD HAAR BOVENBEEN GEBROKEN!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.